Național

"Învăţătoarea grevistă", fugărită de dascăli

Ziarul de Vrancea
1 iun 2016 1207 vizualizări
Senatoarea Cristiana Anghel a încercat să stea de vorbă cu participanţii la mitingul organizat ieri de profesori, dar a fost alungată de protestatari

Circa 8.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ au protestat ieri în Capitală, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern prin noua ordonanţă. Protestatarii s-au strâns, în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului, de unde au plecat, ulterior, în marş spre Palatul Cotroceni. "Ne nemulţumeşte salarizarea şi proiectul de lege al salarizării care trenează de mult timp şi potrivit căreia nu suntem bine încadraţi. Plus 6% din PIB pe care nu i-am primit niciodată", a declarat un dascăl. Oamenii au purtat mesaje precum "Lăsaţi educaţia educatorilor", "Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi" sau "Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea".
"Am ajuns să ne căutăm altceva de muncă, pentru că din învăţământ nu se poate trăi", a spus un protestatar.
Senatorea ALDE Cristiana Anghel – cunoscută şi ca "învăţătoarea grevistă -  a fost alungată de profesorii care mergeau în marş către Palatul Cotroceni, după ce parlamentarul a mers în mijlocul protestatarilor pentru a sta de vorbă cu aceştia.
Potrivit unui document obţinut de Mediafax, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare. În prezent, potrivit unui exemplu conţinut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conţine cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradaţia de merit, 601 lei, indemnizaţie diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, şi spor rural, 241 lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 lei. Potrivit documentului, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradaţia de merit, 789 lei, îndemnizaţie diriginte, 395 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.
În ceea ce priveşte învăţătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani şi studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conţine majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradaţia de merit, 448 lei, indemnizaţia de diriginte, 224 lei şi sporul de vechime- 616 lei şi se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
x, acum 2878 zile, 12 ore, 58 minute, 52 secunde
Nu cred ca autorii articolului sunt prosti dar o fac pe prostii ! Asupra aspectului privind gradatia de merit,cel putin,li s-a atras atentia si ieri.
Nicu, acum 2878 zile, 13 ore, 32 minute, 57 secunde
,,La acestea se adauga gradatia de merit,,.... Gradatia de merit se regaseste la cateva persoane. Cum sa generalizati? Informati-va inainte de a scrie!!!!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.