Național

Focoase nucleare pe teritoriul Romaniei?

Ziarul de Vrancea
18 aug 2016 779 vizualizări
SUA ar fi început transferul unor arme nucleare din Turcia în ţara noastră, susţin surse citate de site-ul EuroActiv.ro n informaţia este negată ferm de autorităţile de la Bucureşti n astfel de informaţii au fost mereu infirmate de oficiali, precizează site-ul

Site-ul EurActiv.com a scris, ieri, citând surse independente, că Statele Unite au început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România, în contextul escaladării tensiunilor dintre Washigton şi Ankara în urma loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie. Jurnaliştii de la EurActiv.com au cerut şi o reacţie din partea NATO cu privire la arsenalul nuclear american din Europa. Însă, blocul militar occidental a făcut trimitere la comunicatul final al Summitului NATO de la Varşovia: ”Capacitatea nucleară a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazează în parte şi pe focoasele nucleare a Statelor Unite, care au fost desfăşurate în mai multe state europene, precum şi pe capacităţile şi infrastructura oferită de către aliaţi. Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt în siguranţă, securizate şi eficiente”. De asemenea, un răspuns s-a cerut din partea Departamentului de Stat, care a precizat că Departamentul de Apărare a Statelor Unite este cel însărcinat cu oferirea unui răspuns în acest caz. Însă, potrivit unei surse independente, transferul focoaselor nucleare s-a confruntat cu o serie de obstacole tehnice şi politice. ”Nu este uşor să muţi mai mult de 20 de focoase nucleare”, a precizat sursa, sub protecţia anonimităţii.
Potrivit Simson Center, circa 50 de arme nucleare americane au fost staţionate la baza militară turcă de la Incirlik după Războiul Rece, care este situată la doar 100 de kilometri de frontiera turco-siriană.
În timpul loviturii de stat eşuate, controlul executivului turc asupra bazei aeriane de la Incirlik a dispărut, iar autorităţile turce au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze. Ulterior, comandantul turc al bazei militare a fost arestat şi inculpat în legătură cu puciul eşuat.
O altă sursă independentă a declarat că relaţiile turco-americane s-au deteriorat extrem de mult în ultima lună, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru găzduirea focoaselor nucleare americane. Aşadar, transferul focoaselor nucleare a început spre baza militară de la Deveselu.

Motoc: Simple speculaţii

Cu toate acestea, autorităţile de la Bucureşti au negat vehement informaţiile prezentate de site. ”Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire”, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com. Totuşi, potrivit unei practici moştenite din timpul Războiului Rece, informaţiile dezvăluite de presă cu privire la prezenţa focoaselor nucleare americane pe solul european nu au fost niciodată confirmate în mod oficial. Totuşi este o informaţie publică faptul că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc o parte din armele nucleare americane.
Şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat ieri că informaţiile sunt simple "speculaţii". "Nu există niciun fel de îintâlnire, de planuri în această direcţie", a declarat ministrul.

Raeţchi (PNL): E un scenariu hollywoodian

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, membru al Comisiei pentru apărare, cere întrunirea acestui for pentru a discuta pe tema informaţiilor privind mutarea în România a unor arme nucleare din Turcia. "Informaţia prezentată de EurActiv.com, potrivit căreia Statele Unite ale Americii a început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România impune o replică fermă din partea ţării noastre, pe toate palierele. Informaţiile au fost deja respinse «cu fermitate» de către Ministerul Afacerilor Externe, dar în contextul în care propagarea acestora în spaţiul public poate avea consecinţe grave se impune şi un răspuns al Parlamentului pe această temă", susţine deputatul. „Informaţia prezentată este de natură a afecta siguranţa naţională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj şi în dezavantajul ţării noastre. Nu este intenţia mea aceea de a face presupuneri asupra resorturilor care au condus la apariţia acestei informaţii în spaţiul public, dar România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului această dezinformare. Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securităţii naţionale a României”.

Ponta acuză Rusia

Fostul premier Victor Ponta spune că informaţiile privind mutarea în România a unor arme nuclare reprezintă o dezinformare venită din "laboratoare" străine, posibil din Rusia, şi cere, ca deputat, ca autorităţile să se implice. "Această ştire falsă (o minciună grosolană) dată de Euroactiv.com este cu adevărat de natură să afecteze grav siguranţă naţională a României! (...) Este clar nevoie de o acţiune legală contra autorilor şi de o analiză a modului în care a fost construită această ştire. Eu am motive să cred că fost concepută într-un "laborator" din străinătate (poate Moscova?!), dată unui «tovarăş» de la Euractiv.com şi plasată în România printr-o reţea deja folosită anterior", scrie Ponta, pe Facebook.
Fostul premier spune că reacţia promptă a MAE a fost binevenită, dar nu este suficientă, şi cere acţiuni legale împotriva autorilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.