Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cum primeau "stăpanii" din Berevoeşti ajutoare sociale

Ziarul de Vrancea
26 iul 2016 544 vizualizări
Romii de la Berevoeşti care primeau ajutoare sociale erau scutiţi de munca pe care ar fi trebuit să o presteze, după ce prezentau adeverinţe medicale.

Corpul de control al prefectului judeţului Argeş a descoperit peste 40 de adeverinţe medicale eliberate de un medic ORL de la Spitalul Municipal Câmpulung, în unele situaţii ambii soţi având acelaşi diagnostic.
Astfel, conform datelor furnizate de către prefectul Cristian Soare, dintre cele 38 de persoane arestate în acest dosar 14 sunt beneficiari de ajutoare sociale, în unele cazuri fiind vorba despre soţ şi soţie. Prefectul a afirmat că în urma verificării dosarelor s-a constatat că acestea erau întocmite ”necorespunzător”, iar în cele mai multe dintre cazuri beneficiarii primeau banii, dar fără a presta munca în folosul comunităţii. ”În majoritatea cazurilor, titularii dosarelor de ajutor social erau scutiţi temporar de munca în folosul comunităţii prezentând adeverinţe  medicale. Au fost identificate peste 40 de astfel de adeverinţe medicale eliberate de un medic specialist ORL de la Spitalul Municipal din Câmpulung, existând situaţii în care ambii soţi au beneficiat de adeverinţe medicale eliberate în aceeaşi zi, cu aproximativ acelaşi diagnostic”, a afirmat prefectul Cristian Soare.
Acesta a precizat că va sesiza Casa de Asigurări de Sănătate Argeş şi Colegiul Medicilor cu privire la situaţia descoperită la Berevoeşti.
În urma deficienţelor din dosarele de acordare a ajutoarelor sociale, reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş au dat sancţiuni în valoare totală de 17.000 de lei. Astfel, primarul Florin Proca a primit trei sancţiuni în valoare totală de 75.000 de lei, secretarul localităţii a fost amendat tot cu 75.000 de lei, în timp ce asistentul social din cadrul Primăriei Berevoeşti a primit două amenzi a câte 1.000 de lei fiecare.

CNATDCU: Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat

Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU a stabilit ieri, cu şase voturi din şapte, că fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a declarat preşedintele Comisiei, Mircea Dan Bob.
Comisia de lucru care a analizat sesizarea în cazul plagiatului lui Gabriel Oprea a constatat că teza de doctorat a fostului vicepremier şi ministru al Internelor nu respectă standardele de etică ale cercetării ştiinţifice. Raportul Comisiei de lucru a fost trimisă Comisiei de ştiinţe juridice a CNATDCU, care şi l-a însuşit şi a propus retragerea titlului de doctor acordat lui Gabriel Oprea. Ulterior, propunerea Comisiei de ştiinţe juridice va fi votată în Consiliu General al CNATDCU. Dacă verdictul final al CNATDCU va fi de plagiat, Gabriel Oprea va putea contesta rezultatul în 14 zile de la decizie.
Gabriel Oprea şi-a susţinut teza de doctorat - intitulată "Plângerea prealabilă - perspectiva istorică”, în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, avându-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.
Acuzaţiile de plagiat au fost lansate în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Şercan a scris că întreaga lucrare a lui Oprea nu conţinea niciun citat cu ghilimele, având paragrafe şi pagini întregi copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu, şi, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. În investigaţia jurnalistei Emilia Şercan se arată că şi istoricul Nicolae Iorga este preluat în citate ample fără să fie citat.
Consiliul Naţional de Etică a decis, în iulie 2015, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmată.
În septembrie, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a dat un verdict tranşant după ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".
Titlul de doctor obţinut de Gabriel Oprea coincide cu înaintarea acestuia în cariera politică. Din 2001, Oprea a ocupat mai multe funcţii în care a fost numit de către premierul de atunci Adrian Năstase. În paralel, Oprea a devenit profesor şi îndrumător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" (a SRI).
Din iulie anul trecuţi, mai mulţi dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrări pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzaţi de plagiat. O parte dintre ei au cerut să li se retragă titlul de doctor, obţinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea şi la şcoala doctorală a Academiei SRI. Între aceştia, se află oameni politici, precum Radu Stroe, Mihai Stănişoară, Romeo Raicu, dar şi nepoata lui Oprea, avocata Loredana Radu, şi fosta secretară a acestuia, Adela Popescu.

Contestaţia lui Ponta, respinsă

Comisia de experţi a CNATDCU a respins contestaţia depusă de fostul premier Victor Ponta în legătură cu teza de doctorat şi a menţinut verdictul de plagiat, Consiliul General al acestei structuri urmând să voteze astăzi raportul elaborat în acest caz. "Astăzi şi mâine se votează raportul de respingere a contestaţiei, cu alte cuvinte menţinerea verdictului de plagiat şi retragerea titlului de doctor. Consiliul General al CNATDCU votează raportul Comisiei de experţi care a analizat contestaţia depusă de domnul Victor Ponta. Raportul respinge contestaţia şi menţine verdictul de plagiat în cazul lui Victor Ponta, respectiv menţine recomandarea de retragere a titlului de doctor în acest caz'', a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al MENCŞ, Mirabela Amarandei. 

Iohannis: Nu sunt raţiuni pentru ridicarea nivelului de alertă teroristă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că în şedinţa CSAT a fost prezentată o evaluare a stării de securitate a României din perspectiva riscurilor şi ameninţărilor de natură teroristă. ”Am fost asigurat de toate instituţiile statului cu responsabilităţi în materie, că nu există în aceste moment raţiuni care să necesite ridicarea nivelului de alertă teroristă mai sus de nivelul la care este în prezent, albastru-precaut”, a anunţat preşedintele. Şeful statului a mai spus că în şedinţa CSAT s-a decis ca Ministerul Afacerilor Externe să realizeze şi să prezinte Consiliului o strategie adaptată cu privire la Orientul Mijlociu. 

ALDE vrea alegeri anticipate în octombrie sau noiembrie

ALDE a propus, ieri, partidelor reprezentate în Legislativ, ca toţi parlamentarii să îşi dea demisia înainte de finalizarea mandatului, pentru ca alegerile generale să se poată desfăşura în luna octombrie sau noiembrie. Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a precizat că primul-ministru a prezentat liderilor partidelor două variante de dată a alegerilor, pe 4 şi 11 decembrie. ”Ambele variante sunt proaste, pentru că pe 1 decembrie este ziua naţională şi apoi urmează o sărbătoare mare, iar prezenţa la vot va fi redusă. Pe de altă parte, pe 11 decembrie este posibil să fie vreme dificilă”, a spus copreşedintele ALDE. El a menţionat că, în opinia ALDE, concluzia la care s-a ajuns este că cea mai bună soluţie, identificată cu ceva timp în urmă, pentru a se organiza alegeri în condiţii decente, este ca acestea să aibă loc în lunile octombrie sau noiembrie pentru ca participarea la vot să fie cât mai numeroasă. ”Soluţia ar fi un acord între toate partidele pentru organizarea de alegeri anticipate, mai devreme, în octombrie sau noiembrie. Pentru asta, toţi parlamentarii trebuie să îşi dea demisia mai devreme”, a arătat Constantin.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.