Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ion Iliescu, audiat ca suspect în dosarul Mineriadei

Ziarul de Vrancea
6 iul 2016 719 vizualizări
Ion Iliescu a fost citat şi s-a prezentat la sediul Parchetul General, la începutul săptămânii, pentru a fi audiat în calitate de suspect în dosarul Mineriadei din iunie 1990, dosar în care este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, este prima audiere pe care Ion Iliescu o dă în dosar după ce, în octombrie 2015, a fost pus sub urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990. upă audierea lui Ion Iliescu, joi la sediul Parchetului a fost citat şi Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, cercetat tot pentru infracţiuni contra umanităţii.
Cercetările în cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, mai multe victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară.
Într-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Tăriceanu a minţit cu privire la întalnirile dese cu Silberstein la Guvern

Călin Popescu Tăriceanu era vizitat foarte des la sediul Guvernului, în 2008, de omul de afaceri Tal Silberstein, care se folosea de aceste vizite în coruperea altor funcţionari, iar fostul premier, actual preşedinte al Senatului, nu a relatat procurorilor DNA despre întâlnirile sale cu afaceristul, susţin anchetatorii. "În anul 2008, Tal Silberstein a fost văzut în repetate rânduri la Guvernul României, vizitându-l pe premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu, vizite nejustificate prin prisma activităţii premierului, cu atât mai mult cu cât contractul de consultanţă era încheiat cu partidul. Precizăm că la momentul respectiv Tal Silberstein şi asociaţii săi din grupul infracţional făceau demersuri asidue pentru a obţine, prin corupţie, bunuri revendicate de Al României Paul Philippe, iar în această activitate, pentru a-l convinge pe acesta din urmă că grupul are influenţă reală, dar şi pentru a determina funcţionari să încalce legea la soluţionarea cererilor de retrocedare, s-a prevalat de legătura cu primul-ministru, afirmată prin prisma faptului că atât Silberstein, cât şi Marcovici lucrează ca şi consilieri ai acestuia”, notează procurorii DNA în rechizitoriu.
Anchetatorii mai arată că ”deşi persoane din anturajul inculpatului Călin Popescu Tăriceanu au declarat ca martori că Tal Silberstein l-a vizitat pe acesta la guvern, inculpatul a ascuns cu bună-ştiinţă în declaraţia dată ca martor acest aspect, declaraţia fiind mincinoasă prin omisiune, în condiţiile în care sensul acestei declaraţii date ca martor a fost acela că nu a avut o relaţie personală cu Tal Silberstein, care a lucrat doar pentru partid şi nu pentru el personal, urmărind prin aceasta să-l ajute pe Tal Silberstein, dar şi pe Cătălin Dan Andronic şi pe ceilalţi inculpaţi din dosar să-şi poată susţine o apărare în sensul că nu ar fi avut o relaţie cu primul-ministru şi prin urmare nu ar fi putut-o invoca în activitatea de trafic de influenţă de care sunt acuzaţi”.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată, joi, de procurorii DNA pentru infracţiunile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, în legătură cu declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt trimişi în judecată Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat de mărturie mincinoasă.
În 18 mai, omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Băsescu: Parlamentul României ar vota unirea cu Moldova în 24 de ore

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri, la o întâlnire cu tineri de peste Prut, că Parlamentul României ar da şi mâine un vot pentru unire, dar este necesar şi votul Paralmentului de la Chişinău. În ce mă priveşte am convingerea că unirea se va produce mai devreme sau mai târziu. Orice ţară are dreăptul să-şi decidă soarta, iar Republica Moldova va deveni parte a României la un moment dat. Nu prin forţă, nu prin poveşti, ci prin voinţa populaţiei, prin voinţa românilor din stânga Prutului. Sunt convins că în România unirea s-ar vota prompt de către Parlament dacă mâine ar fi convocat să voteze numirea ar face-o.Un vot în Parlamentul României îl aveţi în 24 de ore. Mai trebui votul în Parlamentul de la Chişinău”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri cu 50 de tineri din Republica Moldova, veniţi în România prin programul “Cunoaşte-ţi ţara”, la sediul PMP.
Traian Băsescu a afirmat că unirea este soluţia pentru intrarea Republicii Moldova în UE. "Soluţia şi pentru Republica Moldova este unirea cu România pentru a intra în UE, dar şi pentru a pune capăt unei decizii a doi criminali, Hitler şi Stalin, care au stabilit că Basarabia trebuie să devină parte a Uniunii Sovietice. Nu putem trăi la nesfârşit după decizia a doi criminali”, a mai spus Traian Băsescu. “Marea problemă a tinerilor şi a populaţiei din Republica Moldova este lipsa canalelor în limba română. 80% din mass-media din Republica Moldova este de limbă rusă în condiţiile în care limba română a fost declarată de Curtea Constituţională ca limbă oficială în Republica Moldova”, a mai spus Traian Băsescu.
Fostul şef de stat s-a înfrăţit şi cu două tinere din delegaţie, Veronica şi Valeria. Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au primit recent cetăţenia Republicii Moldova.

Efectiv record de pelicani în Delta Dunării

Cea mai mare colonie de pelicani din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) a atins un efectiv record, susţine Societatea Ornitologică din România (SOR), la finele procesării rezultatelor primului recensământ internaţional sincron al pelicanilor din Europa de Sud-Est. "Cea mai mare colonie de pelicani comuni, cea de la Roşca-Buhaiova, este din ce în ce mai extinsă, acest lucru fiind evident pe baza observaţiilor efectuate în ultimii ani. Rezultatele indică faptul că aici avem deja un număr record pentru cea mai veche colonie cunoscută de ornitologi", se arată în comunicatul SOR. În zona amintită, potrivit sursei, la începutul lunii mai a acestui an, au fost numărate 18.633 de exemplare de pelicani comuni, atât perechi cuibăritoare, cât şi imaturi prezenţi aici în perioada de cuibărit, numărul total al exemplarelor din această specie în România fiind de 19.993. Şi numărul pelicanilor creţi este în creştere, având în vedere faptul că unele exemplare din această specie şi-au extins aria de cuibărire.
În anul 2003, potrivit SOR, România număra până la 5.000 de perechi cuibăritoare de pelicani comuni, efectivul de pelicani creţi fiind de 400 de perechi cuibăritoare. Cele două specii de pelicani sunt protejate prin convenţiile internaţionale, prezenţa lor în Deltă fiind criticată deseori de pescarii tulceni, din cauza faptului că le iau capturile din plasele întinse în lacurile şi pe canalele din Deltă.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.