Liderii PNL văd rezultatele alegerilor în roz
Au început să cadă primele capete după alegerile de duminică. Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, ieri, că nu va reveni asupra deciziei de a demisiona de la şefia PNL Bucureşti şi a mai spus că nu este în măsură să judece dacă şi alţi lideri PNL ar trebui să plece, o analiză urmand să fie făcută marţi în şedinţa BPN. Întrebat dacă şi alte persoane ar mai trebui să îşi dea demisia, Predoiu a spus că nu este în măsură să facă judecăţi de valoare şi că astfel de lucruri se vor discuta în BPN. "Nu sunt în măsură să fac eu judecăţi de valoare. Avem miercuri un BPN şi acolo se discută astfel de lucruri. (…) Nu un singur om evaluează performanţa altora, ci într-un partid serios aşa cum PNL este, o astfel de analiză se face în forurile de conducere ale partidului, oricat de insipidă vi s-ar părea această declaraţie. Aşa sunt principiile insipide. Regula asta este. Că unul sau altul ia o decizie individuală şi face o autoevaluare. Este o altă poveste şi are acest drept, drept de care eu am uzat. Dar discuţiile per ansamblu vor avea loc miercuri la BPN", a afirmat Predoiu. Întrebat dacă este de părere că preşedintele Klaus Iohannis are o vină în ceea ce priveşte eşecul PNL la alegerile locale, Predoiu a afirmat că nu dă vina pe alţii şi "ce ai de făcut îţi faci tu singur". "Asta a fost încercarea şi provocarea noastră", a mai spus Predoiu. El a mai precizat că dintre colegii săi de la Bucureşti, doar Dan Cristian Popescu şi-a mai anunţat demisia.
Ce spun liderii PNL
Legat de această temă, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, ieri, că rezultatele pe votul politic din întreaga ţară reprezintă cel mai bun scor pe care l-a obţinut partidul în ultimii 26 de ani, ceea ce arată că decizia fuziunii PNL cu PDL a fost una corectă. Blaga a spus că, dincolo de rezultatele din Bucureşti, la nivel naţional, pe votul politic pentru consiliile judeţene, PNL a obţinut 31% şi a caştigat 1.040 de primari din cei 3.200 centralizaţi pană acum. Copreşedintele PNL a mai spus că este cel mai bun scor obţinut de partid după revoluţie. "Rezultatele arată cat de corectă a fost decizia fuziunii. (...) Am reuşit să reconstruim dreapta şi nu a fost un lucru uşor şi ne vom concentra pe asta", a mai declarat Blaga. La randul ei, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus că nimeni nu se ţine de scaun, dar nici nu demisionează cand nu este cazul, afirmand că nu poţi judeca un preşedinte de partid în funcţie de un judeţ sau de o filială. ''Nimeni nu se ţine de niciun scaun în partidul acesta, dar nimeni nu demisionează cand nu este cazul. (…) Nu poţi să judeci poziţia unui preşedinte de partid în funcţie de un judeţ sau de o filială. Repet, îmi asum întraga responsabilitate a eşecului pe Bucureşti şi cred că de maine trebuie făcute sau luate o grămadă de măsuri pentru a putea să capacitezi electoratul pe care l-am pierdut'', a susţinut Gorghiu. Ea a afirmat că în noaptea alegerilor au fost mai multe momente în care a fost pe punctul de a-şi depune mandatul, afirmand că rezultatul la Bucureşti a dezamăgit-o profund, dar că responsabilitatea este comună.
Rezultate la primării
PSD a obţinut 39,17% din voturile exprimate în ţară pentru primari, PNL 32,94%, ALDE 5,47%, independenţii 5,18%, UDMR 4,35%, a anunţat ieri Biroul Electoral Central (BEC) după centralizarea a 87,47% dintre voturi. PSD a obţinut 1466 mandate de primar la nivel naţional, după centralizarea rezultatelor din 2787 circumscripţii locale din totalul de 3186. Locul secund este ocupat de PNL, care a obţinut 952 de mandate. UDMR a caştigat primăriile din 56 de localităţi, iar în 44 de localităţi primari au fost aleşi candidaţi independenţi. UNPR şi-a adjudecat 20 de posturi de primar, în timp ce PMP a obţinut 16 primării.
Rezultate pentru consiliile locale
PSD a obţinut 37,39% dintre voturile exprimate în ţară pentru consiliile locale, PNL 31,29%, ALDE 6,32%, UDMR 5,54%, PMP 3,85%, a anunţat ieri BEC după centralizarea a 87,47% dintre voturi. La fel ca la primării, în cazul mandatelor de consilier local tot PSD deţine locul 1, cu 14.451 posturi. Social-democraţii sunt urmaţi de liberali, care au caştigat deja 11.404 mandate, dar şi de ALDE, care a obţinut 2093 mandate. UDMR a caştigat 2019 mandate de consilier local, iar PMP 1.101.
Rezultate pentru consiliile judeţene
PSD a obţinut 37,52% dintre voturile exprimate în ţară pentru consiliile judeţene, PNL 32,16%, ALDE 5,94%, UDMR 5,80%, PMP 4,13%, a anunţat luni Biroul Electoral Central (BEC) după centralizarea a 87,47% dintre voturi. PSD a caştigat şi cursa pentru mandatele de consilier judeţean, potrivit raportărilor efectuate după centralizarea rezultatelor din 14.195 de secţii de votare din totalul de 17.364. Astfel, social-democraţii au obţinut 69 de mandate. Locurile următoare sunt ocupate de PNL - 52 de mandate, UDMR - 23 de mandate, ALDE - 9 mandate şi PPMT şi PER - cate 3 mandate