Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Livia Stanciu, propunerea preşedintelui Klaus Iohannis la CCR

Ziarul de Vrancea
9 iun 2016 702 vizualizări
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul privind numirea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

''Preşedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 9 iunie a.c., decretul privind numirea doamnei Livia Doina Stanciu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începand cu data de 13 iulie 2016'', a informat Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, îşi încheie în septembrie cel de-al doilea mandat, neputand fi numită din nou în această funcţie. Ea a fost numită la şefia instanţelor în septembrie 2010 şi apoi în 2013, cand a fost singurul candidat pentru această funcţie. Ea îl înlocuieşte pe Augustin Zegrean, mandatul acestuia de preşedinte al CCR expirand la 10 iunie, moment în care atribuţiile îi vor fi preluate de Valer Dorneanu, care a fost ales marţi preşedinte interimar al Curţii Constituţionale.

Rezultate finale: PSD 37,58%, PNL 31,93%, ALDE 6,31%, UDMR 5,33%, PMP 4,27%

La nivel naţional, votul pentru consiliile judeţene a fost caştigat de PSD cu 37,58% din voturi, urmat de PNL cu 31,93%, ALDE cu 6,31%, UDMR cu 5,33% şi PMP cu 4,27%, după ce au fost centralizate rezultatele din toate secţiile de votare. Prezenţa la votul pentru consilii judeţene a fost de 49,77%, a anunţat ieri BEC. Cat priveşte votul pentru primari, PSD conduce cu 34,83%, urmat de PNL cu 31,49% şi ALDE cu 5,73%. Candidaţii independenţi au obţinut 5,71% dintre voturi. La consilii locale, PSD are 33,64%, urmat de PNL cu 29,60%, ALDE cu 6,52%, UDMR cu 4,66% şi PMP cu 4,30%. Prezenţa la voturile pentru primării şi consilii locale a fost de 48,17%. Astfel, PSD a caştigat 1677 primării, urmat de PNL, cu 1081 primării. Pe locurile următoare se situează UDMR - 195 mandate de primar, ALDE - 64, candidaţi independenţi - 53 de mandate şi UNPR 26 de mandate. Restul formaţiunilor au obţinut sub 20 de mandate de primar, inclusiv PMP care are 18 primari. Social-democraţii au obţinut cele mai multe mandate de consilier local - 16.648. PSD este urmat de PNL - 13.193, ALDE - 2504, UDMR - 2284, PMP - 1315 şi UNPR - 1203 mandate de consilier local. Restul partidelor şi alianţelor au sub 1.000 de mandate de consilier local. PSD a caştigat cele mai multe mandate de consilier judeţean - 579. PNL a obţinut 496 mandate, UDMR 95 mandate, ALDE 76, iar PMP 37. 

Managerul de la „Bagdasar Arseni”, reţinut pentru mită 

Bogdan Pălintineanu, managerul Spitalului „Bagdasar Arseni”,a fost reţinut pentru luare de mită în formă continuată, informează DNA, ieri, printr-un comunicat de presă.  Potrivit comunicatului, "Bogdan Pălintineanu, la data faptei manager la Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”, în prezent manager al Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", cu privire la săvarşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată". Procurorii susţin că "în perioada 12 mai -21 august 2015, inculpatul Păltineanu Bogdan, în calitate de manager al Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce îi reveneau în ceea ce priveşte încheierea contractelor de achiziţii, derularea contractelor, angajarea unităţii în operaţiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două societăţi comerciale, în cinci tranşe, sumele de 73.450 euro şi 18.600 lei". "Banii, primiţi de inculpat atat într-un imobil ce-i aparţinea cat şi în autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiţii a contractelor respective (emitere comenzi, plată facturi)", se mai spune în comunicat.

Preşedintele a semnat pentru şase ambasadori

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru acreditarea unor noi ambasadori în Cehia, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Spania, Croaţia şi Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele a semant decretul pentru acreditarea fostului secretarului de stat pentru afaceri globale al MAE Carmen Burlacu în Republica Cehia, care a fost audiată de Comisiile reunite de politică externă din Parlament la începtul lunii aprilie. De asemenea, preşedintele a semant joi decretul pentru acreditarea lui Ion Galea în Bulgaria. Galea a deţinut mai multe funcţii în cadrul MAE, printre care cea de director general al Departamentului Afaceri Juridice. Între 15 martie 2004 – 1 ianuarie 2005, a fost consilier al ministrului Afacerilor Externe. Dana Manuela Constantinescu, acreditată în Bosnia şi Herţegovina, a fost rechemată după 3 ani în fruntea Ambasadei de la Roma. Gabriela Dancău, acreditată în Spania, a fost consul general la Lyon. Gabriela Dancău a obţinut masteratul în relaţii internaţionale aprofundate la Centre d′Etudes Diplomatiques et Strategiques Paris şi este membru al Corpului Diplomatic şi Consular al Romaniei. Dancău a deţinut funcţia de director al Direcţiei Relaţii Consulare din Ministerul Afacerilor Externe, instituţie în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea din anul 2000. Totodată, Constantin Mihail Grigorie a fost acreditat de preşedinte pentru misiunea diplomatică a Romaniei în Croaţia. 

PMP şi-a ales vicepreşedinţii

Colegiul Naţional al PMP a adoptat, ieri, în unanimitate, numirea în funcţia de vicepreşedinte a trei dintre candidaţii la alegerile locale, candidatul la PGMB, Robert Turcescu, candidatul la Primăria Sectorului 4, Stefănel Dan Marin şi candidatul la Sectorul 6, Stefan Enache. Preşedintele PMP Traian Băsescu a spus votului Colegiului Naţional al PMP numirea în funcţia de vicepreşedinte al PMP a trei dintre candidaţii la alegerile locale. Colegiul naţional a votat în unanimitatea popunerile: candidatul la PGMB, Robert Turcescu, candidatul la Primăria Sectorului 4, Stefănel Dan Marin şi candidatul la Sectorul 6, Ştefan Enache. Traian Băsescu a susţinut că propunerile au fost făcute "în urma rezultatelor alegerilor şi a performanţelor individuale", afirmand că speră ca cei trei noi vicepreşedinţi să "aducă un plus de dinamism în acţiunea de la nivel central".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.