Național

Legea care încurajează plagiatul, întoarsă la Parlament

Ziarul de Vrancea
19 mai 2016 508 vizualizări
Preşedintele a retrimis aleşilor actul normativ care le permite plagiatorilor să renunţe la titlul de doctor să răspundă juridic pentru furtul intelectual n cu puţine excepţii, legile retrimise la Parlament s-au întors la Palatul Cotroceni, spre promulgare, în aceeaşi formă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că va retrimite Parlamentului legea privind doctoratele pentru că îşi doreşte să se pună capăt fenomenului de plagiat, iar varianta votată de Parlament nu stabileşte acel cadru legal care să încurajeze excelenţa. ''Rimează, dar nu fac casă bună'', a spus Iohannis despre doctorate şi plagiate. ''Nu voi promulga această lege, o voi retrimite Parlamentului pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', a anunţat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni. El a subliniat că ''este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale''. ''Performanţa trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancţionate. Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat şi cred că pentru acest lucru avem nevoie de o legislaţie care stimulează performanţa, care asigură transparenţa, tranparenţa procesului în acest caz de acordare a doctoratului, dar care clarifică şi cum se retrage în situaţia în care se dovedeşte că lucrarea este copiată sau plagiată'', a accentuat Iohannis.
Plenul Senatului a adoptat luni, 9 mai, proiectul de lege referitor la doctorate cu 88 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor.
Ordonanţa de urgenţă pasează la universităţile acreditate să organizeze studii de doctorat atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducător de doctorate, cat şi pe cea de a analiza sesizările privind plagiatele din doctorate. Cu alte cuvinte, legea le cere universităţilor neperformante, care au tolerat pană acum plagiatele, să pedepsească plagiatele. De asemenea, actul normativ relaxează procedura de susţinere a doctoratelor şi dă dreptul doctorilor să renunţe la titlu, fără să suporte vreo consecinţă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.