Național

Magistraţii au prins drag de scriitorii din puşcării

Ziarul de Vrancea
28 iun 2016 613 vizualizări
CSM a avizat favorabil ordonanţa propusă de Ministerul Justiţiei în cazul deţinuţilor care scriu cărţi, dar cu un amendament important n "scriitorii" vor fi recompensaţi cu 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, în timp ce ordonanţa prevedea 20 de zile indiferent de numărul de lucrări n avizul CSM este consultativ

Plenul CSM a decis să avizeze favorabil proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii privind executarea pedepselor, unde se prevăd schimbări în cazul recompenselor obţinute de deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice după gratii, au anunţat oficiali din cadrul CSM.  Sursele citate declară că avizul este însoţit de unele observaţii, printre care, cea mai importantă, propunerea ca deţinuţii care scriu cărţi după gratii să fie recompensaţi cu 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, lucru diferit faţă de textul OUG-ului, unde se prevăd 20 de zile indiferent de numărul de lucrări.
În cadrul şedinţei, mai mulţi membri ai CSM s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Ministerul Justiţiei a trimis în termen scurt proiectul la Consiliu, acesta fiind pus în discuţie în aceeaşi zi în care s-a anunţat că va fi şi pe masa Guvernului. "Ordonanţa e dată destul de, să zicem, în grabă. E clar că azi e ultima zi când se pot da ordonanţe. Poate că nu ar fi fost lipsit de interes să vedem şi să se stabilescă ce persoane pot fi capabile de astfel de lucruri. În ceea ce priveşte capacitatea de a scrie cărţi, aici cred că putea fi găsită o soluţie care să fie inclusă în lege înainte de a lăsa pe oricine. S-ar putea să se înscrie la o astfel de posibilitate oameni care să nu poată scrie după dictare. Astfel de situaţii s-au mai remarcat în practică", a declarat Mircea Aron, preşedintele CSM.
Judecătorul Norel Popescu, alt membru CSM, este de părere că discutarea ordonanţei la Guvern, în paralel cu dezbaterea ei la Consiliu, transformă avizul "într-un demers formal, de imagine, fără a avea consecinţe".
Prezentă la şedinţa CSM, Livia Stanciu s-a abţinut de la a-şi expune punctul de vedere, motivând că va face parte din CCR şi există posibilitatea ca ordonanţa să fie atacată aici.
Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă, întrucât la data de 1 septembrie urmează să expire termenul de suspendare a articolului care prevedea ca deţinuţilor să li se scadă câte 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie.
Un alt articol prevede stabilirea caracterului ştiinţific al unei lucrări.
"Caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit, potrivit dispoziţiilor legale, de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, denumit în continuare CNCS, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, denumită în continuare UEFISCDI" iar "pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută de legislaţia muncii", se arată în proiectul ministerului. Documentul mai prevede că o nouă solicitare privind elaborarea unei lucrări ştiinţifice sau invenţii se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare.

Alocaţia pentru familiile cu venituri reduse nu va mai fi condiţionată de plata taxelor locale

Acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei, de care beneficiază familiile cu venituri reduse care au copii în întreţinere, nu va mai fi condiţionată de plata impozitelor şi taxelor locale pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, a decis Guvernul prin OUG. "Potrivit legislaţiei în vigoare, familiile care beneficiază de alocaţia de susţinere au obligaţia achitării taxelor şi impozitelor locale până la 31 martie a fiecărui an, în caz contrar fiind suspendată plata acesteia. Începând cu aprilie 2016, pentru circa 3.100 de familii beneficiare a fost suspendată plata alocaţiei pentru susţinerea familiei din cauza faptului că nu şi-au îndeplinit obligaţia plăţii impozitelor şi taxelor locale. Aceste familii sunt expuse riscului de excluziune socială, considerent pentru care Guvernul a decis să nu mai condiţioneze plata acestei alocaţii pentru susţinerea familiei de achitarea impozitelor şi taxelor locale", informează Executivul.
OUG adoptată în şedinţa de marţi mai stabileşte că plăţile vor fi reluate din oficiu pentru familiile cărora le-a fost sistat acest drept, inclusiv pentru perioada în care alocaţia pentru susţinerea familiei a fost suspendată.
Alocaţia pentru susţinerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Aceste alocaţii se acordă familiilor ale căror venituri lunare pentru fiecare membru sunt mai mici de 530 de lei şi se calculează în funcţie de numărul de copii şi de venitul pentru fiecare membru al familiei. OUG vine şi ca urmare a faptului că, prin modificări legislative adoptate de Parlament în 2015 şi 2016, s-a stabilit eliminarea condiţiei plăţii ajutoarelor sociale acordate în baza Legii privind venitul minim garantat şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului de achitarea impozitelor şi taxelor locale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.