Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Rimează? Înalt prelat, plagiat, binecuvantat

Ziarul de Vrancea
12 iul 2016 564 vizualizări
Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, a fost audiat ieri ca martor la DNA în dosarul privind cărţile scrise în închisori. “Nu ne este teamă de această anchetă.

Este vorba despre un titlu. Prea Înaltul a binecuvântat titlul, nu conţinutul”, a spus avocatul preotului, după audierea lui IPS Teodosie la Direcţia Naţională Anticorupţie. Întrebat dacă arhiepiscopul Tomisului regretă că a dat “binecuvântare”, avocatul a spus: “De ce să regrete binecuvântarea? Şi dumneavoastră v-ar da binecuvântare. Este misiunea dumnealui de a sluji enoriaşii”. Avocatul a mai spus că aceasta este o anchetă vastă, iar DNA ar trebui să dea un comunicat de presă “întru liniştirea spiritelor”.
Ancheta vizează profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea. IPS Teodosie, care este şi profesor universitar la Universitatea Ovidius din Constanţa, a girat cartea “Muntele Athos, patria ortodoxiei”, scrisă de Gigi Becali în perioada în care a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.
În acelaşi dosar, luni a fost audiat la DNA, tot în calitate de martor, mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza. Avocatul Mitropolitului Ardealului, Daniel Ionaşcu, a declarat, după audierea lui Laurenţiu Streza, că acesta nu a avizat cartea lui Gigi Becali, ci a dat “binecuvântare” pentru scrierea ei, precizând că în schimb nu s-au dat bani şi nu au fost făcute donaţii de către omul de afaceri.
Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind Gigi Becali, George Copos, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae.

Topul promovabilităţii la bacalaureat

Rata de promovare la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2016, înainte de contestaţii, este de 66,7%, au anunţat, ieri, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei. Anul trecut, 66,41% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat bacalaureatul, în sesiunea iunie - iulie 2015, înainte de contestaţii. Rata a crescut la 67,9% după soluţionarea contestaţiilor.
În total, 56 de candidaţi au luat media 10 la bacalaureat, în acest an, iar 86.262 de elevi au promovat la examen.
Potrivit ministerului, au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 191 de candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. „Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Cluj (83,32%), Bacău (79,91%), Braşov (78,21%) Sibiu (77,69%) şi Galaţi (77,65%). Rata de promovare în Capitală este de 68,5%. Judeţele în care rata de promovare s-a situat sub 50% sunt Ilfov (34,15%), Teleorman (48,48%) şi Giurgiu (40,06%)”, mai arată Ministerul Educaţiei.


Profesor de istorie, acuzat că a făcut avansuri elevelor

O anchetă a fost demarată la o şcoală din judeţul Vaslui, după ce un profesor a fost acuzat de mai multe eleve în vârstă de 13 şi 14 ani că le-a făcut avansuri sexuale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, trei eleve de la şcoala Rânceni, comuna Berezeni, susţin că profesorul de istorie le-a făcut avansuri sexuale.
De altfel, profesorul a fost sancţionat de comisia de disciplină, cu reducerea salariului cu 15%, pe trei luni, pentru comportament necorespunzător. Dascălului i se reproşează faptul că “a ademenit eleve de gimnaziu în cabinetul pe care îl foloseşte şi le-a mângâiat prin locuri nepermise, prezentarea la locul de muncă în stare de ebrietate şi neparticiparea la activităţile Consiliului Profesoral si ale comisiei metodice”, se arată în decizia de sancţionare luată de conducerea şcolii. Profesorul are 56 de ani, predă istoria şi are o vechime în învăţământ de 31 de ani.

Românii, pe primul loc în topul imigranţilor comunitari sosiţi în Belgia

Anul trecut încă 15.002 imigranţi români au fost înregistraţi oficial în Belgia, România fiind în 2015 pe primul loc în rândul ţărilor de provenienţă a imigranţilor comunitari noi sosiţi pe teritoriul belgian, a anunţat ieri Centrul Federal belgian pentru Migraţie. Franţa urmează la mică distanţă după România în acest top, 14.556 de noi imigranţi francezi fiind înregistraţi anul trecut de autorităţile belgiene.
Pe de altă parte, tot în 2015 în Belgia au fost înregistrate încă 38.990 cereri de azil, o creştere semnificativă faţă de anul anterior, când numărul acestora a fost de 14.130. Se remarcă şi concentrarea acestor cereri într-o scurtă perioadă de timp, anul trecut circa trei sferturi dintre ele fiind primite în al doilea semestru , scăzând apoi odată cu închiderea rutei balcanice, care a fost folosită de migranţii din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în vestul Europei.
Belgia are o populaţie de circa 11,2 milioane de locuitori, dintre care aproximativ 11% sunt imigranţi, iar din totalul imigranţilor circa 68% provin dintr-o ţară membră a Uniunii Europene.

Canada va anunţa un calendar pentru ridicarea vizelor pentru România

Canada urmează să anunţe la începutul toamnei un calendar pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari, se menţionează într-un comunicat al Comisiei Europene, după o reuniune pe această temă la care au participat reprezentanţi ai tuturor părţilor implicate.
La reuniune, găzduită de comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, au participat ministrul canadian pentru imigraţie, refugiaţi şi cetăţenie, John McCallum, ministrul bulgar adjunct de interne Filip Gunev şi ministrul bulgar adjunct de externe Rumen Alexandrov, precum şi şeful cancelarului prim-ministrului român, Dragoş Tudorache. Potrivit comunicatului CE, reprezentanţii părţilor au discutat despre concluziile vizitei întreprinse de experţii canadieni în România luna trecută, precum şi despre deplasarea similară pe care urmează să o efectueze în Bulgaria la sfârşitul lui iulie. În acelaşi timp, comisarul Avramopoulos a reiterat că obiectivul UE este reciprocitatea deplină a vizelor pentru toate statele membre.
Ministrul canadian al imigraţiei, John McCallum, s-a angajat să informeze la începutul toamnei despre rezultatele evaluării şi să prezinte un calendar pentru ridicarea vizelor.

Partidul lui Băsescu va culege resturile UNPR

UNPR va fuziona cu PMP, partidul condus de fostul preşedinte Traian Băsescu, a anunţat ieri liderul Partidului Mişcarea Populară. "Azi am finalizat un proces de negociere care durează de două săptămâni, un proces de fuziune între UNPR şi PMP. Sunt destui parlamentari UNPR care au plecat la PSD, nu ne deranjează pentru că ne interesează.  Săptămâna viitoare vom avea, ambele partide, congresele de fuziune", a declarat Traian Băsescu. Liderul PMP a precizat că fuziunea a fost aprobată cu unanimitate, iar denumirea viitoarei formaţiuni rămâne PMP. "Votul pentru fuziune a fost în unanimitate. În conformitate cu statutul nostru, am semnat cu domnul Steriu (n.r.- liderul UNPR) fuziunea. Partidul se va numi Mişcarea Populară, sigla rămâne cea a Mişcării Populare şi imnul la fel", a spus Băsescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.