Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Opt din zece români au o infecţie orală

Ziarul de Vrancea
16 mai 2016 653 vizualizări
Doar doi din zece ştiu de ea şi doar unul se şi tratează

Opt din 10 români, adică 80% din populaţie, dezvoltă o infecţie la nivelul cavităţii bucale, din cauza bacteriillor şi a tartrului, de vină fiind o ingienă orală precară. Potrivit unui studiu realizat de o clinică privată din Capitală realizat pe 800 de pacienţi, mai bine de jumătate dintre pacienţii cu boală parodontală nu au împlinit încă 45 de ani. Doar 8% dintre cei care primesc diagnosticul ajung să se trateze, deşi boala provoacă, în ultimul stadiu, pierderea danturii. Debutul acestei afecţiuni este discret şi nedureros, motiv pentru care poate trece neobservat de pacienţi. "Manifestările iniţiale, în forma uşoară, reversibilă, denumită gingivită, sunt simple sângerări ale gingiei la periaj. În timp, apar reducerea osului, retracţia gingivală şi mobilitatea dinţilor. Mai exact, aceştia se miscă. Netratată, poate duce la pierderea dinţilor şi a osului din jurul acestora, creând disfuncţii estetice, dificultate în timpul mestecatului şi influenţând negativ calitatea vieţii pacientului", susţine dr. Cristina Berechet, medic specialist parodontolog.

Romania, pe ultimul loc în UE

Studiul mai arată că 7% dintre pacienţi nu au împlinit încă 25 de ani, iar 28% au între 25 şi 35 de ani. Cifrele plasează România în topul clasamentului european. Potrivit Platformei de Sănătate Orală, mai bine de 50% dintre europeni suferă de boala parodontală, cifra apropiindu-se de 75-80% după 65 de ani. Cel mai bine stau suedezii, cu 10% şi danezii, cu 14%, la polul opus situându-se România, cu puţin peste 80%. Cei mai mulţi pacienţi care aleg să trateze boala parodontală, 5 din 10, au între 26 şi 45 de ani.
Semnele bolii parodontale pot fi: miros neplăcut, sângerare la periaj, mobilitatea dinţilor, depuneri de tartru, placă bacteriană sau o sensibilitate exagerată a dinţilor la diferenţe de temperatură. Controalele periodice regulate, de două ori pe an, sunt esenţiale pentru păstrarea sănătăţii dinţilor şi gingiilor şi depistarea afecţiunii, care ar trebui tratată de un specialist.

UNJR cere sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul Hexi Pharma

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a cerut plenului CSM, ieri, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se efectua verificări în legătură cu modul în care parchetele au valorificat "datele şi informaţiile" primite în ultimii zece ani de la SRI, privind firma Hexi Pharma. Cererea vine în contextul în care Serviciul Român de Informaţii susţine că în ultimii cinci ani a transmis în jur de o sută de informări privind infecţiile intraspitaliceşti. "Din comunicatul SRI reiese evident că acesta a luat la cunoştinţă despre «date şi informaţii din care se indică pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală». SRI însuşi face legătura de cauzalitate între diluarea dezinfectanţilor şi infecţiile nosocomiale, infecţii care conduc la îmbolnăviri şi decese", susţin judecătorii. Magistraţii menţionează şi un raport al Comisiei Europene din 2012 care arată că "în România au loc anual peste 60.000 de morti evitabile, decese care ar putea fi evitate daca standardele din spitale ar fi la parametri optimi".
"Medici şi pacienţi, deopotrivă, sunt îngroziţi că de zece ani au folosit apă pe post de dezinfectanţi în spitale, motiv pentru care, în mod legitim, se naşte întrebarea: ce a făcut Justiţia în toţi aceşti ani pentru a preveni această situaţie înfricoşătoare pentru orice om care se internează în spital?", se precizează în comunicatul de presă al judecătorilor. Astfel, UNJR cere verificări privind numărul de informări legate de posibila activitate infracţională a firmei Hexi Pharma trimise de SRI către parchete în ultimii zece ani şi care sunt structurile de parchet la care s-au trimis aceste date şi informări, când au fost transmise, dacă au fost deschise dosare penale şi care e stadiul cauzelor.

George Copos, urmărit penal pentru plagiat

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală faţă de George Copos pentru infracţiuni privind drepturile de autor şi cele conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu. Parchetul anunţă că este vorba despre lucrarea ştiinţifică „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)”, de 119 pagini, pe care omul de afaceri a elaborat-o în penitenciar, fiind condamnat la patru ani închisoare, lucrare pentru care a obţinut 30 de zile de libertate. La data de 10 septembrie 2014, George Copos a semnat un angajament prin care susţinea că nu a plagiat, precizează parchetul.
Ulterior, în 29 septembrie 2014, dată la care a fost publicată lucrarea, George Copos "şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie", susţin procurorii. În aceeaşi zi, Copos "a solicitat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig", mai precizează parchetul. Gheorghe Popescu a fost audiat ieri, în calitate de martor, în dosarul lui George Copos.

Fenichiu a intrat în greva foamei

Candidatul independent la Primăria Ploieşti, Marius Fenichiu, a anunţat că a intrat, ieri, în greva foamei, în semn de protest faţă de prevederile legale care îi interzic să producă materiale în regie proprie. "Deşi conform legii, în calitate de candidat am dreptul să-mi exprim opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, din cauză că îmi este interzis să produc materiale în regie proprie, îmi este interzis şi dreptul la liberă exprimare, pentru că practic devin obligat să plătesc unei firme pentru producerea unor materiale. Pentru că nu dispun de mijloace financiare pentru a plăti producerea de filmuleţe de promovare, eu doresc să realizez în mod simplu filmări cu propriul telefon mobil, pe care să le postez pe pagina personală de Facebook, însă îmi este interzis de normele metodologice de aplicare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale: «Competitorii electorali nu pot produce materiale de propagandă electorală în regie proprie», a transmis candidatul independent. Marius Fenichiu a precizat că va continua protestul până când problema va fi soluţionată. "Refuz să mănânc până când Autoritatea Electorală Permanentă va înceta această sfidare la adresa mea. Continui însă lupta cu sistemul mafiot creat de către partidele parlamentare", a mai transmis acesta.
Marius Fenichiu este una dintre cele 13 persoane care candidează pentru Primăria Ploieşti.

Gorghiu: Nu intru în concediu de maternitate

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu, care a născut săptămâna trecută un băieţel, a declarat ieri că nu îşi va lua concediu de maternitate, pentru că este o perioadă de campanie electorală, adăugând că are "un copil foarte cuminte" care nu se trezeşte des noaptea şi că este ajutată de bunici. "Este perioadă de campanie, este o perioadă în care Parlamentul nu va funcţiona la capacitate maximă, văd că Senatul şi-a luat liber o lună de zile. (...) Nu, nu intru în concediu de maternitate", răspuns Gorghiu, întrebată dacă îşi va lua concediu maternal. Liderul PNL a mai spus că "nu e aşa o mare greutate" şi că, oricum, este ajutată de familie. "Suge, doarme, şi în rest nu vă mai spun, dar vă imaginaţi ce face. Face foarte bine, creşte. E bunica acasă, a fost bunicul acasă, e Isar acasă când nu sunt eu, spre exemplu acum e el acasă, eu stau o oră jumate la Parlament, mă întorc, alăptez şi fuge el. Ca orice familie care încearcă să-şi găsească timp şi pentru proaspătul copil şi pentru treaba pe care o mai are. Încercăm să ne împărţim. (...) Nu e aşa o mare greutate. Am învăţat să dorm trei — patru ore pe noapte. Nici nu mai ştii când. Ziua, noaptea, toate adunate. Am parte de un copil foarte cuminte, care nu se trezeşte, o dată la trei ore vrea papa şi în rest toate bune", a afirmat Gorghiu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.