Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Şeful statului se întâlneşte în septembrie cu Merkel şi Hollande

Ziarul de Vrancea
31 aug 2016 523 vizualizări
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, în luna septembrie, înainte de Summitul UE 27 de la Bratislava, întâlniri cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu preşedintele francez Francois Hollande, urmând să discute despre consolidarea Uniunii Europene după Brexit.

”Este o situaţie fără precedent, dar o vom depăşi dacă vom avea voinţa politică de a relansa, cu viziune, proiectul european”, a spus Iohannis, într-un discurs susţinut în faţa ambasadorilor români. ”România, ai cărei cetăţeni sunt cei mai pro-europeni, va contribui pe fond şi activ la reflecţia privind viitorul Europei. Aştept contribuţia dumneavoastră concretă, implicată, în acest proiect”, a mai spus Iohannis.

Romanii nu se prea tem de terorişti

Siguranţa personală nu se regăseşte în topul preocupărilor românilor, iar terorismul îi îngrijorează pe 7% dintre români, se arată într-un studiu online realizat de GfK. "Un studiu realizat la nivelul ţării noastre pe întreaga populaţie arată că teama pentru siguranţa personală nu se regăseşte în topul preocupărilor românilor. Terorismul îi îngrijorează pe 7% dintre români, în vreme ce imigraţia pe 4,5% dintre ei, iar fundamentalismul şi extremismul religios doar pe 3%", se arată în documentul citat de Agerpres. "Turcia şi Rusia plus ţările din America Latină se clasează în primele cinci în topul celor mereu preocupate de securitate. În Brazilia şi Turcia, mai mult de jumătate din populaţia internaută a spus că este mereu preocupată de siguranţă şi securitate: 64 de procente în Brazilia şi 54% în Turcia. Ele sunt urmate de Mexic cu 48 de procente, Argentina (43%) şi Rusia (42%). Pentru ţările din America Latină şi Rusia, acest lucru se corelează cu nivelele superioare de criminalitate înregistrate, în timp ce nivelul de preocupare în cazul Turciei este legat de atacurile teroriste", precizează GfK.
Conform studiului, cetăţenii din Suedia, Germania şi Olanda se simt cel mai în siguranţă. De asemenea, la nivel global, femeile sunt puţin mai îngrijorate decât bărbaţii pentru siguranţa şi securitatea lor — 34%, comparativ cu 30% dintre bărbaţi.

PNL propune renunţarea la pensiile speciale

Liberalii lucrează la un proiect de reformă a sistemului de pensii, intenţia fiind să nu mai existe pensii speciale, forma finală urmând a fi prezentată în maximum două săptămâni. Anunţul a fost făcut, ieri, de purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu. ”PNL are în atenţie un program de reformă a Parlamentului. S-a discutat foarte mult despre abrogarea legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Principiul a fost acceptat, dar modul în care se va întâmpla acest lucru rămâne să fie discutat în următoarea perioadă, pentru că această iniţiativă va include un program de reformă a Parlamentului care nu se va reduce doar la această idee”, a spus Adriana Săftoiu. Ea a precizat că este vorba despre o viziune mult mai amplă a PNL şi care presupune o reformă profundă a întregului sistem de pensii, care să conducă la un sistem echitabil şi unitar de calcul al pensiilor.
Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că nu ştie dacă se va schimba modul de calcul al pensiilor, intenţia fiind să nu mai existe pensii speciale, pentru diverse categorii, ci o altă modalitate de calculare a acestor pensii, care să respecte principiul echităţii şi unităţii.  ”Adică să nu mai existe privilegiaţi”, a adăugat Săftoiu. Potrivit unor surse liberale, iniţiativa liberalilor va viza principiul contributivităţii, în cazul stabilirii cuantumului pensiilor. În plus, pensionarii vor putea opta pentru două tipuri de calcul al pensiilor, fie în baza întregii perioade de contribuţie la sistemul de pensii, fie în baza venitului din ultimii cinci ani. 

PRU a mai achiziţionat trei parlamentari

Liderul Partidului România Unită (PRU), Bogdan Diaconu, a anunţat, ieri, pe Facebook, înscrierea în partid a încă doi deputaţi, Daniel Oajdea (fost PPDD) şi Sorin Teju (PNL), şi a spus din nou că îl aşteaptă pe Victor Ponta.
”Bine ai venit, Daniel! De astăzi Partidul România Unită mai are un parlamentar. Deputatul (Iaşi) Daniel Oajdea s-a înscris în PRU. De astăzi suntem mai puternici, iar mâine vom fi şi mai puternici...îl aşteptăm pe VP”, a scris Diaconu.  Tot Diaconu a anunţat şi înscrierea în PRU a deputatului PNL Sorin Teju. ”Bine ai venit, Sorin! De astăzi Partidul România Unită mai are un parlamentar. Deputatul (Prahova) Sorin Teju a ales să iasă din PNL şi s-a înscris în PRU. De astăzi suntem mai puternici, iar mâine vom fi şi mai puternici...îl aşteptăm pe VP!”, a scris Diaconu pe pagina de socializare.
Şi senatorul independent Marius Isăilă s-a înscris în Partidul România Unită, parlamentarul participând, ieri, la o întâlnire a conducerii acestei formaţiuni cu senatorii şi deputaţii care şi-au anunţat intenţia de a intra în partid. Mai mulţi parlamentari, printre care Sebastian Ghiţă, Mihai Sturzu, Daniel Savu, Cristian Rizea, Ion Eparu sau Marius Manolache, şi-au anunţat în ultimele zile trecerea la PRU.

DNA începe urmărirea penală faţă de alţi 18 angajaţi ai DIPI

Procurorii DNA au dispus, ieri, începerea urmării penale faţă de 18 angajaţi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), pentru deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals, după ce, luni, au fost puşi sub urmărire penală şase şefi ai instituţiei, pentru acelaşi tip de infracţiuni. Mai exact, arată procurorii DNA , sub pretextul unor cheltuieli pentru activităţi informativ-operative, ofiţerii au atestat în fals necesitatea unor cheltuieli operative, şi-au însuşit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite în interes personal şi au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al DIPI cunoscând că au fost întocmite în fals, în scopul fraudării fondurilor operative. Noile acte de urmărire penală făcute de procurori vin în continuarea măsurilor luate luni, când şeful de atunci al DIPI, comisarul-şef Rareş Văduva a fost pus sub acuzare alături de alţi cinci foşti şi actuali şefi ai structurii de informaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Rareş Văduva a fost demis de premierul Dacian Cioloş.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.