Național

Învăţăturile unui infractor pentru romani, înainte să se întoarcă la "răcoare"

Ziarul de Vrancea
22 iul 2016 738 vizualizări
Unul dintre cei mai bogaţi moguli din anii '90, Sorin Ovidiu Vîntu, se întoarce după gratii, după ce a fost condamnat la şase ani şi două luni de închisoare în dosarul devalizării Petromservice n "arestările masive din ultima perioadă" nu schimbă "sistemul", crede fostul miliardar

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, vineri, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu la şase ani şi două luni de închisoare cu executare, în dosarul devalizării Petromservice, iar pe liderul sindical Liviu Luca la şase ani de închisoare cu executare. Alte opt persoane au mai fost condamnate în dosar, toate cu pedepse de detenţie cu executare. Pe latură civilă, cu toţii trebuie să plătească 36 de milioane de euro către Petromservice. Vîntu s-a predat vineri după-amiază la Poliţie şi a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.
În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind estimat la peste 83,5 milioane de euro. Inculpaţii au fost condamnaţi şi în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, pe 14 iulie 2014.
Procurorii au arătat că, în 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35 la sută din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd, înmatriculată în Cipru, la care avea calitatea de beneficiar real. "În acest mod, Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", a susţinut Parchetul General.  Procurorii au mai arătat că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care ar fi finanţat preluarea pachetului de acţiuni. În 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro. "Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari", au precizat procurorii.

Vîntu, pe Facebook: Arestările masive, o greşeală

Sorin Ovidiu Vîntu le spune românilor, în ultimul său mesaj postat pe Facebook înainte de a se întoarce în detenţie, care sunt obligaţiile pe care statul român le are faţă de ei. El susţine că "totul s-a degradat din pricina sistemului politic", care trebuie schimbat, şi că "arestările masive din ultima perioadă" reprezintă o greşeală pentru că situaţia "nu poate fi reparată cu un singur instrument", Parchetul: "E ca şi cum ai încerca să faci o operaţie pe creier cu patentul". Vîntu îşi începe mesajul cu formula "salut" şi le transmite românilor că obligaţiile statului faţă de ei sunt să le ofere o infrastructură rutieră, aeriană şi navală competitivă, un sistem educaţional performant, care să le dea "instrumentele necesare evoluţiei în societatea contemporană", un sistem de sănătate în care să nu moară prin spitale "la cea mai mica afecţiune", precum şi o casă. "Acestea sunt cele mai importante obligaţii pe care un stat le are faţă de cetăţenii săi. În schimb, voi îi daţi taxe şi impozite. Cu aceşti bani statul dezvoltă toate aceste lucruri de care aveţi nevoie. Până acum nu s-a întâmplat lucrul acesta. Dimpotrivă, totul s-a degradat - infrastructură, educaţie, sănătate. Din rău în mai rău, şi asta din pricina sistemului politic. El trebuie schimbat", continuă omul de afaceri. El mai spune că arestările masive care au loc sunt o greşeală - "ca şi cum ai încerca să faci o operaţie pe creier cu patentul".
"Ceea ce se întâmplă azi cu arestările masive în toate direcţiile este o greşeală, din perspectiva faptului că nu poţi repara toata situaţia cu un singur instrument - Parchetul. E ca şi cum ai încerca să faci o operaţie pe creier cu patentul. Trebuie schimbat întregul sistem pentru ca acesta să devină funcţional şi să vă pună la dispoziţie lucrurile strict necesare pentru care voi plăţiţi o grămadă de bani", încheie omul de afaceri.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.