Național

De ce aveau nevoie agenţii DIPI de o căsuţă de păpuşi cu tobogan? Primul ministru "tehnocrat" anchetat de DNA

Ziarul de Vrancea
1 sep 2016 1250 vizualizări
Ministrul de Interne Petre Tobă este acuzat că ar fi refuzat, în mod discreţionar, să declasifice documente necesare pentru probarea deturnării de fonduri din bugetul DIPI n Petru Tobă este cel mai controversat membru al Cabinetului Cioloş, numele său fiind legat de dosarele Mararu şi Duicu

Procurorul şef al DNA a transmis ieri procurorului general solicitarea de începere a urmăririi penale a ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, pentru favorizarea făptuitorului, infracţiune săvârşită în perioada mandatului de ministru al acestuia. Parchetul General urmează să trasmită cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI. "La data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016, Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente”, arată procurorii DNA.
Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale. "Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", precizează procurorii.
Anchetatorii mai spun că, în alte situaţii, ministrul Petre Tobă a declasificat documente, la cererea procurorilor. "Relevant este că, în situaţii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecţia martorilor şi, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit", spun procurorii DNA., care exemplifică prin alte dosare.
În acest dosar au mai fost puşi sub urmărire şase şefi ai DIPI, respectiv 18 angjaţi ai instituţiei cu funcţii de conducere.

Cine este Petre Tobă

Petre Tobă a devenit ministru al Administraţiei şi Internelor, în noiembrie 2015, din funcţia de şef al Poliţiei Române, pe care o deţinea din mai 2012. În cei trei ani şi şase luni în care Petre Tobă a fost şef al Poliţiei Române, patru miniştri s-au succedat la şefia Internelor - Ioan Rus, Mircea Duşa, Radu Stroe şi Gabriel Oprea. În mai 2012, Petre Tobă venea pentru a doua oară la conducerea Poliţiei Române, după ce a mai ocupat funcţia în perioada ianuarie 2009 - noiembrie 2010, când a fost demis şi înlocuit cu Liviu Popa, în locul căruia avea să revină doi ani mai târziu. În ianuarie 2009, Petre Tobă a fost numit la conducerea Poliţiei Române la propunerea lui Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, iar în noiembrie 2010 a fost eliberat din funcţie de premierul de atunci Emil Boc, după scandalul generat de asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, într-o cafenea din Piatra Neamţ.
Numele lui Petre Tobă a fost vehiculat şi în dosarul în care sunt judecaţi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu şi fostul şef al Poliţiei Mehedinţi Constantin Ponea. Procurorii DNA arătau că Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, inclusiv asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă.
Ultimul scandal în care a fost implicat Petre Tobă este legat de suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de doctorat, susţinută în 2011 la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Caloian Lucia, acum 2790 zile, 20 ore, 59 minute, 23 secunde
Erau papusi gonflabile ?! Erau folosite ptr invatarea metodelor de resuscitare a diferitelor "organe"!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.