Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: DNA verifică "alianţele matrimoniale ale principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI

Ziarul de Vrancea
30 aug 2016 540 vizualizări
Omul de afaceri George Copos, care a fost audiat la DNA, ieri, timp de aproximativ două ore, în dosarul cărţilor scrise de către deţinuţi în penitenciare, a spus, după întâlnirea cu procurorii anticorupţie, că elaborarea acestor lucrări a fost tratată cu exigenţă de conducerea Penitenciarului Rahova

 Omul de afaceri a spus că, prin declaraţiile sale în dosarul lucrărilor scrise în detenţie, încearcă să scoată "o piatră aruncată de cineva". "Este vorba de piatra care a fost aruncată de cineva în legătură cu cărţile scrise în penitenciar şi ne străduim să o scoatem", a adăugat Copos la ieşirea din sediul DNA.
În luna ianuarie, DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.
George Copos a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare în dosarul transferurilor de jucători şi la patru ani în dosarul Loteria I, fiind eliberat condiţionat în aprilie 2015. Instanţa a luat în considerare, la decizia de eliberare condiţionată a lui Copos, şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi. La scurt timp după eliberarea lui Copos, jurnalistul Cătălin Parfene a acuzat că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu cartea lui Copos "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI".

Unul din cinci români practică un sport în mod regulat

Aproape trei sferturi dintre romanii cred că pentru o familie obişnuită este dificil financiar să-şi îndrume copiii pentru practicarea unui sport la nivel de performanţă

Un sondaj realizat de IRES privind interesul şi atitudinea românilor faţă de sport şi faţă de Jocurile Olimpice de la Rio arată că unul din cinci români practică un sport în mod regulat, iar aproape trei sferturi cred că pentru o familie obişnuită din România este deloc sau destul de puţin accesibil să îşi susţină din punct de vedere financiar copiii pentru practicarea unui sport la nivel de performanţă. Principalele surse de informare despre sport pe care le utilizează participanţii la sondaj sunt televiziunile - 87% (64% dintre respondenţi spunând că obişnuiesc să urmărească un canal de televiziune de sport) şi discuţiile cu prietenii sau cunoscuţii (63%). Radioul şi internetul sunt utilizate în proporţii similare, de câte patru din zece respondenţi, în timp ce presa scrisă este utilizată în proporţie mai scăzută, de către aproximativ un sfert dintre intervievaţi (27%), iar, mai mult, doar 15% dintre persoanele intervievate spun că obişnuiesc să citească un ziar de sport.
De asemenea, trei sferturi dintre intervievaţi declară că au copii, 7% dintre ei spunând că aceştia practică un sport de performanţă în prezent, în timp ce alţi 15% spun că aceştia au practicat un sport de performanţă în trecut. 83% dintre părinţii care spun că au copii care nu practică sau nu au practicat un sport de performanţă declară că le-ar fi plăcut ca acest lucru să se fi întâmplat. Doar 42% dintre intervievaţi sunt de părere că este accesibil pentru o familie obişnuită din România să îşi dea copilul la un sport de performanţă din perspectiva existenţei cluburilor/antrenorilor specializaţi, iar o proporţie semnificativ mai scăzută consideră că acest lucru ar fi accesibil din punct de vedere financiar pentru o familie obişnuită din România – 18%.
Fotbalul rămâne sportul preferat de cei mai mulţi dintre respondenţii participanţi la studiu. Gheorghe Hagi (32%), Nadia Comăneci (16%) şi Simona Halep (14%) sunt primii în topul sportivilor români admiraţi, în timp ce jucătorii de fotbal Lionel Messi (23%) şi Cristiano Ronaldo (20%) sunt primii în topul sportivilor străini admiraţi.
Mai mult de două treimi dintre respondenţi cred că starea actuală în care se află sportul românesc este mai proastă sau mult mai proastă decât în urmă cu 30 de ani.
Performanţele României la Rio au fost supra-estimate de respondenţi, aceştia anticipând că România se va clasa pe locul 8, în timp ce la finalul competiţiei ţara noastră s-a aflat pe locul 47. Scrima (41%), canotajul (28%), gimnastica artistică (20%), tenisul de câmp (18%) şi handbalul sunt sporturile de la care românii au avut cele mai mari aşteptări cu privire la performanţa la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice.
Sondajul a fost realizat în perioada 16-18 august, iar la acesta au participat 1.223 de persoane de 18 ani şi peste 18 ani.

Oficial slovac: Nu există justificare pentru amânarea aderării României la Schengen

Ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak, ţară care asigură preşediniţia Consiliului UE, a declarat, ieri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că Bratislava sprijină puternic aderarea României la Schengen, pentru că toate condiţiile sunt îndeplinite. ”România îndeplineşte toate criteriile şi nu există niciun motiv şi nicio justificare pentru amânarea acestei aderări. Mai mult decât atât, protejaţi frontierele europene în aceste momente dificile şi o faceţi în mod profesionist”, a declarat Miroslav Lajcak.
Premierul Dacian Cioloş a spus, luni, că României îi este ”negat accesul la Schengen” pe motive politice care ”par total depăşite de realitate”.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.