Național

Lider PMP: În România sunt politicieni puternic legaţi de agenda rusă

Ziarul de Vrancea
16 aug 2016 637 vizualizări
Există parlamentari romani "care trec pragul Ambasadei Federaţiei Ruse mai des decât trec pragul la biserică", susţine Eugen Tomac n el a dat exemplul unor acţiuni promovate de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Eugen Tomac, a declarat, ieri, la dezbaterea de la Izvoru Mureşului având ca temă ”Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv naţional al românilor pentru 2018”. Întrebat dacă în România există parlamentari sau funcţionari pro-ruşi, preşedintele executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac, a spus:
”Cunosc parlamentari care trec pragul Ambasadei Federaţiei Ruse mai des decât trec pragul la biserică, mai des decât intră într-o biserică. În România există oameni politici care, deşi nu o fac ostentativ, sunt extrem de puternic cuplaţi la tot ceea ce înseamnă putere de decizie rusească”.
În context, preşedintele executiv al PMP a dat exemplul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, care, în anul 2007, l-a primit ”cu uşile larg deschise pe un influent cetăţean al Federaţiei Ruse, Alexandr Kondyakov”, iar anul trecut ”l-a invitat în România, la Bucureşti, în incinta Palatului Parlamentului, pe preşedintele Dumei de Stat, care are interdicţie în spaţiul european”. ”Sunt nişte lucruri care par simple consecinţe, însă, acest aspect arată foarte clar că există cetăţeni care au o abordare pro-rusă evidentă”, a subliniat Eugen Tomac.

Politicienii romani, nepăsători faţă de unire

Potrivit acestuia, oamenii politici români sunt nepăsători faţă unirea României cu Basarabia, acest subiect lipsind de pe agenda lor politică.
Fostul consilier personal al presedintelui Traian Basescu pentru relaţia cu românii de pretutindeni a amintit o serie de propuneri legislative pe care le-a iniţiat, între acestea una privind reducerea taxelor consulare pentru cei care doresc să-şi redobândească cetăţenia română, blocată în Parlament din 2013, iar alta care are ca obiect instituirea zilei de 27 martie ca zi a Unirii României cu Republica Moldova, despre care afirmă că a fost respinsă la cererea Guvernului Cioloş. ”Ceea ce mi se pare de-a dreptul halucinant este că Guvernul Cioloş a cerut ca Parlamentul să respingă acest proiect de lege, lucru care sper să fie clarificat. Se află în clipa de faţă în lucru la comisiile parlamentare. Am rămas surprins şi nu am primit nicio explicaţie de la deputaţii PSD şi PNL în Comisia de cultură, care au propus respigerea aceste iniţiative”, a detaliat deputatul PMP.
În opinia acestuia, declaraţiile politicienilor care vorbesc despre unirea României cu Republica Moldova şi despre instrumentele prin care se poate face acest lucru la nivel instituţional, trebuie să fie dublate de fapte.
Universitatea de Vară se desfăşoră la Izvoru Mureşului, în judeţul Harghita, până în 21 august.
La lucrări au fost invitaţi parlamentari şi oameni politici de pe cele două maluri ale Prutului, miniştri, lideri ai organizaţiilor româneşti din Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Albania şi Macedonia, conferenţiari din centre universitare ale României şi Republicii Moldova şi lideri de opinie din Diasporă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.