Național

Cinci universităţi ameninţă cu proteste

Ziarul de Vrancea
17 iun 2016 805 vizualizări
Cele cinci universităţi membre ale Consorţiului Universitaria cer Guvernului şi Ministerului Educaţiei retragerea OUG privind salarizarea bugetarilor, aducerea finanţării pe student la nivelul din 2008 şi un PIB de 6% pentru Educaţie până în 2020, ameninţând în caz contrar cu proteste.

Potrivit unei scrisori de protest a Consorţiului Universitaria, din care fac parte Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Vest Timişoara, transmis, vineri, în România s-a ajuns la o subfinanţare gravă a educaţiei şi cercetării, situaţia fiind una ”gravă”. ”Universităţile membre ale Consorţiului Universitaria constată cu profundă îngrijorare că politicile publice privind învăţământul românesc, în general, şi cele privind învăţământul superior, în special, promovate de guvernele care s-au succedat începând cu anul 2008, au creat deficite şi riscuri economice majore şi au adus sistemul de învăţământ superior în pragul colapsului. Tragem un ultim şi ferm semnal de alarmă privind situaţia gravă de fond, accentuată de ultimele măsuri ale Guvernului României privind salarizarea unitară, şi semnalăm că s-a ajuns la o subfinanţare gravă a educaţiei şi cercetării în România”, se arată în documentul citat. Reprezentanţii celor cinci universităţi susţin că nu numai că nu s-a respectat prevederea legală privind alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, dar procentul este mult mai mic decât această valoare, cheltuielile pentru educaţie ajungând, în anul 2015, ”la îngrijorătoarea valoare de 3,7% din PIB”. ”România se află, de foarte mulţi ani, în topul ţărilor UE care alocă cea mai redusă cotă din PIB pentru finanţarea învăţământului, fapt ce constituie un atentat la securitatea şi interesul naţional pe termen mediu şi lung. Deşi numărul de studenţi a scăzut foarte mult, în special din motive demografice, fiind astfel reduse structural veniturile universităţilor, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), în loc să crească finanţarea pe student echivalent, a scăzut-o constant şi consistent punând astfel o presiune şi mai mare pe bugetele universităţilor. Conform datelor CNFIS, din 2008 până în 2015, finanţarea pe student a scăzut de la 3169 la 2490 lei, iar pentru 2016, conform alocaţiei preliminare, este prevăzută o altă scădere cu 9,16%”, se mai arată în scrisoare.

Universităţile din Consorţiul Universitaria reclamă faptul că, pe lângă reducerea drastică a finanţării, Guvernul a crescut presiunea pe componenta de cheltuieli prin majorări salariale succesive, neînsoţite de alocarea unor sume suplimentare corespunzătoare. ”În cazul personalului didactic şi didactic auxiliar, creşterea a fost de peste 55,4% în perioada 2011-2015. Pentru personalul nedidactic, creşterile salariale din perioada 2010-2015 au fost de 27% (15% în 2011 şi 12% în 2015). Aceste majorări, în principiu binevenite, nu au fost însoţite însă de majorarea corespunzătoare a transferurilor de la buget, transformând astfel o recompensă într-o iluzie, chiar povară. La majorările salariale acordate

prin lege s-au adăugat numeroase decizii ale instanţelor de acordare retroactivă a unor drepturi salariale, care au crescut de asemenea cheltuielile universităţilor”, au precizat sursele citate.

Membrii Consorţiului consideră că este incorect să se solicite universităţilor să suporte acordarea drepturilor salariale retroactive din veniturile proprii, atâta timp cât acestea sunt datorate exclusiv erorilor legislative generate de Guvern sau Parlament.

Consorţiul Universitaria acuză şi scăderea finanţării cercetării, România rămânând pe ultimul loc în UE privind cota din PIB alocată acestui domeniu, cu 0,31% din PIB în 2015.

”În cazul în care nu sunt urgent adoptate aceste măsuri, universităţile membre ale Consorţiului Universitaria vor începe proteste publice interne şi se vor adresa atât instanţelor juridice interne pentru a contesta măsurile acestea – contrare legilor şi interesului naţional – , cât şi forurilor europene pentru a semnala nerespectarea reglementărilor europene privind consultarea publică în cazul adoptării unor măsuri legislative cu puternic impact economic şi social, precum şi subfinanţarea gravă a învăţământului şi cercetării în România”, se mai menţionează în scrisoarea Consorţiului Universitaria.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.