Național

Cele mai ascunse salarii din Romania au ieşit la iveală

Ziarul de Vrancea
1 sep 2016 773 vizualizări
Oficialii BNR au decis să facă publice salariilor membrilor Consiliului de Administraţie u potrivit datelor oficiale, Mugur Isărescu are venituri totale de la banca centrală în cuantum de 16.405 euro pe lună u adjuncţii săi caştigă în medie 13.000 de euro în fiecare lună

Guvernatorul Mugur Isărescu a caştigat anul trecut, în medie, peste 16.000 de euro pe lună, care include salarii şi indemnizaţii, prime, participarea la profit şi unele plăţi ocazionale, acordate în funcţie de anumiţiu indicatori, a declarat ieri purtătorul de cuvant al BNR, Dan Suciu. Mugur Isărescu a declarat, în august, că are venituri salariale lunare de 13.601 euro, din care 9.495 de euro net lunar reprezintă salariul, la care se adaugă indemnizatia de conducere de 4.106 euro. La aceste sume s-au adăugat însă şi alte venituri, care pot fi variabile, în funcţie de anumiţi indicatori. ”Guvernatorul Mugur Isărescu a caştigat anul trecut, probabil, în jur de 16.000 de euro lunar”, a afirmat Suciu. Pe langă venitul salarial, se poate adăuga, anual, şi o participaţie la profitul băncii, care este limitată la un salariu lunar de bază, de 9.495 euro. La această sumă, se poate adăuga şi o sumă reprezentată de plăţi ocazionale, care poate fi de pană la 2,6 salarii de bază, adică 24.687 euro. Astfel, Mugur Isărescu ar putea încasa, anual, pană la 163.212 euro din venituri salariale, plus 34.182 euro alte plăţi, adică un total de 197.394 euro pe an sau 16.450 euro pe lună, în medie. Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, are venituri salariale lunare nete de 58.743 lei (13.184 euro), cu 3% sub venitul guvernatorului Mugur Isărescu, potrivit informaţiilor afişate pe site-ul BNR începand de joi. Veniturile includ salariul lunar net de 40.430 lei şi indemnizaţia de membru al consiliului de administraţie, de 18.313 lei. Viceguvernatorul Liviu Voinea are un venit salarial mediu lunar de 54.867 lei (12.312 euro), cu 6,6% mai mic decat venitul lui Florin Georgescu. Cei cinci membri simpli ai consiliului de administraţie - Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy, Virgiliu Stoenescu – primesc o indemnizaţie netă lunară de membru al Consiliului de administraţie în valoare de 17.103 lei (3.835 euro, la cursul actual). "Aceştia pot beneficia şi de alte venituri conform legii. În anul 2015, membrii neexecutivi au primit încă o sumă echivalentă cu o indemnizaţie netă", a precizat BNR. Banca centrală a mai precizat că venitul lunar al unui director din centrala BNR este cuprins între 7.821 lei şi 31.062 lei, un director adjunct primeşte între 6.414 lei şi 22.427 lei, iar un şef de serviciu caştigă lunar între 5.261 lei şi 14.667 lei. În structurile teritoriale ale BNR, un director caştigă între 6.414 lei şi 15.347 lei. "În plus faţă de veniturile enumerate (...), salariaţii băncii pot primi bonus de performanţă anual, acordat în funcţie de rezultatele obţinute în urma evaluării performanţei profesionale, în cuantum situat între 25% şi100% din salariul lunar", precizează banca centrală. Angajaţii BNR primesc, la plecarea din instituţie, o indemnizaţie de pensionare de 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, "cu condiţia ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii".


































       







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.