Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ambasadorul SUA îl pune la punct, elegant, pe Băsescu

Ziarul de Vrancea
18 mai 2016 763 vizualizări
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat ieri că nu este ''deloc'' deranjat de acuzaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu pe tema întâlnirii cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, arătând că '"una dintre valorile pe care le preţuim este libertatea de exprimare".

 ''Nu (n.r. - am fost deranjat), deloc. Una dintre valorile pe care le preţuim atât românii, cât şi americanii este libertatea de exprimare'', a răspuns zâmbind Klemm, întrebat de jurnalişti dacă a fost deranjat de afirmaţiile fostului şef de stat în ceea ce îl priveşte. El a explicat că vizita la preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, se înscrie în seria întâlnirilor cu factorii de decizie din România. ''Ca şi aliaţi, ca şi parteneri cred că este foarte important să ne consultăm în probleme de interes comun. Trăim într-o lume foarte periculoasă şi suntem norocoşi că România şi SUA au fost capabile să găsească multe modalităţi să coopereze atât în apărarea ţărilor noastre, cât şi în domeniul securităţii cibernetice, aplicarea legii. Pentru a suda legăturile dintre cele două ţări este obligaţia mea ca ambasador să mă întâlnescu cu guvernanţii, liderii economici şi culturali din România, dar şi cu oamenii din România. De aceea trebuie să vorbesc'', a afirmat Klemm.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara că ambasadorul SUA Kans Klemm a greşit când a mers la preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, subliniind că "s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcţii" şi că acest lucru înseamnă în România trafic de influenţă. "Sigur, la ei e lobby, la noi e trafic de influenţă şi dacă îl descoase puţin Codruţa Koveşi s-ar putea să-l cheme la DNA, sigur glumesc", a spus Băsescu la RTV. "Dacă a ajuns un ambasador al Statelor Unite să meargă la figura asta politică (...), la un politician de talia, de teapa lui Zgonea. Îmi pare rău, trebuie să reanalizez puţin ce înseamnă ambasador al Statelor Unite", a mai spus fostul preşedinte.

Alba Iulia, primul oraş inteligent din România?

Oraşul Alba Iulia ar putea deveni primul oraş inteligent (smart city) din România, ca urmare a derulării unui proiect-pilot ce ar urma să se finalizeze până în anul 2018, a anunţat, ieri, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a expo-conferinţei Ziua Comunicaţiilor 2016. "Aş vrea să lansez azi, aici, o provocare: să construim primul oraş inteligent din România până în 2018. Acest oraş să fie Alba Iulia. De ce Alba Iulia? În afara faptului că vorbim despre 100 de ani de la Unire, aş vrea să vă spun că Alba Iulia este singurul oraş din România care au avut o strategie pe termen lung de dezvoltare şi s-a şi ţinut de ea. Este un oraş care a fost declarat de mai multe instituţii internaţionale un oraş bine administrat, a început să facă paşi importanţi", a afirmat ministrul Comunicaţiilor. Potrivit oficialului, este important ca întreaga industrie telecom din România să participe la acest program-pilot, care este preconizat să demareze în luna septembrie a acestui an. "Un concept de oraş inteligent construit cu experţi din mediul privat. În septembrie, haideţi să lansăm acest proiect, în care toată industria să participe la acest centenar. De altfel, pot să vă spun că actori din telecom şi-au asumat să facă acest program-pilot al unui oraş mic din România, până în 2018", a explicat Bostan.
Termenul de Smart City este utilizat pentru a desemna oraşele care apelează intensiv la tehnologiile noi dedicate îmbunătăţirii serviciilor publice, creşterii nivelului de confort al cetăţenilor din localităţile urbane, eficientizării consumurilor de resurse şi reducerii cheltuielilor pe termen mediu şi lung.

Guvernul lichidează 26 specializări din Nomenclatorul de studii

Nomenclatorul de studii universitare 2016-2017 va conţine trei specializări noi ca urmare a "cerinţelor şi tendinţelor actuale de pe piaţa muncii", dar din conţinutul lui vor fi lichidate alte 26 de specializări ca urmare a "evaluării externe a calităţii şi neîndeplinirii standardelor".
Potrivit unui act normativ adobat ieri de Executiv, printre cele mai importante modificări faţă de anul universitar anterior se numără înfiinţarea unei noi ramuri de ştiinţă, cu denumirea ”Informatică”, în cadrul domeniului fundamental Matematică şi Ştiinţe ale naturii, precum şi introducerea a trei specializări noi, care au în vedere corelarea cunoştinţelor absolvenţilor cu cerinţele şi tendinţele actuale de pe piaţa muncii, respectiv: ”Drumuri, poduri şi infrastructuri militare” în cadrul domeniului de licenţă Inginerie civilă, ”Materiale energetice şi apărare CBRN” în cadrul domeniului de licenţă Inginerie de armament, rachete şi muniţii şi ”Design aeronautic” în cadrul domeniului de licenţă Inginerie aerospaţială",
Documentul menţionează şi cele 26 de specializări/programe de studii, din cadrul unor universităţi de stat şi private, care intră în lichidare şi pentru care nu se mai organizează admitere începând cu anul universitar 2016-2017.
Nomenclatorul domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare şi structura instituţiilor de învăţământ superior se aprobă anual, prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Educaţiei.

Activitatea voluntarilor care acţionează în situaţii de urgenţă, considerată experienţă profesională

Activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă se va considera experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite, a decis, ieri, Guvernul, care a modificat Statutul personalului voluntar. De asemenea, s-a reglementat parcursul profesional al voluntarului şi competenţele minime pe care trebuie să le aibă fiecare membru al serviciilor de urgenţă voluntare pentru a putea evolua în această carieră. "Una dintre condiţiile minime pentru a avea un parcurs profesional al voluntarului în situaţii de urgenţă este absolvirea obligatorie a unui curs de iniţiere servant pompier, în maximum un an de la încheierea contractului de voluntariat. După absolvirea acestui curs obligatoriu, în funcţie de specializare, pentru a evolua profesional, trebuie absolvite alte cursuri de formare profesională", se arată într-un comunicat al emis de Biroul de presă al Palatului Victoria.
Voluntariatul se desfăşoară în baza unui contract, încheiat în scris între voluntar şi beneficiarul voluntariatului. Primul contract de voluntariat cuprinde o perioadă de probă de 3-6 luni, care se finalizează prin teste şi verificări practice, susţinute în prezenţa unei comisii.

Scandalul Hexi Pharma ajunge pe teatrul de război din Afganistan

Ministrul Apărării Naţionale Mihnea Motoc a declarat, ieri, că ministerul a folosit produse Hexi Pharma timp de zece ani, în momentul de faţă produsele fiind scoase din uz, iar în teatrele de operaţii din Afganistan, se folosesc dezinfectanţi împrumutaţi de la partenerii americani. "Produsele au fost scoase din uz, imediat după ce au apărut semnalările, nu s-a pus problema niciun moment ca dezinfectarea să se facă cu spirt cum s-a văzut în unele locuri ci s-a trecut la produse alternative", a mai spus ministrul Motoc. Totodată, acesta susţine că în teatrele de operaţii în momentul de faţă se folosec dezinfectanţi de la partenerii americani. "Mai multe proceduri au fost iniţiate în teatrele de operaţii, asemenea măsuri au fost avute în vedere de comandaţii din Afganistan de pildă unele chiar cu sprijinul partenerului american, de înlocuire foarte rapidă a dezinfectanţilor de acolo", susţine Motoc. "Partenerii americani ne-au pus la dispoziţie substanţe dezinfectante cu titlu temporar până ce vom putea reface stocul, fie prin noi achiziţii, fie prin dirijarea produselor spre acele locuri", a mai declarat ministrul.

Virusul Zika riscă să se răspândească în România

Virusul Zika riscă să se răspândească în numeroase ţări europene, inclusiv în România, avertizează Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor (ECDPC), precizând că ţânţari din specia celor care transmit boala au fost depistaţi la Marea Neagră. Potrivit ECDPC, ţânţari din specia celor care transmit virusul Zika au fost depistaţi recent în nord-vestul Mării Negre, în Olanda şi pe Insula Madeira (Portugalia). Există risc moderat ca virusul Zika, asociat cu microcefalia fătului, să apară în numeroase ţări europene, datorită încălzirii vremii. Este vorba de România, Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Malta, Monaco, Muntenegru, San Marino, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia şi Vatican.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertiza în februarie că virusul Zika, transmis în principal de ţânţari, se propagă "în mod exploziv" în America de Sud, unde în 2016 ar putea trei-patru milioane de cazuri. De la depistarea bolii pentru prima dată, în mai 2015, în Brazilia, virusul s-a răspândit în peste 20 de ţări, printre care se numără Brazilia, Bolivia, Paraguay, Mexic şi Venezuela.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.