Național

Dispută aprinsă pe rata de absorţie a fondurilor UE

Ziarul de Vrancea
3 aug 2016 577 vizualizări
Creţu: Rata de absorbţie a Romaniei în exerciţiul 2014-2020 este zero u Ghinea: Rata este de 0,18%; indicatorul e irelevant

Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu şi ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea au avut o dispută, prin intermediul unei reţele de socializare, privind rata de absorbţie a fondurilor europene în actualul exerciţiu bugetar al UE şi a modului în care trebuie interpretate datele oferite de către Comisia Europeană. Disputa a fost generată de o postare pe facebook a comisarului Corina Creţu. ”Pentru perioada 2014-2020, aşa cum am spus în repetate randuri, mă îngrijorează startul lent în implementarea proiectelor. Pană în momentul de faţă, Romania are o rată de absorbţie de 0% a fondurilor europene din exerciţiul bugetar 2014-2020 însă ştiu că autorităţile din Romania depun eforturi susţinute în acest sens iar în ceea ce ne priveşte, Comisia Europeană a fost şi va rămane un sprijin pentru Romania, aşa cum o facem de altfel, pentru toate celelalte state membre cand întampină dificultăţi”, a scris, marţi, Corina Creţu. Comisarul pentru Dezvoltare Regională mai aminteşte că în exerciţiul bugetar precedent, prin politica de coeziune, Romaniei i-au fost alocate în total 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit pană acum peste 85,8%.”În ceea ce priveşte Programul Operational Regional (POR), pentru perioada 2007-2013, rata de absorbţie la data de 27 iulie era de 92,36% incluzand prefinanţarea şi plăţile în curs (efectuate, însă nedecontate încă de către Comisia Europeană), dintr-o contribuţie totală a UE de 3.966 miliarde de euro prin Fondul european de dezvoltare regională”, mai scria Creţu. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a replicat, miercuri, afirmaţiei făcute de Creţu că absorbţia pe actualul exerciţiu bugetar este zero. Ghinea a prezentat datele privind nivelul absorbţiei. aşa cum au fost ele trimise Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene. ”În luna mai 2016, implementarea programelor finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii alocate statelor membre în perioada 2014-2020 a înregistrat un nivel de absorbţie de 1,7% (...) Analiza vizează programele aferente politicii de coeziune, politicii agricole comune, politicii de pescuit şi afaceri maritime şi fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane”, arată Ghinea. El a dat exemplele mai multor state, în comparaţie cu Romania. Astfel, la 31 mai, nivelul absorbţiei pentru Romania era de 0,18%, în timp ce Bulgaria avea 0,07%, Cipru-0,23%, Spania-1,87%, Ungaria-0%, Italia-0,39% şi Polonia-0,87%. ”Facebook-ul doamnei Corina Creţu spune că este zero, dar ne felicită pentru dialogul constructiv şi eforturile comune (care chiar există cu serviciile tehnice ale Comisiei, le confirm). Păcat că Facebook-ul doamnei Creţu selectează preferenţial cifre. Mă aştept ca Facebook-ul doamnei Creţu să exprime îngrijorări similare şi pentru celelalte ţări din tabel”, a afirmat Ghinea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.