Național

Răzbunarea romanilor din străinătate pe PSD?

Ziarul de Vrancea
16 mai 2016 1060 vizualizări
Umilinţa la care a fost supusă diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014 nu a fost uitată de procurori n după mai multe luni de anchetă, DNA a cerut, ieri, ridicarea imunităţii fostului ministru de externe Titus Corlăţean pentru a fi anchetat de abuz în serviciu n cum va vota Senatul, controlat de o majoritate formată în jurul PSD?

Procurorii DNA au cerut, ieri, Senatului României încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora.
"În contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlăţean Titus, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte (n.r. – PSD). Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate", precizează DNA. Urmarea limitării accesului la secţiile de votare din străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de candidatul susţinut de partidul din care făcea parte – Victor Ponta -, "în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv", explică procurorii. DNA susţine că dreptul de vot cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia. DNA mai arată că Titus Corlăţean a nesocotit o parte dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secţii de votare în localităţi în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane şi că ar fi organizat, fără vreo documentare ori justificare, secţii de votare în localităţi care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Senatorii sunt în vacanţă ... pardon, în teritoriu

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat ieri că în acest dosar au fost audiate mai multe persoane printre care ambasadori, şefi ai misiunilor diplomatice şi funcţionari ai MAE.
Titus Corlăţean a refuzat să comenteze solicitarea DNA, afirmând că nu a primit nicio înştiinţare oficială în acest sens. "Sunt surprins să aflu din presă despre această sesizare. Nu comentez", a declarat senatorul PSD. El a mai spus că nu a fost la Senat, deci nici din partea acestui for nu a fost informat cu privire la solicitarea DNA.
Către Senatul României au fost trimise 19 volume din dosar, pentru a susţine cererea de începere a urmăririi penale. Conducerea Senatului a decis lunea trecută ca senatorii să aibă în acestă săptămână activitate exclusiv în teritoriu, preşedintele acestui for, Călin Popescu Tăriceanu, neexcluzând varianta ca aceştia să vină la Bucureşti abia după alegerile locale. PSD şi aliaţii – ALDE, UNPR – controlează Senatul şi este de aşteptat ca votul în cazul Corlăţean să fie amanat o perioadă cat mai lungă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.