Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: De la Dilema veche, la Fonduri europene

Ziarul de Vrancea
27 apr 2016 582 vizualizări
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul de numire a lui Cristian Ghinea în funcţia de ministru al Fondurilor Europene.

Ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru a avut loc, aseară, la ora 17.30, la Palatul Cotroceni. Ghinea era consilier de stat pentru afaceri europene, la cancelaria pemierului. El este licenţiat al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi masterand al universităţii London School of Economics, iar printre domeniile sale de expertiză se numără structura instituţională a UE, democratizarea, studiile media şi transparenţa decizională.  Ghinea are şi o activitate de jurnalist şi publicist.
El a avut o rubrică politică saptămânală în revista Dilema veche, dar şi-a încetat colaborarea din toamna trecută, odată cu acceptarea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în Guvernul Cioloş. De asemenea, el a avut rubrici saptămânale în Cotidianul şi România liberă şi a publicat pe www.contributors.ro. În 2012, Cristian Ghinea a publicat cartea "Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituţiile anticorupţie", dar a fost şi co-autor al mai multor lucrări alături de Alina Mungiu-Pippidi, Sorin Ioniţă, Cristian Pătrăşconiu. Până în noiembrie 2015, când a acceptat să fie consilier al prim-ministrului Dacian Cioloş, Cristian Ghinea a fost membru în consiliul director al Centrului Român de Politici Europene (CRPE).
Ghinea o înlocuieşte pe Aura Răducu, al doilea ministru al Cabinetului tehnocrat care a demisionat, la solicitarea şefului Executivului.

Aproape 17.000 de copii români au părinţi la puşcărie

În România, 16.764 de copii au părinţi deţinuţi în 34 de penitenciare, iar 814 dintre aceşti copii se află în grija direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, potrivit datelor prezentate de ONG-ul Alternative Sociale în cadrul proiectului „Copii cu părinţi deţinuţi - copiii invizibili”, prin care 62 de copii cu părinţi deţinuţi din judeţele Iaşi şi Vaslui au primit servicii de asistenţă socială. Zonele unde locuiesc cei mai mulţi copii cu părinţi în închisoare sunt Bucureşti (1.050 de copii cu părinţi deţinuţi la Jilava şi 815 copii cu părinţi deţinuţi la Rahova), Constanţa (825 de copii cu părinţi deţinuţi la Poarta Albă) şi Iaşi (993 de copii cu părinţi deţinuţi). Mai multe studii arată consecinţele detenţiei unui părinte asupra copiilor, potrivit datelor prezentate de organizaţia neguvernamentale. Spre exemplu, adevărul este deseori ţinut secret faţă de cei cu vârste mai mici sau dacă familia le spune, îi roagă să nu vorbească cu nimeni despre asta. Mai mult, copiii care asistă la arestarea părintelui trăiesc emoţii intense cum ar fi şocul, confuzia cu privire la ce s-a întâmplat, iar mai târziu resimt furie împotriva părintelui din închisoare sau împotriva autorităţilor. Unii copii ajung în grija bunicilor sau intră în sistemul de protecţie, iar supravegherea deficitară a acestor copii poate conduce la dezvoltarea unor comportamente de tip delicvent. Deseori se întâmplă ca în familiile cu mai mulţi copii, fraţii mai mari să preia rolul părintelui absent atât în efectuarea treburilor casnice, cât şi în identificarea unor surse de venit şi în disciplinarea celor mici. Alte consecinţe asupra familiei în general includ izolarea socială prin stigmatizare, diminuarea semnificativă a venitului familiei, reticenţă în accesarea unor beneficii sociale din teama de a nu fi etichetaţi ca o familie de infractori, întreruperea parţială sau totală a relaţiilor cu părintele din închisoare şi dificultăţi de adaptare a părintelui non-deţinut la noua situaţie (depresie, abuz de alcool, neglijarea copiilor).

Traian Băsescu, audiat la Parchetul Militar

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost audiat, ieri, de procurorii militari, într-o cauză în care se fac cercetări în urma unei plângeri făcute de senatorul Ioan Ghişe. „Am fost chemat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti pentru o declaraţie legată de plângerea pe care a făcut-o senatorul Ghişe că a fost evacuat de la Ziua Naţională, de la ceremonia desfăşurată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale din 2012. Am dat declaraţii. Am spus ce am ştiut”, a declarat Traian Băsescu după audieri. În anul 2012, Ioan Ghişe a declarat că a fost scos, de la recepţia de la Palatul Cotroceni de Ziua Naţională, înainte de finalul evenimentului de ofiţeri SPP. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, a declarat la vremea respectivă, că senatorul, pe atunci liberal, a fost îndepărtat de la recepţia de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni pentru că a creat un incident care i-a deranjat pe ceilalţi invitaţi. Ghişe, invitat în calitate de senator la recepţie ca şi toţi ceilalţi parlamentari, a purtat pe sub cămaşă un tricou cu un mesaj de protest cu trimitere la faptul că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit demis în urma referendumului din luna iulie 2012.

Patronul „Adevărul”, acuzat de devalizarea fostei fabrici de vagoane

Cristian Burci, patronul Adevărul Holding şi Prima TV, a fost audiat ieri la sediul DIICOT Olt, fiind suspectat de devalizarea fostei fabrici de vagoane ROMVAG din Caracal. Surse DIICOT Olt precizează că cel care a cumpărat ROMVAG de la statul român, omul de afaceri Cristian Burci, a iniţiat, începând cu anul 2006, un grup infracţional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primăria Caracal, dar şi de alte opt persoane. Printre acestea se numără şi Denisa Turcu, administratorul special al "Adevărul". Membrii grupului ar fi prejudiciat ROMVAG Caracal şi bugetul statului prin evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii spun că prejudiciul cauzat ROMVAG se ridică la peste 7 milioane de euro şi 4 milioane de lei. Tot începând cu anul 2006, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, cei vizaţi de anchetă "au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei".
Pe de altă parte, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile care nu au la bază operaţiuni reale, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului român de peste 25 de milioane lei.
DIICOT Olt a făcut, ieri dimineaţa, patru percheziţii, dintre care una la domiciliul lui Cristian Burci iar o alta la sediul redacţiei Adevărul.

PRO TV forţează înscrierea lui Ovidiu Anton la Eurovision

PRO TV a trimis o scrisoare deschisă către EBU pentru a convinge membrii Uniunii Europene de Radio şi Televiziune să-i dea lui Ovidiu Anton dreptul de a participa la Eurovision.  Aleksandras Cesnavicius, CEO Pro Tv a anunţat într-o conferinţă de presă desfăşurată, miercuri, la sediul televiziunii, că PRO Tv a trimis o scrisoare deschisă către EBU, în care invită Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune să-şi reconsidere decizia şi să caute, alături de reprezentanţii PRO TV, soluţii pentru participarea lui Ovidiu Anton la concursul de la Stockholm. În plus, PRO TV a ofertat EBU pentru transmisiunea competiţiei muzicale Eurovision 2016. EBU a refuzat oferta. De asemenea PRO TV a lansat ieri o petiţie online prin care roagă românii "să îşi exprime solidaritatea faţă de Ovidiu şi să îl sprijine în parcursul către Eurovision 2016."
În urma retragerii TVR dintre membrii EBU România a pierdut dreptul de a participa la competiţia Eurovision din acest an.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.