Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ministru: Sistemul de Sănătate din România este unul de tip feudal

Ziarul de Vrancea
16 iun 2016 1189 vizualizări
Sistemul de sănătate din România funcţionează ca o feudă medievală, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la prima sa apariţie publică după preluarea mandatului.

„Primul gând care-mi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este cuvântul feudal. Este o feudă de sus până jos şi într-un sistem feudal e mai puţin vorba despre oameni, despre oameni buni sau răi, este vorba de sistem şi despre păstrarea feudei, a privilegiilor. Este un sistem feudal şi sper ca până la sfârşitul acestui mandat să destructurăm câteva lucruri”, a declarat Voiculescu în cadrul discuţiilor care au avut loc după proiecţia unui film despre reţeaua citostaticelor. În ceea ce priveşte problemele pe care deja le-a întâmpinat ca ministru, el a explicat că printre lucrurile care lipsesc sunt datele despre sistem, despre medici şi despre spitale. „În momentul acesta nu ştim câţi medici avem în România, nu ştim cum sunt plătiţi, nu ştim exact cât cheltuim pe medicamente, nu ştim câte plăţi informale sunt, nu ştim cu exactitate de ce o operaţie costă mai mult într-un loc decât în altul din perspectiva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, a spus Voiculescu.

Despre planurile pe care le are în scurtul său mandat, Voiculescu a spus că, printre altele, „Ne concentrăm pe accesul la tratament care presupune accesul la medicamente, accestul la tratament în zone defavorizate, accesul la tratamente care nu se pot face în România”.

El a vorbit şi despre viitoarele investiţii în spitalele din România. Comisia Europeană va acorda României 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale, însă pentru a accesa aceşti bani, România trebuie să prezinte proiectele pentru cele trei spitale, proiecte care includ studiile de fezabilitate, a explicat ministrul.

Proiect: Magistraţii care îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea credinţă, excluşi din magistratură

Deputatul Daniel Oajdea a depus un proiect de lege care propune ca magistraţii care îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea-credinţă, gravă neglijenţă sau nu respectă decizile CCR să fi excluşi din magistratură şi să restituie salariile primite ulterior săvârşirii uneia dintre abateri. ''Am depus astăzi o propunere de modificare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede ca magistratul care îşi îndeplineşte cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă atribuţiile sau nu respectă deciziile CCR să fie exclus din magistratură. Mai mult decât atât, toate actele încheiate de cei găsiţi vinovaţi ulterior săvărşirii uneia dintre aceste abateri vor fi nule de drept. Aceştia vor fi obligaţi să restituie toate drepturile salariale încasate ulterior săvârşirii abaterilor'', a declarat deputatul independent deputatul Daniel Oajdea.

El a afirmat că potrivit teoriei generale a dreptului, respectarea şi aplicarea normelor de drept nu este la latitudinea cetăţenilor, ci este o obligaţie, a cărei încălcare atrage răspunderea penală, civilă sau disciplinară.

Proiectul de lege prevede ca după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile ''statul este obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea—credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii'' - cinci ani pentru cazurile în care persoana vătămată a suferit pierderi materiale şi de opt ani pentru cazurile în care persoana vătămată a fost privată de libertate. În prezent, pentru abateri deosebit de grave, magistratul poate fi sancţionat disciplinar într-un interval maxim de un an de la data săvârşirii faptei, a precizat deputatul Oajdea.

Un tânăr a deshumat o bătrană şi a violat-o

Un tânăr din Chitila, judeţul Ilfov, a fost reţinut de poliţişti ieri, fiind suspectat că, în luna aprilie, ar fi profanat mormântul şi cadavrul unei bătrâne ce era înmormântată de doar câteva zile. Poliţiştii au fost sesizaţi pe 18 aprilie de fiul bătrânei, care a mers la cimitir să aprindă lumânări şi a găsit mormântul mamei sale desfăcut, sicriul spart şi trupul neînsufleţit cu semne de viol. Bărbatul le-­a spus poliţiştilor că femeia murise de doar câteva zile, la vârsta de 74 de ani. A fost deschis atunci un dosar de cercetare penală pentru presupuse fapte de profanare de morminte şi de cadavre. Probele strânse de oameni legii l­au indicat ca principal suspect pe tânărul de 23 de ani. Bărbatul urmează să fie dus la sediul Poliţiei Ilfov pentru audieri.

Dragnea le recomandă aleşilor PSD să respingă proiectul lui Tăriceanu privind numirile în Justiţie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a dat ieri indicaţii clare senatorilor social-democraţi să respingă legea iniţiată de Tăriceanu prin care îi exclude pe preşedintele Romaniei şi Ministerul Justiţiei din procedura de numire a mai multor funcţii-cheie din justiţie. ''Eu am mai avut un punct de vedere în legătură cu acest proiect de lege. Poate că situaţia actuală este o situaţie mai bună decât varianta propusă. Nu ştiu dacă e ideală, dar acum sunt totuşi trei entităţi implicate în aceste numiri, în procesul de numire. Şi poate acest echilibru între trei entităţi, care practic funcţionează independent, s-ar putea să fie mai bun'', a declarat Liviu Dragnea. Întrebat despre cum vor vota senatorii PSD, având în vedere că legea a fost adoptată miercuri tacit de Camera Deputaţilor, Dragnea a spus că ''vor avea acelaşi punct de vedere ca şi el''. ''Eu cred că senatorii PSD vor avea acelaşi punct de vedere ca şi mine. Totuşi... am mai discutat şi cu colegii mei'', a subliniat liderul PSD.

Liviu Dragnea dă vina pe campania electorală şi pe Valeriu Zgonea pentru faptul că legea iniţiată de Tăriceanu a trecut fără dezbatere de Camera Deputaţilor. ''La Cameră a trecut în mod tacit, am fost în campania electorală. Şi eu sunt mirat pentru că, cu fostul preşedinte al Camerei care era lăudat şi răslăudat de toată lumea, cum de i-a scăpat aşa ceva. Un om foarte vigilent de altfel. Se mai întâmplă. Oricum, la Senat, fiind camera decizională, acolo se decide'', a mai spus Dragnea, care a precizat că a mai avut poziţii diferite de preşedintele Senatului, dar relaţia ''funcţionează''. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat în luna ianuarie depunerea unui proiect de lege prin care preşedintele României şi ministrul Justiţiei să nu mai facă numirile-cheie din justiţie, cum ar fi pentru funcţiile de preşedinte ÎCCJ, procuror general, procuror şef al DNA, procuror şef al DIICOT.

Două judecătoare, condamnate la câte opt ani de închisoare

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost condamnate ieri la câte opt ani de închisoare de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu soluţionarea favorabilă a unor dosare, decizia nefiind definitivă.

Totodată, instanţa a mai stabilit că Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, să execute pedeapsa cea mai grea, de şase ani de închisoare. Decizia instanţei nu este una definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii DNA, împreună cu alte 21 de persoane, în 5 iulie 2013. Ele au fost acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti "dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă", în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale. 

PSD, UNPR şi ALDE nu vor depune moţiune de cenzură

Majoritatea parlamentară PSD, UNPR şi ALDE nu va depune o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Cioloş, a anunţat, ieri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la finalul discuţiilor cu cele două partide. Dragnea a reluat argumentele potrivit cărora o moţiune de cenzură, care cel mai probabil ar trece de votul Parlamentului, va duce la alegeri anticipate pentru că preşedintele Klaus Iohannis nu va nominaliza un candidat pentru postul de premier care să fie agreat de majoritatea PSD-UNPR-ALDE. Liderul PSD a mai spus că deocamdată nu vor face acest "gest" (de a depune moţiune de ceznură), însă nu este exclus ca în cazul unor "derapaje majore" situaţia să se schimbe.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.