Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ministrul demisionar al Culturii: "Am deranjat grupuri de interese"

Ziarul de Vrancea
28 apr 2016 531 vizualizări
Ministrul demisionar al Culturii Vlad Alexandrescu a declarat ieri că este foarte mândru de ce a făcut în mandatul său şi îşi doreşte ca reformele pornite de el să continue, adăugând că i s-a părut "injust" discursul critic al preşedintelui Klaus Iohannis la adresa lui.

El le-a mulţumit celor care, miercuri, s-au adunat în faţa Guvernului pentru a protesta faţă de demisia sa. Vlad Alexandrescu a amintit că a pornit multe reforme în domeniul culturii, dar şi că s-a lovit, în mandatul său, de "rezistenţe foarte mari". "Cred că aceste reforme trebuie să continue. Cred că ar fi foarte grav dacă reforma pe care am început-o s-ar opri aici", a spus Alexandrescu.
Ministrul demisionar al Culturii a detaliat spunând că în domeniul patrimoniului măsurile anunţate de el au "deranjat grupuri de interese". "La un moment dat, am întâmpinat nişte rezistenţe foarte mari şi cred că aceste rezistenţe mă împiedică acum să îmi duc mai departe misiunea", a spus Vlad Alexandrescu. El a amintit că, personal, a făcut eforturi pentru a salva clădiri de patrimoniu: "Ştiţi că sunt singurul ministru al Culturii care a ieşit în stradă să oprească, atât în Piaţa Romană cât şi în Parcul Romanescu din Craiova, camioanele de demolări. (...) E clar că lucrul acesta a deranjat grupuri de interese şi a fost foarte evident". Întrebat care este replica sa la criticile pe care preşedintele Klaus Iohannis i le-a adus cu privire la gestionarea crizei de la Opera Naţională Bucureşti, el a spus că respectivul discurs i s-a părut injust. "Mi s-a părut injust pentru că problema de la Operă e o problemă gravă, e o problemă de management care s-a stratificat în ani de zile, (...) care cere o tratare de profunzime", a spus ministrul demisionar al Culturii.
Vlad Alexandrescu a anunţat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că îşi depune mandatul. Tot miercuri, la Cotroceni, preşedintele Iohannis a criticat modul acestuia de gestionare a conflictului de la Opera Naţională Bucureşti.

Şeful SIE şi şefa DNA şi-ar fi strans mana la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, ieri, că a discutat în cursul dimineţii cu şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şi cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, privind relaţia de colaborare dintre cele două instituţii şi consideră că "problema s-a rezolvat". "Situaţia care a apărut s-a datorat unei comunicări, probabil, suboptimale. I-am invitat în această dimineaţă pe amândoi. Am avut o discuţie la care i-am avut invitaţi pe doamna procuror şef Kovesi şi pe domnul director Ungureanu. A fost o discuţie constructivă, s-au lămurit lucrurile şi urmează ca ei să găsească soluţii la problemele care ar putea să apară. Consider că problema s-a rezolvat", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat fiind de relaţia dintre DNA şi SIE.
În urmă cu câteva zile, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara că "nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe", precizând "că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi DNA". "În 2013, 2014 şi 2015, de fapt, de când am început mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate astea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux", a declarat Codruţa Kovesi.
Ulterior, Serviciul de Informaţii Externe a răspuns acuzaţiilor făcute de Kovesi, precizând că SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate.

Iohannis, despre problema dezinfectanţilor: E clar că unii nu şi-au făcut datoria

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, întrebat dacă a discutat cu ministrul Sănătăţii despre problema dezinfectanţilor din spitale, că este clar că unii nu şi-au făcut datoria, precizând că se va face o analiză şi vor fi trase concluziile care se impun. "Este clar că aici unii nu şi-au făcut datoria, vom avea o analiză şi vom trage concluziile care se impun", a spus şeful statului, adăugând că lucrurile nu mai pot continua aşa şi că situaţa este "păguboasă".
Parchetul General s-a autosesizat marţi în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, după ancheta jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor despre soluţiile folosite în spitale la dezinfecţie, soluţii care ar fi diluate.
Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu a declarat, marţi dimineaţa, înainte de şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că Parchetul General s-a autosesizat cu privire la unele informaţiile făcute de jurnalistul Cătălin Tolontan. "În această dimineaţă ne-am sesizat din oficiu şi cu privire la ancheta desfaşurată de către domnul Tolontan şi de asemenea am sesizat secţia de urmărire penală pentru întocmirea unui dosar în această cauză", a spus Bogdan Licu.
Potrivit anchetei realizată de Gazeta Sporturilor, firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, livrează diluanţi cu o cocentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.