Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Magistraţii cer demiterea ministrului Justiţiei

Ziarul de Vrancea
4 sep 2016 696 vizualizări
Asociaţia Magistraţilor din Romania consideră că temele propuse de Raluca Prună în dezbatere nu ar avea legătură cu obiectivele sistemului judiciar

Asociaţia Magistraţilor din Romania (AMR) îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea, "de îndată", a ministrului Justiţiei, Raluca Prună deoarece temele propuse de ea în dezbatere nu ar avea legătură cu obiectivele sistemului judiciar. AMR mai susţine că Prună ar fi generat "o ruptură adancă" între funcţia publică ocupată şi corpul de magistraţi. "Asociaţia Magistraţilor din Romania (AMR) îi solicită domnului Dacian Cioloş, prim-ministrul Romaniei, eliberarea de îndată din funcţie a doamnei Raluca Alexandra Prună, care - prin recomandările pe care le formulează, cu nesocotirea evidentă şi gravă a principiilor în lipsa cărora nu pot fi definite şi dezvoltate valorile statului democratic - a probat că nu înţelege rolul şi locul justiţiei în societate, de vreme ce temele propuse a fi dezbătute şi detaliate de doamna ministru Raluca Alexandra Prună, ca parte a agendei ministeriale ori a celei personale, nu au legătură cu obiectivele sistemului judiciar a căror atingere trebuie să constituie un subiect prioritar", arată AMR, într-un document semnat de judecătorul Gabriela Baltag, preşedintele asociaţiei. AMR mai susţine că între actualul ministru al Justiţiei şi corpul de magistraţi sunt diferenţe ireconciliabile. "Suntem nevoiţi să afirmăm, cu profund regret, că între actualul ministru al Justiţiei şi corpul de magistraţi - cea mai importantă componentă a sistemului judiciar, fără de care funcţionarea acestuia în parametri de legalitate este imposibilă - sunt diferenţe ireconciliabile, izvorate, printre altele, din comportamentul adoptat de doamna ministru, care, în mod nejustificat şi, prin urmare, nepermis, transmite denaturat, nereal (de multe ori) situaţiile ce i-au fost aduse la cunoştinţă în mod documentat, deşi respectivele împrejurări nu erau/ nu sunt de natură să ridice nicio îndoială ori să determine interpretări diferite sau contrare faţă de sensul în care au fost formulate şi argumentate", potrivit AMR. Asociaţia susţine că Raluca Prună a dovedit că nu mai există niciun remediu pentru reintrarea în normalitate. "În cele aproximativ zece luni de mandat, doamna ministru Raluca Alexandra Prună a generat, ca rezultat al numeroaselor poziţii inacceptabile, lipsite de fundament, exprimate de la înălţimea funcţiei asumate, fără a înţelege impactul acestora în societate şi, mai ales, consecinţele ce se răsfrang asupra imaginii sistemului judiciar, o ruptură adancă între funcţia publică ocupată şi corpul de magistraţi, dovedind, în aceste condiţii, că nu mai există niciun remediu pentru reintrarea în parametrii unei stări de normalitate", scrie în document. AMR precizează că trage un semnal de alarmă privind pierderile la care este expusă Romania prin păstrarea, în continuare, în fruntea Ministerului Justiţiei,  a Ralucăi Prună.

Istoricul Lucian Boia îi dă dreptate ambasadorului american la Chişinău

Declaraţia ambasadorului american la Chişinău, care a iscat reacţii critice la Bucureşti, este una corectă, spune istoricul Lucian Boia, într-un interviu pentru agenţia de presă News.ro. Republica Moldova nu este Romania, pentru că a avut parcursul ei unic în istorie, diferit faţă de cel al Romaniei din care a făcut parte în cele două decenii interbelice. Basarabia, întăreşte Lucian Boia, nu este Romania, chiar dacă e aproape de Romania, iar problema unirii nu se mai pune astăzi, cand cei mai mulţi dintre moldoveni preferă să trăiască într-un stat independent. ”Mă gandesc la toată disputa iscată în urma declaraţiei ambasadorului american de la Chişinău. Au fost acuze grave, nu foarte abile la adresa politicii americane, acuzat fiind ambasadorul Statelor Unite că nu cunoaşte deloc istoria. Nişte tineri isteţi s-au apucat să îi ofere manuale de istorie. Omul a spus foarte corect. A spus că Republica Moldova nu e Romania, a spus că are o istorie specifică şi are o istorie specifică, pentru că pană la 1812 e aceeaşi istorie, nu cu a Romaniei, ci cu a Moldovei, Romania există abia de la 1859, trebuie să fim conştienţi de acest lucru, iar de două secole încoace, istoria Republicii Moldova e sensibil alta faţă de istoria Romaniei şi asta a marcat-o din toate punctele de vedere. Romania, sigur că e apropiată de Basarabia, au pornit dintr-un trunchi comun, dar nu poţi să spui că Basarabia este Romania”, a afirmat Lucian Boia, comentand declaraţiile ambasadorului Statelor Unite la Chişinău, conform cărora Moldova nu este Romania, iar Moldova are propria sa istorie şi propriile sale provocări. ”Afirmaţia corectă e că Basarabia nu e Romania sau că e aproape de Romania, dar nu e identică, nu sunt acelaşi lucru. Asta este. Ce s-a putut în 1918 nu s-a mai putut la 1989 sau la 1990, din mai multe motive, contextul internaţional cu totul altul şi Rusia, care îşi are interesele ei în zonă, dar mai ales şi asta nu se spune, din pricina faptului că basarabenii, să le spunem aşa, într-o majoritate evidentă, nu vor să se unească cu Romania. Problema nu este ce vrea Romania aici, ci dacă vor ei să se unească cu Romania. Cei mai mulţi preferă să trăiască într-o Republică Moldovă independentă”, explică istoricul. Declaraţiile ambasadorului american la Chişinău au dus la o reacţie critică şi puternică la Bucureşti, reacţie care a culminat cu un proiect de declaraţie a Senatului, care respinge ca ”neavenite” afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, şi cere lămuriri din partea autorităţilor americane.

Accident grav: 13 persoane aflate într-un microbuz au fost rănite

Un număr de 13 persoane au fost rănite, ieri după-amiază, după ce un microbuz cu pasageri a fost lovit de un autoturism căruia nu i-a dat prioritate. Purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, Cristina Tatulici, a declarat pentru News.ro că microbuzul nu a acordat prioritate atunci cand a intrat pe drumul judeţean, a fost lovit de o maşină şi s-a răsturnat. În microbuz s-ar fi aflat 18 persoane, dintre care 13 au fost rănite, dar patru au refuzat să meargă la spital. ”Au fost 13 victime, dintre care patru au refuzat transportul la Unitatea de Primiri Urgenţe pe proprie răspundere. Între cele nouă persoane transportate la spital se numără şi un minor de 16 ani”, a declarat pentru News.ro, purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă. Din primele informaţii, niciuna dintre victime nu are viaţa pusă în pericol. ”După prima evaluare, niciun rănit nu are probleme deosebite, cel mai grav este o persoană cu un picior rupt”, a mai spus Eugen Chiriţă. Potrivit directorului Serviciului de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, şase ambulanţe şi un echipaj de transport victime multiple al SMURD au intervenit la locul accidentului, autorităţile declanşand planul roşu de intervenţie. Polinschi a explicat că toate resursele echipajelor de intervenţie aflate la serviciu au fost mobilizate

Scene ciudate într-o biserică: Patriarhia cere ajutorul autorităţilor!

Patriarhia Romană cere ajutorul autorităţilor pentru a demara o anchetă, după ce, pe internet, au circulat, în ultimele zile, imagini în care un tanăr de circa 30 de ani este înfăşat ca un bebeluş pe o masă dintr-o biserică, în timp ce însoţitorii săi rad şi filmează scena cu telefoanele mobile, iar pe fundal se aud slujba şi cădelniţa preotului. Patriarhia Romană cere ajutorul autorităţilor pentru a descoperi în ce biserică au fost filmate scene de la un presupus botez, în care un tanăr de aproximativ 30 de ani este înfăşat ca un bebeluş pe o masă, iar însoţitorii săi, femei şi bărbaţi deopotrivă, rad şi filmează scenele cu telefoanele mobile. "Biserica nu poate face investigaţii pană nu ştim de unde provin acele imagini. Nu avem de unde să ştim, dar, în principiu, dacă aflăm locul respectiv cu ajutorul autorităţilor, se va face o anchetă să se afle dacă preotul era în altar", a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Bănescu. În ultimele zile, au circulat pe internet imagini în care sunt luate în deradere obiceiurile creştineşti, de înfăşare a bebeluşului după botez. La un moment dat, bărbatul de 30 de ani care ar fi fost proaspăt botezat, îşi dă jos pantalonii pentru a i se pune un scutec. Într-o altă scenă, unul dintre însoţitorii bărbatului îi dă acestuia să sugă dintr-un biberon. Între timp, pe fundal se aud slujba ortodoxă şi cădelniţa preotului. "Este scandalos ce au făcut oamenii aceia fără Dumnezeu, fără credinţă, într-o biserică are acces oricine", a declarat, pentru News.ro, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Dovada plăţii amenzii aplicate de Poliţia de Frontieră se poate transmite online

Dovada achitării amenzii pentru sancţiunile contravenţionale aplicate de către poliţiştii de frontieră poate fi transmisă online, potrivit prevederilor ordonanţei 41 din 2016, care stabilieşte măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale, anunţă, ieri, Poliţia de Frontieră. Poliţia de Frontieră informează că, de la 1 septembrie, a pus la dispoziţia cetăţenilor un formular online pentru transmiterea dovezii de achitare a amenzilor. Formularul se găseşte pe pagina oficială a instituţiei, la secţiunea Contact, unde fiecare persoană completează: numele, prenumele, adresa de e-mail personală, judeţul în care îşi are sediul structura Poliţiei de Frontieră din care face parte poliţistul de frontieră care a aplicat sancţiunea şi ataşează copiile scanate după procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi dovada plăţii amenzii. După completarea campurilor obligatorii, expeditorul va primi o confirmare a datelor transmise, iar mesajul va fi expediat către structura teritorială a Poliţiei de Frontieră Romane din care face parte agentul constatator care a aplicat sancţiunea, mai arată poliţiştii.

Iohannis merge la Geneva cu ocazia ceremoniei de aderare a Romaniei la CERN

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, în Elveţia, la ceremonia de ridicare a drapelului Romaniei la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), va vizita complexul ştiinţific şi va avea discuţii cu cercetătorii romani care lucrează în instituţie, informează Administraţia Prezidenţială. Preşedintele va fi însoţit de o delegaţie de cercetători romani care colaborează cu CERN, precum şi de doi olimpici naţionali la Fizică. După ceremonia ridicării drapelului Romaniei, Iohannis va avea discuţii cu conducerea Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară şi va vizita principalele facilităţi ale CERN. Şeful statului va avea o întalnire cu cercetători romani care lucrează la CERN sau colaborează la proiectele Organizaţiei. Iohannis a fost profesor de fizică. şi în cadrul altor deplasări în străinătate preşedintele a vizitat complexuri ştiiţifice, precum Centrul de Tehnologie şi Inovaţie Sunrise Valley din Vilnius.




















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.