Național

Efectul Ponta? Tot mai multe persoane publice renunţă la doctorat

Ziarul de Vrancea
8 iul 2016 714 vizualizări
Nouă absolvenţi ai Academiei de Informaţii, printre care un procuror şef adjunct şi doi foşti miniştri, au cerut retragerea titlului de doctor n ministrul Educaţiei spune că retragerea titlurilor nu se poate face unilateral şi lasă de înţeles că respectivele lucrări de doctorat vor fi oricum analizate de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU)

Academia de Informaţii ”Mihai Viteazul” a anunţat că nouă absolvenţi ai şcolii doctorale din cadrul instituţiei au cerut retragerea titlului de doctor. "În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai şcolii doctorale", se arată într-un comunicat de presă al Academiei de Informaţii.
Noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a confirmat existenţa cererilor de retragere a titlurilor de doctor în cazul celor nouă, precizând însă că în prezent nu mai pot fi retrase pe baza solicitărilor de renunţare. "Pentru moment regulamentul nu ne permite ca doar pe baza unei renunţări din partea persoanelor în cauză să putem retrage titlurile respective. Titlurile nu pot fi retrase nici în cazul în care persoana respectivă recunoaşte că a încălcat drepturile academice. Poate să recunoască dar CNATDCU trebuie să dea acest verdict. Trebuie o analiză care va fi făcută curând", a declarat Mircea Dumitru.
Potrivit unor surse, cei care au cerut retragerea titlului de doctori sunt: Radu Stroe, fost ministru de interne, Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării, Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României, Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Romeo Raicu, fost şef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Mihail Tudose, fost ministru al Economiei, Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea şi Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea.
Tezele de doctorat au fost evaluate la nivelul Academiei de Informaţii după ce în spaţiul public au apărut suspiciuni de plagiat în legătură cu mai multe lucrări de doctorat ale unor persoane publice.

Bogdan Licu: Nu am plagiat, dar am cerut retragerea titlului din cauza discuţiilor

Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României, unul din cei nouă doctoranzi ai Academiei "Mihai Viteazul" care au cerut retragerea titlului de doctor, a declarat că a făcut cererea în luna martie din cauza discuţiilor apărute în spaţiul public, dar susţine că nu a plagiat. "La începutul lunii martie am cerut retragerea titlului de doctor. Am făcut solicitarea din cauza discuţiilor din spaţiul public şi pentru că vreau să îndepărtez orice suspiciune cu privire la obţinerea acestui titlu. Academia a luat la cunoştinţă, am uzat de o prevedere legală", a declarat Bogdan Licu. Acesta neagă orice acuzaţie de plagiat. "Nu am plagiat. Nu am avut niciun avantaj profesional de pe urma obţinerii acestui titlu", a mai spus Bogdan Licu.
În luna mai, Ministerul Educaţiei a demarat analiza mai multor teze de doctorat, printre care şi teza lui Bogdan Licu, după o sesizare privind suspiciuni de plagiat făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveţia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca şi profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.