Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Un deputat UDMR propunea interzicerea limitării vitezei în localităţi

Ziarul de Vrancea
3 mai 2016 563 vizualizări
Limitarea vitezei sub 50 de kilometri pe oră pentru autovehicule pe întreg parcursul localităţilor ar putea fi interzisă, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de deputatul UDMR Marton Arpad.

Iniţiativa prevede că ''se interzice limitarea vitezei sub 50 de km pentru autovehicule la întreaga localitate, adică de la indicatorul ce anunţă intrarea într-o localitate până la indicatorul de ieşire din localitate''. ''În lipsa unei semnalizări care să precizeze lungimea sectorului pe care se aplică limita de viteză inferioară vitezei maxime de 50km/h, semnificaţia acestor indicatoare încetează la intersecţia cea mai apropiată. În afara localităţilor limitările de viteză trebuie să fie restrânse pe o distanţă minimă necesară care nu poate depăşi 3 kilometri cu excepţia lucrărilor în executare'', se mai arată în propunerea legislativă. Iniţiatorul argumentează că legislaţia actuală este ''plină de ambiguităţi şi lacune'' din cauza cărora există ''limitări de viteză exagerate pe o lungime exagerată, precum şi semnalizări interpretabile''.
Deputatul UDMR subliniază că prin interzicerea limitei excepţionale de 30 de kilometri pe oră pentru autovehicule la întreaga localitate se evită ''aglomeraţia creată pe drumurile naţionale şi judeţene care străbat localităţile respective, unde astfel de restricţionări pot avea lungimi de câţiva kilometri fără ca specificul drumului să necesite astfel de limitări pe întreg traseul'' şi se vor elimina ''eventualele abuzuri ale celor îndrituiţi să aplice legea în ceea ce priveşte interpretarea limitărilor de viteză''.

Scandalul Hexi Pharma ia amploare

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a început verifice cum au fost încheiate contractele de achiziţie între Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor care poate avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor. Controlul vine în urma unei anchete realizate de jurnaliştii de la euractiv.ro. Rezultatele controlului vor fi transmise Parchetului General.
Potrivit anchetei jurnaliştilor de la euractiv.ro, "cel mai mare spital oncologic românesc ia direct de la Hexi Pharma soluţiile dezinfectante şi plăteşte bani grei pe curăţenie unei firme din acelaşi trust. Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)".
Şi Spitalul de Arşi din Capitală a transmis ieri către Direcţia de Sănătate Publică probele prelevate cu produsele Hexi Pharma folosite în spital, rezultatele analizelor realizate în spital fiind negative, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalul de Arşi, medicul Adrian Stănculea. "Am testat spray-ul Hexi Pharma pe care noi îl folosim, pe un cablu de monitorizare a pacientului, rezultatele fiind negative. Testul făcut de noi a ieşit bine”, a spus Adrian Stănculea.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi susţine că la unitatea spitalicească se folosesc cinci produse Hexi Pharma, niciunul vizat până acum de ancheta făcută de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor. Medicul susţine că la nivelul spitalului se aşteaptă “cu interes rezultatele anchetei de la parchet”. Acesta precizează că până ce o intituţie abilitată a statului nu trage primele concluzii în această situaie, la nivel de spital, nu se poate poate renunţa, pe cale legală, la contractul cu Hexi Pharma.
Firma Hexi Pharma a livrat produse pentru Spitalul de Arşi din Bucureşti, în anul 2015, în valoare de peste 26.000 de euro, prin achiziţii directe, arată calculele realizate de mişcarea civică Iniţiativa România, bazate pe date publice. În perioada 2012-2015, Hexi Pharma a avut doar cu spitalele din Bucureşti contracte de aproape şase milioane de euro, mai scriu cei de la Iniţiativa România.

Fosta şefă a Siveco România, condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare

Irina Socol, fostul preşedinte Siveco România, a fost condamnată ieri, de Curtea de Apel Bucureşti, definitiv, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis apelurile făcute de Parchet, de Irina Socol şi alte şase persoane la decizia iniţială a Tribunalului Bucureşti, din vara lui 2015. Astfel, magistraţii au desfinţat decizia iniţială şi în urma rejudecării au decis să o condamne pe Irina Socol, fostul preşedinte al Siveco România la doi ani şi şase luni, faţă de trei ani şi şase luni cât primise iniţial. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi executorie, urmând ca Irina Socol să fie încarcerată.
Irina Socol a fost trimisă în judecată în noiembrie 2014, fiind acuzată că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat firma pe care a înfiinţat-o, după atragerea mai multor complici, care au recunoscut faptele şi au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise.

De ce nu socializează veveriţele cu ardelenii?

Cele şase veveriţe cumpărate de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, cu scopul de a înmulţi această specie în parcul municipal şi care au fost închise într-o volieră pentru care s-au plătit peste 17.000 de lei din bugetul local nu doresc să socializeze cu bistriţenii şi stau mai mult ascunse.
Veveriţele, două adulte şi patru pui, pentru care s-au plătit alţi 2.700 lei, pot fi foarte rar zărite de către copiii şi adulţii care se opresc curioşi lângă volieră, în ciuda faptului că cei mici le-au adus în ultimele zile nuci şi alune de pădure pentru a le atrage afară din scorbură. Voliera, amplasată joia trecută în parcul central în prezenţa primarului, este dotată cu o tulpină de copac cu scorburi, căsuţe şi o roată pentru joaca veveriţelor, însă în cea mai mare parte a timpului pare o construcţie părăsită.
Veveriţele preferă să stea ascunse în tulpina de copac şi să nu răspundă la chemările copiilor, care pleacă astfel dezamăgiţi de lângă volieră după minute lungi de aşteptare. Adulţilor le este chiar milă de veveriţe, opinia generală fiind că micile vietăţi sunt prea speriate de oameni, scrie Agerpres.
Bugetul alocat în luna februarie pentru căsuţa veveriţelor de la Bistriţa a fost de 21.000 lei, sumă cheltuită aproape în totalitate. Voliera a fost construită de o firmă din municipiu, iar veveriţele au fost cumpărate de la proprietarul unui pet-shop. Intenţia municipalităţii este de a ţine închise veveriţele în volieră până când se vor obişnui cu noua lor casă şi se vor înmulţi. Abia apoi vor fi lăsate libere pentru a se căţăra prin copacii din jur, în speranţa că vor reveni în locul în care au dat naştere puilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.