Național

Un procuror acuză: Spionii romani nu-şi fac treaba

Ziarul de Vrancea
26 apr 2016 571 vizualizări
şefa DNA se plange că ofiţerii de la Serviciul de Informaţii Externe nu au semnat în ultimii trei ani nicio posibilă infracţiune, în condiţiile în care mulţi suspecţi de corupţie au conturi sau averi afişate în străinătate n

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, ieri, că de când se află la conducerea DNA "nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe", precizând "că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie." "În 2013, 2014 şi 2015, de fapt, de când am început mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate astea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nicidespre iahturile de lux", a declarat Codruţa Kovesi la conferinţa "Piedicile si performantele anticoruptiei". Totodată, Kovesi a declarat că uneori a aflat informaţii din investigaţii jurnalistice. "Credem că se pot cumpara proprietăţi imobiliare cu 6-7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu se impiedice de acest lucru? Este ilegal să deţii aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. Nu pot să îmi explic. Există o obligaţie legală pe care trebuie ca orice ofiţer de informaţii, orice şef de serviciu trebuie să o respecte. Mi-e greu să cred că nu există informaţii. E de siguranţă naţională atunci când cineva transferă milioane de euro în altă ţară, când sume considerabile de bani sunt transferate prin offshore-uri", a declarat procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi.
Aceasta a vorbit şi despre colaborarea cu alte servicii secrete, Direcţia Generală de Informaţii a Armatei, şi Serviciul de Informaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. "Am înregistrat o creştere a sesizărilor venite din parte unor servicii de informaţii. DGIPA a ajuns de la două sesizări la patru, iar Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), din Ministerul de Interne, a înregistrat o creştere semnificativă, a ajuns la 22 de sesizări", a precizat Codruţa Kovesi.

Şeful DIICOT: SIE nu ne-a ajutat în cazul spionilor din Israel

Pe de altă parte, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, s-a plans ieri că nu a primit "informaţii de la SIE în dosarul privind presiunile făcute asupra şefului DNA" deşi a "cerut sprijin de la toate instituţiile partenere". “Astăzi este contestaţia la propunerea de prelungire a arestării. Încă nu am identificat cine sunt clienţii firmei în această operaţiune. Există indicii. Nu am primit informaţii de la SIE. Am cerut sprijinul tuturor instituţiilor partenere”, a declarat Daniel Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT.
Curtea de Apel Bucureşti a judecat ieri contestaţia celor doi spioni israelieni arestaţi pentru hărţuirea Codruţei Kovesi. Instanţa a decis ca cei doi să rămană în arest.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.