Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:MAE reia atenţionarea de călătorie pentru Turcia, după decretarea stării de urgenţă

Ziarul de Vrancea
21 iul 2016 427 vizualizări
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile turce, instaurarea stării de urgenţă în Turcia nu are ca efect direct restricţionarea libertăţii de circulaţie a populaţiei civile sau a turiştilor străini, însă autorităţile române reiterează avertismentul adresat românilor aflaţi în această ţară de a rămâne extrem de precauţi şi vigilenţi.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, începând cu data de 20 iulie, a fost decretată de Guvernul turc starea de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Turcia, pentru o durată de 3 luni. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile turce, instaurarea stării de urgenţă nu are ca efect direct restricţionarea libertăţii de circulaţie a populaţiei civile, nici a turiştilor străini.
”În acest context şi având în vedere că situaţia de securitate din Turcia se menţine instabilă, cu precădere în aria capitalei Ankara şi a oraşului Istanbul, MAE reiterează avertismentul adresat cetăţenilor români aflaţi sau care se deplasează în această ţară de a rămâne extrem de precauţi şi vigilenţi, evitând implicarea în orice manifestaţii sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violenţe”, arată MAE.
Starea de urgenţă din Turcia a intrat în vigoare ieri, după ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, au anunţat autorităţile.
Pe timpul stării de urgenţă, preşedintele poate conduce ţara prin decrete. Interdicţii de circulaţie pot fi impuse, iar mitingurile şi protestele pot fi interzise fără să fie consultate autorităţile. Presa poate fi, de asemenea, limitată, iar forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi confisca potenţiale probe.

Medic braşovean, prins în flagrant cand primea mită

Medicul ortoped Marius Stoica de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov a fost reţinut, în noaptea de miercuri spre joi, după ce a fost prins în flagrant când primea 800 de lei mită. Ulterior, anchetatorii au făcut percheziţii la unitatea medicală şi la locuinţele ortopedului din Braşov, Săcele şi Budila.
Acesta este al treilea ortoped acuzat de luare cu mită în ultimul an. Astfel, în 11 februarie, la cabinetul medicului Dumitru Petrescu, şi el ortoped la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, au fost făcute percheziţii, iar în urma descinderilor, Petrescu a fost reţinut pentru luare de mită, însă nu a fost încă trimis în judecată. Un alt ortoped, Marius Nica, de la aceeaşi secţie a SJU Braşov, a fost reţinut în 10 august 2015, fiind prins în flagrant în timp ce lua mită de la un investigator sub acoperire, care a pretins că este pacient. Procurorii au demonstrat că medicul a mai luat mită în alte cinci cazuri pentru a face intervenţii chirurgicale. Nica cerea între 400 şi 1.000 de lei de la pacienţii care aveau nevoie de operaţii. În martie, magistraţii Tribunalului Braşov l-au condamnat pe Marius Nica la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. În sentinţa Tribunalului Braşov se menţionează că medicul are voie să lucreze într-un spital de stat în următorii trei ani doar dacă tratează urgenţe şi trebuie să facă 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Aproximativ 17.000 de persoane au donat în campania ”Cuminţenia Pământului”

Aproximativ 17.000 de persoane au donat în campania ”Cuminţenia Pământului”, a anunţat Corina Şuteu, ministrul Culturii, la o conferinţă de presă care a avut loc ieri, la Muzeul Naţional de Artă al României, unde demnitarul spune că îşi doreşte ca opera lui Constantin Brâncuşi să revină.
”Pledez ca opera să revină la Muzeul de Artă. Este o chestiune la care ne gândim. Campania este despre luare de cunoştinţă asupra unui proiect de participare. Despre participarea la cultură”, a spus Corina Şuteu.
În prezent, fondurile totale strânse în conturile dedicate campaniei sunt de 315.717 de euro, din cei 6 milioane de euro necesari până pe 30 septembrie. ”În societăţile ultra-liberale, raportul între cetăţean şi produsul cultural este unul direct. Cetăţeanul se responsabilizează pentru ceea ce apoi are la dispoziţie. În societăţile unde statul e puternic, acest raport s-a banalizat şi a devenit unul indirect. Cetăţeanul nu îşi mai dă seama că are acces la cultură”, a adăugat ministrul Culturii. Un asemenea proiect, spune ea, rebalansează raportul. ”Fiecare dintre noi trebuie să facă alegerea de a participa la Cultură în mod conştient”, a mai declarat ministrul.
Suma care ar trebui să fie donată zilnic pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” este de circa 74.000 de euro, potrivit calculelor News.ro, pentru a se putea strânge cei 6 milioane de euro, până la data de 30 septembrie, când se închid conturile.
Printre personalităţile din România care şi-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripţie publică se numără Doina Lemny, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, ambasadorul Franţei - François Saint-Paul, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu şi Cosmin Alexandru. De asemenea, în spotul publicitar îşi declară susţinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleşu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoş Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv şi Virgil Stănescu - ambasadori ai campaniei.

Captura DNA în luna iunie: 94 de inculpaţi condamnaţi definitiv

Un preşedinte de consiliu judeţean, un prefect şi un judecător se numără printre cei 94 de inculpaţi condamnaţi definitiv în luna iunie pentru fapte de corupţie, în dosare instrumentate de DNA. "În cursul lunii iunie 2016, au rămas definitive 31 de hotărâri judecătoreşti prin care au fost condamnaţi 94 de inculpaţi, dintre care: un judecător, un avocat, un preşedinte consiliu judeţean, doi primari şi doi viceprimari de municipiu, un prefect, un director al unei staţiuni de cercetare, doi ofiţeri de poliţie, doi inspectori finanţe publice, trei consilieri de primăriei", arată DNA. Conform aceleiaşi surse, pedepsele primite de cei 94 de inculpaţi sunt cuprinse între şase luni de închisoare cu amânarea pedepsei şi 15 ani şi opt luni de închisoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.