Național

Povestea celei mai mari capturi de cocaină din Romania

Ziarul de Vrancea
3 iul 2016 1069 vizualizări
Şase luni de anchetă, şase investigatori sub acoperire şi şase arestări, în cazul drogurilor de 625 milioane euro, descoperite la Constanţa

Şase investigatori sub acoperire au fost infiltraţi în reţeaua de traficanţi şi au oferit informaţii care au dus la captura de 2,5 tone de cocaină din Portul Constanţa, se arată în referatul DIICOT. Primele informaţii despre planul transportului de cocaină au fost furnizate de un ofiţer antidrog încă de la începutul anului, sesizarea din oficiu fiind făcută de Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate în luna aprilie. După sesizare, şase investigatori sub acoperire şi colaboratori au fost inflitraţi în reţea şi folosiţi pentru a obţine probe. Pentru a nu atrage atenţia şi a disimula cât mai bine, s-au făcut în total zece transporturi cu mii de tone de banane. Anchetatorii susţin că în realitate cantităţile de banane erau de trei sau ori mai mari decât cele declarate în documente. Iniţial, înainte de primul transport din Columbia, membrii reţelei au încercat să găsească o firmă din România care să accepte să facă comanda de banane. Această firmă urma să primească 40.000 de dolari pe care mai apoi să-I trimită către societatea din Columbia, de unde veneau fructele. “Din aceleaşi investigaţii a mai reieşit că, pentru realizarea în această modalitate a transportului de droguri, membrii grupării infracţionale vor trimite în România suma de 40.000 dolari SUA pentru a fi utilizaţi de către firma care va realiza importul de banane la plata către furnizorul din Columbia a contravalorii bananelor ce vor constitui marfa de acoperire pentru disimularea cocainei”, arată DIICOT.

Un rus la Gara de Nord

Potrivit referatului, pentru ca drogurile să ajungă în portul Constanţa şi apoi să fie extrase şi încărcate în camioane, membrilor li s-a propus plata cu 5.400 de dolari de persoană. Cele 2,5 tone de cocaină au ajuns în România cu două transporturi. Cu 11 zile înainte de primul transport, unul dintre investigatorii sub acoperire s-a întâlnit, la cererea membrilor, cu un cetăţean rus, în faţa unui hotel din zona Gării de Nord. Rusul i-a oferit informaţii despre ustensilele necesare pentru ca drogurile să fie extrase din containere, fără a fi afectate. “În aceleaşi împrejurări, respectivul individ i-a solicitat investigatorului să procure, în perioada imediat următoare, anumite materiale (şi anume, două aparate tip autogen, două aparate de sudură în argon, la care se va folosi sârmă cu diametrul de 1,2 mm., spumă/lichid cu proprietăţi de izolare termică pentru a umple un volum de 42x0,05 m2 pentru fiecare container, 60 stâlpi metalici reglabili pe înălţime, o scară dublă) şi a precizat că sunt necesare pentru extragerea drogurilor care sunt disimulate în structura metalică a celor două containere”, se mai arată în referat.

"Rocky" din Malaga

Extragere cocainei din containere a avut loc la un depozit închiriat în staţiunea Eforie Sud. Într-o primă etapă au fost scoase, din pereţii şi podelele containerelor, 505 pachete învelite în folie de aluminiu, indigo şi bandă adezivă transprentă, de aproximativ un kilogram fiecare. După extragere, cei cinci membri au “efectuat activităţi de reparare a containerului”. “104 din cele 505 pachete erau inscripţionate cu logoul «ROLEX», iar celelalte 401 pachete erau inscripţionate cu logoul ,«GUCCI», notează procurorii DIICOT.
La o a doua extragere au scos 577 de pachete, la fel învelite pentru a nu fi depistate la scaner. Flagrantul a fost făcut de oamenii legii pe 29 iunie la depozitul din Eforie Sud. Procurorii DIICOT notează că “pentru plata către furnizorul din Columbia, traficanţii de droguri au pus la dispoziţia investigatorilor sub acoperire şi a colaboratorilor autorizaţi, suma totală de aproximativ 700.000 dolari S.U.A., remisă eşalonat, banii fiind ulterior viraţi, la solicitarea aceloraşi traficanţi ”.
Cel care ar fi gândit întregul transport este Mimoun Kaabouni zis „Rocky”, prins în Spania în aceeaşi zi în care s-a făcut flagrantul la Constanţa.
“Colaboratorul cu identitate protejată a declarat că la începutul anului 2016 numitul Mimoun Kaabouni zis «Rocky» s-a arătat interesat să găsească o modalitate nouă de a introduce cocaina provenită din Columbia, în Europa, în condiţiile în care nu mai erau operaţionale rutele vechi pe care le utilizase înainte, respectiv a menţionat că au fost mai multe situaţii în care anumite cantităţi din drogurile sale au fost capturate de autorităţi, precizând că folosise anterior, ca puncte de introducere a cocainei în Europa, porturile din Rotterdam, Amsterdam şi Antwerp”, se notează în dosar.
Pe 29 iunie, în ziua flagrantului, Mimoun Kaabouni a încercat să părăsească teritoriul Spaniei, cumpărându-şi bilet de avion doar dus.
“În acest context, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost reţinut de către autorităţile spaniole pe aeroportul din Malaga în cadrul unei proceduri administrative, informând totodată despre aceste aspecte în timp real procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T.”, notează anchetatorii.
O cantitate record de 2,5 tone de cocaină a fost găsită de poliţiştii şi procurorii DIICOT, adusă cu vaporul din America de Sud, România fiind ţară de tranzit. Potrivit anchetatorilor, cocaina urma să fie scoasă din ţară cu camioane trimise din Olanda. inci persoane, cetăţeni străini dintre care patru lituanieni şi un columbian, au fost reţinute şi arestate în România.
Cocaină capturată are o puritate de peste 90% şi valorează peste 625 de milioane de euro pe piaţa neagră.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.