Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Procurorul care i-a înfundat pe Fenechiu şi Niculae candidează la CSM

Ziarul de Vrancea
2 aug 2016 586 vizualizări
Procurorul DNA Paul Dumitriu şi-a depus candidatura pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), el fiind magistratul care a instrumentat dosarul "Transformatorul", al fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, două dosare ale omului de afaceri Ioan Niculae, precum şi pe cele ale parlamentarilor Dan Păsat şi Emilian Isăilă.

Dumitriu a semnat rechizitoriul în dosarul "Transformatorul”, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat, definitiv, în ianuarie 2014, la cinci ani de închisoare. Acelaşi procuror l-a trimis în faţa judecătorilor pe omul de afaceri Ioan Niculae în două dosare. În cazul "Mită la PSD”, Niculae a primit, în aprilie 2015, o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu executare. În aprilie 2016, senatorul UNPR Marius Isăilă a fost condamnat, în prima instanţă, la patru ani de închisoare cu executare. şi acest rechizitoriu a fost semnat de procurorul Paul Dumitriu. De asemenea, fostul deputat Dan Păsat a fost condamnat, definitiv, la trei ani de închisoare cu executare după ce a fost trimis în judecată de actualul candidat la CSM. "În activitatea unui magistrat, fie el procuror sau judecător, nu poate exista compromis şi afirm acest principiu chiar dacă am fost în situaţia de a pune sub învinuire, de a reţine şi de a susţine arestarea unor colegi, unii cu care am lucrat în mod direct (fie procurori, fie ofiţeri de poliţie judiciară, fie judecători), sau în situaţia de a pune sub învinuire, a cere arestarea şi trimiterea în judecată, a unor reprezentanţi ai celorlalte puteri în stat (executivă sau legislativă), fie ei miniştri, parlamentari, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene sau directori şi şefi de instituţii publice, ori puternici oameni de afaceri”, arată Paul Dumitriu în proiectul depus la CSM.

Reţineri la varful Consiliului Judeţean Sibiu
 
Şefa Serviciului Administrativ din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Ana Kraus, a fost reţinută de către procurorii DNA, alte patru persoane - trei din aceeaşi instituţie şi un om de afaceri -, fiind puse sub control judiciar, în urma percheziţiilor de luni de la CJ Sibiu. Reprezentanţii CJ Sibiu au precizat, marţi, pentru News.ro, că şefa Serviciului Administrativ din cadrul instituţiei, Ana Kraus, a fost reţinută de către procurorii DNA Alba, alte trei persoane din cadrul instituţiei fiind plasate sub control judiciar. Cei împotriva cărora s-a dispus această măsură sunt Nicolae Crăcea, şef Serviciu relatii publice şi informatică, Ioan Stoica, director executiv Direcţia Economică şi Valentin Vasilescu, director Direcţia Informatică, Resurse umane şi Relaţii publice din cadrul CJ Sibiu. "Consiliul Judeţean Sibiu aşteaptă din partea DNA Alba-Iulia un document oficial cu măsurile care s-au dispus cu privire la angajaţii Consiliului Judeţean Sibiu chemaţi la audieri. Persoanele asupra cărora s-a dispus control judiciar nu au niciun impediment să îşi desfăşoare activitatea în continuare. Legea prevede că se suspendă contractul de muncă doar dacă persoana se află în arest preventiv sau în arest la domiciliu”, a declarat Ioana Căpăţană, purtătorul de cuvant al CJ Sibiu. De asemenea, a fost plasat sub control judiciar Emil Buciuman, administratorul SC Iulian Consulting. Ana Kraus este acuzată de abuz în serviciu în formă continuată (4 infracţiuni), conflict de interese şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.  Nicolae Crăcea, Valentin Vasilescu şi Ioan Stoica sunt acuzaţi de abuz în serviciu, iar Emil Buciuman de complicitate la abuz în serviciu,în formă continuată.

Elevi, părinţi şi sindicalişti cer decontarea integrală a navetei

Asociaţii de elevi, tineri, părinţi, dar şi mai multe sindicate din învăţămant au solicitat Guvernului, printr-un comunicat de presă, emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să se revină la decontarea integrală a navetei elevilor, precizand că plafonarea acesteia la un anumit nivel a dus la creşterea abandonului şcolar. Semnatarii comunicatului cer Guvernului să adopte cat mai repede, pană la începerea anului şcolar 2016/2017, o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) prin care să se revină la decontarea integrală a navetei elevilor care studiază în altă localitate decat cea de domiciliu. “În august 2013, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanţa Guvernlui nr. 29/2013, prin care a plafonat naveta elevilor la 26 lei/3 km A 2 lei/km. În urma acestei decizii iresponsabile, peste 35.000 de elevi din Romania au abandonat şcoala, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu şi şcoală. Înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în ţara noastră exista un număr de 198,941 de elevi navetişti”, se arată într-un comunicat de presă. Conform sursei citate, prin Strategia Europa 2020, Romania şi-a asumat că va reduce abandonul şcolar la 11,3%, pană în anul 2020, dar în prezent, măsurile luate de statul roman fiind de natură să crească părăsirea timpurie a şcolii, în niciun caz să o reducă.

Asistenta vinovată de transfuzia greşită, amendată cu 700 de lei

Asistenta medicală din cauza căreia s-a făcut transfuzia de sange greşită la Spitalul CF 2 a fost amendată de inspectorii sanitari cu 700 de lei, iar Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti va sesiza Colegiul Medicilor, pentru a stabili dacă în acest caz sunt vinovaţi şi medici, a anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii.  “Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bucureşti au decis sancţionarea unei asistente de la Spitalul CF2 cu suma de 700 de lei. În acelaşi timp, DSP Bucureşti sesizează Colegiul Medicilor pentru continuarea investigaţiilor conform atribuţiilor legale ale acestuia, inclusiv pentru a răspunde la întrebarea dacă vina pentru incidentul transfuzional este de atribuit şi unui medic sau nu”, arată Ministerul Sănătăţii. Investigaţiile în cazul transfuziei de sange greşite de la Spitalul CF 2 sunt continuate de Ministerul Sănătăţii, care va face următoarea verificare după 15 zile calculate începand din 29 iulie. La acea verificare, DSP va controla dacă Spitalul CF 2 îndeplineşte condiţiile pentru autorizarea unităţii de transfuzii. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti au constatat, în urma controlului la Spitalul CF 2, că transfuzia de sange greşită s-a datorat unei erori de etichetare făcute de asistenta medicală care a prelevat probe de sange de la femeia operată, la o oră şi jumătate după transfuzie aceasta intrand în şoc hemoragic.
















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.