Național

105 ani de la înfiinţarea formaţiei de dansuri din Năruja

Ziarul de Vrancea
4 aug 2016 2794 vizualizări
Absolut superbe sunt accesoriile mirilor, cusute de mană pe panză de casă, iar voalul are 86 de ani, fiind folosit la o nuntă autentică

 
În urmă cu mai bine de o sută de ani în localitatea Năruja lua fiinţă o formaţie de dansuri populare care a prezentat pe scenele ţării şi peste hotare “jocuri naţionale învăţate de la străbuni”. Anul acesta, bătranii satului susţin că se împlinesc 105 ani de la înfiinţarea formaţiei de dansuri, an care  a coincis cu obţinerea unui premiu important la Festivalul ansamblurilor folclorice “Pe Plaiul Tojanului” de la Paltin.

 

Fetele frumoase de la Năruja

Obiceiurile prezentate pe scene de către formaţia nărujană “Comoara Vrancei” sunt moştenite de la străbuni, acestea bucurandu-se de mare apreciere atat din partea juriului cat şi al tuturor spectatorilor. “Anii trecuţI, nărujenii ne-au arătat cum se face de către naşă «Scalda pruncului după botez»; un an mai târziu, conform tradiţiei, i-au «rupt turta» şi i s-a luat din moţ copilei. Şi pentru că naşa i-a pus de toate în scaldă, apoi pe tava de la moţ, prunca noastră a crescut ca voinicul din poveste: într-un an, cât alţii în şapte!.. Aşa că, anul trecut, fata noastră împletea alături de suratele ei coroniţe de Sânziene, ca să-şi vadă ursitul… În acest an, povestea continuă cu o nuntă frumoasă!”, arată directoarea ansamblului nărujan, Adriana Bratie. Ansamblul „Comoara Vrancei” de la Năruja a prezentat în acest an pe scena festivalului de la Paltin cântece şi jocuri populare, precum şi momentul în care la nuntă se închină găina şi colacii pentru naşi. Absolut superbe sunt accesoriile mirilor, cusute de mană pe panză de casă, iar voalul are 86 de ani, fiind folosit la o nuntă autentică. “Şervetul mirelui e cusut pe pânză de casă, iar brâul este „cu canafi” coloraţi. Cu voalul şi betele miresei de azi s-a gătit Bahnă Sanda (străbunica Preotului Horaţiu-Petre Bratie de la Năruja) în anul 1930, când a fost dusă la altar de Simion Bahnă din Herăstrău-Vrancea. Dumnezeu a binecuvântat-o cu 13 copii, autorităţile de la acea vreme onorând-o cu o Diplomă de „Mamă Eroină”, se arată pe pagina de facebook a Bibliotecii Năruja. Rămane de văzut însă dacă şi mireasa din 2016 se va bucura de acelaşi noroc. Cert este că obiceiurile de altădată, aduse pe scenă în prezent de Ansamblul “Comoara Vrancei” sunt tot mai apreciate. Ultima reuşită o constituie premiul I obţinut la Festivalul de la Paltin de la finele săptămanii trecute. (Z.V.)
  

 Obiceiurile de altădată, aduse pe scenă de membrii Ansamblului “Comoara Vrancei”, apreciate la festivaluri


Ansamblul folcloric pe scenă



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.