Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Extremiştii maghiari voiau să arunce în aer o magistrală de gaze

Ziarul de Vrancea
20 mai 2016 573 vizualizări
"Atentatul" urma să aibă loc în ziua de Crăciun, plănuiau "teroriştii"

În dosarul în care Szocs Zoltan şi Beke Istvan, acuzaţi că au planificat un atentat de 1 Decembrie, au fost trimişi în judecată de DIICOT, procurorii redau interceptări în care se discută despre organizarea unui atentat asupra magistralelor de gaze, intenţie care nu s-a concretizat printr-un plan. Astfel, în cadrul unei întâlniri, unul dintre participanţii la discuţie face referire la posibilitatea organizării unui atentat asupra magistralelor de gaze, precizând: "În ceea ce priveşte harta de gaze dacă ruşii închid… de fapt, ucrainenii, că prin Ucraina trece conducta dublă de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncată în aer. Dar cealaltă funcţiona. Există două ca în caz că sunt probleme cu una, cealaltă e funcţională. Întrebarea a fost ce se va întâmpla în caz că ambele vor fi aruncate în aer? Cantitatea de gaze spre Europa va scădea cu 30%. (..) Tot timpul există o conductă de siguranţă. Trece pe lângă Târgu. Se vede şi în Sânzieni, la Pasul Oituzului, în multe locuri", Szocs Zoltan replicând "Ar trebui să o aruncăm în aer tocmai în ziua de Crăciun", se arată în rechizitoriul procurorilor.
DIICOT redă interceptări din care reiese că în organizarea acţiunilor, membrii grupului preferau să se întâlnească personal sau să stabilească legătură prin Skype, întrucât programul ar fi fost greu de detectat.
Potrivit procurorilor, în cauză s-a efectuat un experiment judiciar la data de 19 februarie, care a "relevat faptul că, detonarea în public a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), confecţionat doar prin utilizarea a 10% din cantitatea de amestec exploziv de substanţe conţinută de materiile explozive procurate în mod ilegal de Beke Istvan Attila ar fi produs efecte similare cu explozia în public a unei grenade defensive americane tip MK2, constând într-o gamă largă de vătămări corporale persoanelor, mergând până la letalitate şi distrugeri materiale bunurilor aflate în raza de acţiune a exploziei ce depăşeşte semnificativ limitele topografice ale Pieţei Gabor Aron din Tg.Secuiesc a cărei lăţime măsurată între clădiri este de până în 40 de metri".
Szocs Zoltan şi Beke Istvan au fost trimişi în judecată, joi, fiind acuzaţi că au planificat un atentat de 1 decembrie, la Târgu Secuiesc.
Pe 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii organizaţiilor locale ale HVIM Ungaria, "Szocs Zoltan, preşedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat inculpatului Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în data de 1 Decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României", precizează procurorii.

Ministrul Educaţiei: Ultimul an de grădiniţă să devină obligatoriu

Ultimul an de grădiniţă ar putea deveni obligatoriu, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, cu ocazia unei dezbateri despre educaţia timpurie. De altfel, nu demult, fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie declara că grădiniţa va deveni obligatorie pas cu pas, însă lucrul acesta nu s-a mai materializat. „Mă aştept ca în curând, ultimul an de grădiniţă să devină obligatoriu. Altfel, doar spunem că este importantă educaţia timpurie, dar nu avem coerenţă în a face paşii necesari”, a declarat Adrian Curaj în cadrul dezbaterii „Parteneriatul public-privat pentru educaţia timpurie, o şansă pentru competitivitatea economică a României“.
La rândul său, Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, a vorbit despre studiile internaţionale care arată că educaţie timpurie este decisivă în dezvoltarea mintală a copiilor şi efectele acestei educaţii se vor vedea pentru tot restul vieţii. „O serie de studii internaţionale în domeniu au demonstrat că educaţia preşcolară reprezintă una din cele mai bune investiţii pe care le poate face o ţară. O astfel de investiţie are un randament însemnat, fiecare dolar investit generând între şase şi 17 dolari. Copiii care beneficiază de educaţie timpurie au şanse mari să finalizeze învăţământul obligatoriu. România a înregistrat progrese semnificative în acest sens în ultimii zece ani. Participarea în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 4 şi 6 ani a crescut la 86%”, a spus Sandie Balnchet. Reprezentantul UNICEF a explicat că România ar trebui să investească mai mult în educaţia timpurie, iar investiţia ar trebui să vizeze două obiective clare: creşterea participării la o educaţie timpurie a copiilor vulnerabili din comunităţile sărace şi îmbunătăţirea calităţii învăţământului. De asemenea, pentru a atinge aceste obiective, cadrele didactice şi directorii de grădiniţe şi şcoli ar trebui să beneficieze de o pregătire mai bună.

Preot, prins cu 156 km/h pe un drum naţional: "Merg cu Dumnezeu înainte!"
 
Un preot din judeţul Ilfov a fost prins, vineri, de poliţiştii de la Rutieră în timp ce conducea un autoturism de lux cu 156 de km/h, pe DN2 în judeţul Buzău, în condiţiile în care limita maximă de viteză în zonă este de 90 km/h, au declarat surse din rândul poliţiştilor. "Poliţiştii din cadrul Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale au reţinut permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile al unui tânăr din Ilfov, deoarce a fost depistat în timp ce conducea pe DN2, km 82, un autoturism, cu viteză de 156km/h", au declarat oficiali din Poliţia Română. Surse din rândul poliţiştilor precizează că este vorba despre un preot care a fost depistat cu aparatul radar pe DN2 în judeţul Buzău. Acesta le-ar fi declarat agenţilor, în momentul în care l-au oprit, :"Merg cu Dumnezeu înainte!". Preotul s-a ales cu permisul suspendat pentru 90 de zile şi cu o amendă contravenţională de 1.125 de lei.

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a depus jurământul

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a depus vineri jurământul la Palatul Cotroceni. El preia Ministerul Sănătăţii pe fondul crizei privind dezinfectanţii din spitale care a dus la demisia lui Patriciu Achimaş-Cadariu. Vlad Voiculescu a lucrat în ultimul an în calitate de Director de Cabinet al ministrului de Finanţe, Anca Dragu. Înainte de asta, el a locuit 14 ani la Viena, unde a absolvit licenţa şi masterul la Universitatea de Economie şi Business din Viena, având în prezent peste 10 ani de experienţă în domeniul financiar. De asemenea, Vlad Voiculescu a mai deţinut poziţia de vicepreşedinte în cadrul Diviziei de Finanţări de Infrastructură a Erste Group Bank AG şi este iniţiatorul MagiCAMP, iar din iunie 2013 este Vicepreşedinte şi Trezorier al European Cancer Patient Coalition. El a fost implicat, de-a lungul timpului, în mai multe proiecte sociale în domeniul sănătăţii, cel mai cunoscut fiind reţeaua de citostatice, prin care voluntarii implicaţi transportau gratuit în România medicamente esenţiale în tratarea cancerului care nu se găseau în spitalele şi farmaciile româneşti. Proiectul a fost dezvăluit în cadrul unei investigaţii HotNews, care a stat la baza unui documentar HBO, „Reţeaua”.
"Am ezitat în această perioadă între un om din sistem, care să cunoască sistemul şi să vină cu o propunere de reformă, şi unul din afară care să cunoască sistemul, (...) dar care să vină cu o viziune, cu echidistanţă, dată fiind situaţia (...), aşteptările din partea societăţii, tensiunile din sistemul medical. Am decis să-mi asum un risc şi să vin cu această propunere", a spus premierul Dacian Cioloş joi seara, precizând că Vlad Voiculescu este un economist care de câţiva ani a avut ocazia să cunoască sistemul medical, cu care a lucrat ca reprezentant al societăţii civile.

Un magistrat anchetat de DNA, cere DNA arestarea ambasadorului SUA

Pe rolul DNA s-a înregistrat plângerea penală prin care magistratul Florica Roman, trimisă în judecată de DNA, cere arestarea ambasadorului american, Hans Klemm, şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, parchetul analizând dacă faptele sesizate atrag competenţa DNA. "Am trimis o plângere penală la DNA pe data de 18 mai 2016 împotriva numiţilor Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, şi Valeriu Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare, respectiv trafic de influenţă, solicitând în acelaşi timp luarea în considerare a arestarii preventive a acestora", scrie magistratul pe blogul său. Florica Roman menţionează că plângerea a fost făcută după ce, "într-o conferinţă comună de presă, ţinută pe data de 13 mai 2016, aceştia au recunoscut public că şi-au folosit influenţa pentru a promova şi urgenta adoptarea unor legi, susţinute de SUA", precizează judecătoarea.
Magistratul Florica Roman, de la Curtea de Apel din Oradea, a fost trimisă în judecată într-un dosar al DNA, fiind suspectată că ar fi solicitat bani şi bunuri pentru a interveni în favoarea unei persoane care avea un dosar pe rolul Tribunalului Bihor

Corina Creţu: 52% dintre copiii din România se află la limita sărăciei

Mai mult de jumătate dintre copiii din România (52%) se află la limita sărăciei sau sunt expuşi riscului de sărăcie, a declarat, vineri, la Bucureşti, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. "75% dintre copiii săraci locuiesc în mediul rural. Rata mortalităţii infantile este cea mai mare din Uniunea Europeană, de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar riscul este de 4 ori mai mare în cazul copiilor romi. Avem 60.000 de copii încadraţi în sistemul de protecţie socială, din care aproape 20.000 la acest moment trăiesc în sistem rezidenţial. 5.000 de copii intră în sistemul de protecţie socială anual în principal din cauza sărăciei, a lipsei mijloacelor de familie, a violenţei din familii", a spus Creţu, după o întrevedere cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Ea a precizat că, potrivit estimărilor, prin noul Program Operaţional Regional aproximativ 75.000 de copii vor beneficia de reabilitarea infrastructurii de servicii sociale

Vreme caldă şi secetoasă în următoarele trei luni

Meteorologii estimează o vreme caldă pentru următoarele trei luni, cu valori termice ce vor depăşi, mai ales în regiunile sudice şi vestice, mediile climatologice ale perioadei, precum şi deficit de precipitaţii în regiunile sudice şi local în cele sud-estice şi estice, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul iunie - august 2016, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a ţării.  Precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în regiunile sudice şi local în cele sud-estice şi estice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de media climatologică.
În iulie 2016, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul şi local în sudul şi estul ţării. În restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologică, media multianuală a lunii fiind de 20,2 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 15 şi 23 de grade). În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM arată că, în luna iulie, acestea vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului.
Potrivit ANM, în august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi, local, în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de media climatologică, stabilită la valoarea de 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia regiunilor nordice.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.