Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Pensiile nesimţite pentru parlamentari intră în vigoare

Ziarul de Vrancea
31 iul 2016 660 vizualizări
De la 1 august sute de foşti deputaţi şi senatori vor primi pensii speciale u Guvernul a alocat 20 milioane lei plăţii lor în 2016

Aproximativ 600 de foşti parlamentari, dintre care 443 sunt foşti deputaţi şi circa 150 foşti senatori, vor beneficia de la 1 august de pensii speciale, Guvernul alocand la rectificarea bugetară 20 de milioane de lei pentru aceste indemnizaţii speciale.  Potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară pe anul 2016, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru aceste pensii speciale, 13 milioane la Camera Deputaţilor şi 7 milioane lei la Senat, în condiţiile în care cuantumul indemnizaţiei se suportă din bugetul de stat şi se plăteşte prin bugetul Parlamentului.  Foştii senatori şi deputaţi care doresc să beneficieze de această indemnizaţie trebuie să depună o cere la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz, pană în acest moment fiind depuse aproape 600 de astfel de cereri. Legea de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare în luna ianuarie, după ce în decembrie preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Foştii senatori şi deputaţi trebuia să beneficieze de această insemnizaţie specială din martie, dar Guvernul respinsese în februarie normele metodologice redactate de conducerea Parlamentului.  Potrivit legii, parlamentarii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de varstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de varstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Foştii deputaţi şi senatori vor primi pensia specială care va fi calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă nu mai mult de trei, în cuantumul a 0,55% din indemnizaţia de parlamentar. De asemenea, pentru a beneficia de această pensie specială, ei trebuie să fi încheiat cel puţin un mandat complet şi nu vor beneficia ce pensii speciale parlamentarii condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Reacţie rapidă a premierului în urma unei sesizări

Prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut ministerelor Mediului şi Afacerilor Interne să modifice procedurile de avizare a transportului de masă lemnoasă după ce a fost sesizat, prin intermediul unei postări de pe facebook, asupra faptului că există o vulnerabilitate care permite efectuarea mai multor transporturi de material lemnos pe distanţe scurte, în aceeaşi cantitate, folosind un singur set de documente. ”În urma postării domnului Adrian Chiriţă, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Mediului să verifice situaţia. Pe scurt, la control, transportatorul a prezentat avizele necesare şi codurile online generate de sistem. Foarte probabil, codurile online au fost obtinute cu puţin timp inainte de controlul poliţiei, la vederea echipajului de poliţie”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook. Postarea la care se referă premierul este a unui cetăţean care s-a folosit de aplicaţia Inspectorul Pădurii prin care orice persoană poate sesiza poliţia, dacă observă un camion ce transportă lemn, iar transportul nu apare în sistemul online care în care sunt trecute avizele necesare. Adrian Chiriţă a observat un transport neautorizat în zona oraşului Campulung Moldovenesc, însă avizul a apărut în sistem ulterior sesizării pe care a făcut-o la poliţie, urmată de un control asupra camionului efectuat de către poliţişti. ”Procedura actuală are, într-adevăr, unele vulnerabilităţi, existand încă loc pentru abuzuri. Modul de lucru actual permite completarea ulterioară a avizului de însoţire, într-un interval orar de 12 ore. Astfel, pe distanţe scurte, poate exista posibilitatea efectuării mai multor transporturi de material lemnos, cu cantităţi identice, prin utilizarea aceloraşi documente” recunoaşte Cioloş. Prim-ministrul a solicitat Ministerului Mediului şi Ministerului de Interne să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului, iar Inspectoratul de Poliţie Suceava şi Garda Forestieră din acelaşi judeţ au fost trimise să verifice societatea căreia aparţinea camionul respectiv.

Moarte suspectă într-o staţiune turistică

O femeie de 39 de ani a fost găsită moartă, ieri, într-o mofetă din staţiunea Santimbru Băi, judeţul Harghita, primele cercetări indicand că ar fi vorba despre un accident. Purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că, în cursul dimineţii, un bărbat a sunat la dispeceratul instituţiei şi a anunţat că a găsit o femeie decedată într-o mofetă din staţiunea balneoclimaterică Santimbru Băi. La intervenţie, s-a depalsat un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Miercurea Ciuc al ISU Harghita, cu o autospecială cu echipament specific, care a scos victima. "Pompierii au intrat în mofetă cu măşti de gaz, iar femeia a fost găsită la o adancime de aproximativ doi metri de la nivelul solului”, a spus Alina Ciobotariu Criminaliştii au stabilit că victima, în varstă de 39 de ani, este din comuna Carţa, judeţul Harghita, şi venise să îşi petreacă sfarşitul de săptămană în staţiune, în apropierea căreia familia deţinea o casă de vacanţă. "Se pare că victima plecase într-o excursie, langă ea fiind găsite un rucsac şi o lanternă. Din primele cercetări, ar fi vorba despre un accident nefericit, dar cercetările continuă pană la stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor care au condus la producerea acestui eveniment”, a precizat Gheorghe Filip. Santimbru Băi este o staţiune balneoclimaterică permanentă, de interes local, situată la o altitudine de 1.250 de metri, în Munţii Harghitei, recomandată pentru tratamentul afecţiunilor aparatului cardiovascular. Factorii naturali de cură sunt: mofetele - emanaţii de gaze cu un conţinut de 99 la sută dioxid de carbon (CO2) în amestec cu 1 la sută hidrogen sulfurat - şi izvoare de apa minerală. Specialiştii susţin că, datorită conţinutului foarte ridicat de CO2, aici se găsesc cele mai tari mofete din munţii Harghitei, degajările de gaze fiind considerate şi cele mai bune din ţară, datorită efectelor pozitive asupra sănătăţii. Ca oricare tratament, acesta se face numai la indicaţie medicală strictă, cu atat mai mult cu cat pot apărea accidente (asfixii, intoxicaţii). Terapeuţii atenţionează că nu se coboară dincolo de jumătatea inferioară a corpului în acumularea de gaz şi nu se stă mai mult de o perioadă determinate, în general 20 minute.

Ambasadorul Marii Britanii transmite un mesaj important romanilor

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a declarat, ieri, la Tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană” organizată de UDMR la Subcetate (Zetea), în judeţul Harghita, că romanii din Regatul Unit vor continua să se bucure de aceleaşi drepturi şi obligaţii pe care le-au avut înainte de Brexit, iar relaţiile Angliei cu Romania se vor axa pe cei doi "piloni cheie”: securitatea şi prosperitatea. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, le-a vorbit tinerilor participanţi la tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană” despre Brexit şi a răspuns întrebărilor acestora legate de situaţia romanilor care trăiesc în Marea Britanie. Excelenţa Sa Paul Brummell a subliniat că romanii care trăiesc în Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu au motive de îngrijorare, ei urmand să se bucure de aceleaşi drepturi pe care le-au avut înainte de  retragerea Regatului Unit (UK) din Uniunea Europeană (UE).

Cum va fi vremea la începutul săptămanii

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă pentru Bucureşti şi şapte judeţe din sudul ţării, unde luni temperaturile vor ajunge pană la 39 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Muntenia, Dobrogea şi Oltenia sunt, duminică, sub avertizare cod galben, iar de luni, valul de căldură se va extinde şi va cuprinde şi estul ţării, în aceste zone temperaturile ajungand la 36 de grade. Din noaptea de luni spre marţi, în aproape toată ţara vor fi ploi şi vijelii, iar în unele zone va cădea grindină.  Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, duminică vor fi sub avertizare cod galben de caniculă Bucureştiul şi 15 judeţe din sudul ţării - Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Damboviţa, Giurgiu, Teleorman, Olt, Argeş, Dolj şi Mehedinţi. În aceste judeţe din Muntenia, Dobrogea şi Oltenia, temperaturile vor ajunge la 35-36 de grade, duminică după-amiază disconfortul termic va fi mai accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Luni, valul de căldură se va intensifica şi se va extinde, cuprinzand sudul şi estul ţării. Bucureştiul şi judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov vor fi sub avertizare cod portocaliu. În aceste zone vor fi temperaturi de 37-38 de grade şi izolat pot ajunge la 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Judeţele Mehedinţi, Gorj, Valcea, Argeş, Damboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Neamţ, Iaşi şi Botoşani vor fi luni sub avertizare cod galben de caniculă.

Trei tone de droguri, confiscate în primele şase luni

Peste 450 de traficanţi de droguri din 41 de grupări au fost reţinuţi în primele şase luni ale anului, de la care au fost confiscate aproape trei tone de droguri şi 5.000 de comprimate. În cele peste 400 de dosare de trafic de droguri, 315 persoane şi firme au fost trimise în judecată, dintre care 196 de traficanţi au fost reţinuţi sau arestaţi, potrivit bilanţului Poliţiei Romane. Aproape 940 de percheziţii au făcut poliţişti în primele şase luni pentru prinderea traficanţilor de droguri, reuşind să anihileze 41 de grupări infracţionale organizate. Din aceste grupări, anchetatorii au reţinut 459 de traficanţi de droguri, dintre care 427 au fost arestaţi preventiv în urma deciziilor dispuse de instanţă, iar 163 au fost cercetaţi sub control judiciar. Procurorii au finaliziat anchetele, făcute împreună cu poliţiştii, şi au trimis în judecată 409 dosare, în care sunt acuzate 315 persoane şi firme, 196 dintre cei judecaţi fiind reţinuţi sau arestaţi.

























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.