Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: S-a lansat platforma care înfrăţeşte oamenii din România şi Moldova

Ziarul de Vrancea
7 iul 2016 500 vizualizări
Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a lansat site-ul basarabia-acasa.ro care are ca ţintă 100.000 de înfrăţiri realizate în această vară între persoanele din România şi cele din Republica Moldova, startul acestei campanii fiind reprezentat de un flash-mob organizat vineri.

"Dacă eşti din Chişinău sau din Bucureşti, pe site-ul www.basarabia-acasa.ro poţi să îţi găseşti un «frate» şi chiar să călătoreşti pentru a vedea celălalt mal de Prut. Ideea a venit din partea organizaţiilor unioniste, care anul acesta au înfrăţit primăriile şi liceele între ele", se afirmă în comunicatul Platformei Unioniste Acţiunea 2012.
Sub genericul "Vara înfrăţeşte Ţara", fiecare persoană din România va avea oportunitatea de a vizita gratuit Republica Moldova şi fiecare locuitor din Republica Moldova va putea afla tot ce îşi doreşte despre România chiar din teren. Startul campaniei se dă simbolic printr-un flash-mob organizat astăzi, la ora 18:00, la kilometrul Zero al României (Piaţa Sfântu Gheorghe din Bucureşti), la care participa deopotrivă bucureşteni şi basarabeni. În cadrul evenimentului se vor ocupa toate bornele kilometrice ale oraşelor româneşti şi se acoperă distanţele dintre ele.
"Cel mai bun plan de vacanţă este acela în care mergi să îţi vezi fraţii pe care nu i-ai cunoscut decât din manualele de istorie, în care călătoreşti la mare şi la munte, în care vizitezi gospodării cu oameni harnici şi primitori. Azi este momentul să ne reîntregim familia şi cercul de prieteni, să dăm mână cu mână peste Prut, trecându-l cu încrederea că mâine ne vom regăsi în interiorul unui stat puternic şi stabil. Azi este momentul să înfrăţim om cu om", a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.
După ce pe parcursul ultimului an, 1.000 de primari din România şi Republica Moldova au perfectat acorduri de înfrăţire şi 450 de licee din dreapta Prutului au stabilit parteneriate cu 450 de licee din stânga Prutului, a venit rândul înfrăţirii populaţiei din România şi Republica Moldova. Organizatorii estimează realizarea anul acesta a 100.000 de înfrăţiri între cetăţenii celor două state, materializate prin vizite reciproce.

Cine sunt romanii de pe Facebook

Regiunea Muntenia se află în topul cu cei mai mulţi utilizatori români de Facebook, respectiv 2,834 milioane de persoane, urmată la mare distanţă de regiunea Transilvania, cu 1,401 milioane de utilizatori, şi de regiunea Moldova, cu 965.560 de conturi, arată datele contorizate de portalul Facebrands.ro, serviciul de monitorizare a paginilor româneşti create pe reţeaua de socializare. La nivel regional, din totalul celor 8,5 milioane de utilizatori Facebook, 38,12 % dintre utilizatori care şi-au setat oraşul sunt localizaţi în Muntenia, 18,5% în Transilvania, 12,99% în Moldova şi 8,36% în Oltenia. De asemenea, la nivel naţional, statistica arată că 50,41% din totalul celor care au cont Facebook sunt femei, faţă de 49,59% bărbaţi.
În ceea ce priveşte vârsta celor care accesează reţeaua de socializare, datele citate relevă că, în Muntenia, sunt pe Facebook mai mulţi utilizatori între 25 şi 34 de ani, şi între 35 şi 44 de ani, faţă de procentul naţional, şi mai puţine persoane peste 65 de ani.
În Moldova, numărul persoanelor tinere active pe reţeaua de socializare, cu vârste între 13 şi 17, respectiv între 18 şi 24 de ani, este mai mare faţă de procentul naţional, în timp pe celelalte segmente procentul este sub cel naţional, cu excepţia segmentului 55-64 de ani, unde proporţia este egală şi pentru regiunea Moldova, şi la nivel naţional.
Din totalul numărului de utilizatori, aproape 1,20 de milioane erau din Bucureşti (16,72%), urmaţi de cei din Cluj-Napoca (260.040 persoane, 3,63% din total), Timişoara şi Iaşi (cu câte 260.000 de persoane).
La polul opus, cu numărul cel mai mic de utilizatori Facebook, se situează oraşele Drăgăşani şi Bragadiru (câte 11.000 de persoane, 0,11% din total), respectiv Câmpia Turzii (10.450 persoane) şi Târgu Secuiesc (10.080 persoane).

Mesajul lui Iohannis către noii miniştri: Aveţi domenii sensibile şi grele de păstorit

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis ieri noilor miniştri care au depus jurământul că le urează aucces, având în vedere că au de ''păstorit'' domenii sensibile şi grele - educaţia, infrastructura, relaţia cu românii din diaspora. "Aveţi domenii sensibile şi grele de păstorit, vă doresc să aveţi succes'', a spus şeful statului în încheierea ceremoniei de la Cotroceni.
''Românii din afara graniţelor ţării sunt în atenţia noastră şi nădăjduiesc că veţi găsi căile cele mai potrivite de a arăta că ne pasă de ei şi, în acelaşi fel, vă rog să-i convingeţi că avem nevoie de ei'', a fost mesajul preşedintelui către Maria Ligor, noul ministru pentru Relaţia cu românii de pretutindeni.
''Pe oricine întrebaţi în ziua de azi de ce anume are nevoie România pentru a se dezvolta mai bine, o să vă spună de infrastructură. Deci este clar, toată lumea va fi cu ochii pe dvs ca să mişcaţi lucrurile. Sunt nenumărate şantiere şi începute şi abandonate şi în pregătire. Vă doresc mult succes, aveţi de lucru'', i-a atras atenţia Iohannis ministrului Transporturilor, Sorin Buşe. ''Domnule ministru al Educaţiei, dvs. preluaţi un domeniu care, din mai multe motive, mi-este foarte drag. Noi doi am discutat în repetate rânduri, dvs în calitate de rector, despre ce ar trebui făcut. Am constatat cu ocazia acestor discuţii că avem abordări similare. Sunt multe lucruri de rezolvat, eu vă doresc mult succes. Aveţi grijă de România educată!'', l-a îndemnat şeful statului pe Mircea Dumitru.
Noii miniştri Mircea Dumitru (Educaţie), Sorin Buşe (Transporturi) şi Maria Ligor (Relaţia pentru românii de pretutindeni) au depus, ieri, jurământul de învestire în funcţie, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a pemierului Dacian Cioloş.


Taxele pentru paşaport şi permise de conducere se pot achita şi la oficiile Poştei Române

Taxele pentru eliberarea paşapoartelor şi o serie de tarife auto, printre care şi cele percepute pentru eliberarea permiselor de conducere, pot fi achitate şi la oficiile Poştei Române, a anunţat compania într-un comunicat de presă, transmis ieri Agerpres. Decizia se aplică în urma modificărilor aduse de OUG 41/2016, privind stabilirea unor măsuri de simplificare a procedurilor de încasare a unor taxe şi tarife prevăzute de actele normative referitoare la circulaţia pe drumurile publice şi regimul liberei circulaţii.
Potrivit Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR), taxele şi tarifele vizate de actul normativ pot fi achitate prin mandat poştal la oricare oficiu sau agenţie a operatorului naţional de servicii poştale. În acest caz este vorba despre taxele percepute pentru eliberarea paşapoartelor şi de tarifele pentru confecţionarea şi valorificarea plăcilor cu numere de înmatriculare, a certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de conducere.
Taxele percepute pentru eliberarea paşapoartelor sunt următoarele: paşaport electronic simplu, cu valabilitate de trei ani, eliberat minorilor cu vârsta până la 12 ani — 258 de lei, paşaport electronic simplu, cu valabilitate de cinci ani, eliberat adulţilor cu vârsta peste 12 ani — 283 de lei, şi paşaport simplu temporar — 219 lei.
În ceea ce priveşte tarifele auto, acestea se variază între 17 lei — pentru confecţionarea şi valorificarea plăcilor cu numere de înmatriculare permanente, de probă, temporare, provizorii şi ale vehiculelor diplomaţilor şi persoanelor asimilate TIP C şi 68 de lei — pentru permisul de conducere. De asemenea, pentru păstrare combinaţie număr de înmatriculare se va plăti 30 de lei, atribuire combinaţie număr preferenţial costă 45 de lei, eliberarea certificatului de înmatriculare 37 de lei, iar autorizaţia provizorie 13 lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.