Național

Cazul Bodnariu, analizat pe larg la BBC

Ziarul de Vrancea
15 apr 2016 610 vizualizări
Cazul familiei Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene le-au luat copiii, a ajuns în atenţia presei internaţionale, iar BBC îi consacră un amplu material, în care prezintă povestea românului, soţiei şi copiilor săi, dar şi opiniile experţilor, care afirmă că statul desparte prea uşor familiile, mai ales în cazul imigranţilor.

“Viaţa lui Ruth şi Marius a fost distrusă fără niciun avertisment într-o luni după-amiază din noiembrie anul trecut, când două maşini au venit la ferma unde locuiesc aceştia, într-o vale izolată din Norvegia”, scrie BBC. Jurnaliştii britanici descriu cum serviciile de protecţie a copilului, Barnevernet, i-au luat mai întâi pe copiii mai mari ai familiei, cu vârste cuprinse între doi şi 10 ani. A doua zi, autorităţile au luat şi bebeluşul de trei luni. “Aceste evenimente au declanşat o campanie de protest la nivel mondial, online şi pe străzi. Mii de oameni s-au alăturat manifestaţiilor de susţinere a lui Ruth şi Marius, într-o serie de ţări de pe patru continente. Serviciul de protecţie a copiilor din Norvegia, cunoscut ca Barnevernet, a fost acuzat de protestatari de răpirea copiilor”, afirmă trustul britanic.
Situaţia nu este, însă, atât de simplă pe cât sugerează manifestanţii, atrag atenţia jurnaliştii. Marius şi Ruth Bodnariu au recunoscut că le-au mai dat câte o palmă copiilor, ceea ce în Norvegia este complet ilegal. “Nu de fiecare dată când au făcut ceva rău, mai degrabă ocazional”, a spus Ruth, asistentă medicală de pediatrie. “Nu au găsit nicio urmă fizică sau ceva de genul acesta când au fost examinaţi de medic, erau, sunt, toţi în regulă. Dar legea din Norvegia este foarte clară, până în cele mai mici detalii, nu este permisă niciun fel de corecţie fizică şi nu am ştiut că este atât de strictă”, a adăugat Ruth.

Copiii, împărţiţi la trei familii

Însă susţinătorii cuplului nu sunt îngrijoraţi numai de preluarea iniţială a copiilor, ci şi de ce s-a întâmplat după aceea: copiii au fost împărţiţi la trei familii, iar Marius şi Ruth au fost nevoiţi să conducă opt ore pentru a-şi vedea bebeluşul de trei luni şi, separat, pe cei doi băieţi mai mari. În plus, părinţii spun că autorităţile i-au anunţat initial că vor fi convocaţi în scurt timp după ce au fost luaţi copiii pentru a discuta despre condiţiile în care ar putea fi reunită familia. Audierea a avut loc, însă, mult mai târziu şi a avut cu totul alt scop. “Până atunci începusem deja consilierea familială, pentru a fi pregătiţi să schimbăm orice trebuia schimbat. Dar la întâlnire nici măcar nu s-au uitat la planul nostru. De fapt, ne-au spus că au organizat întâlnirea să ne informeze că vor deschide un caz pentru a ne lua definitiv copiii”, a povestit Marius, inginer IT. Campania de protest a fost foarte bine susţinută, în special în România, ţara de origine a lui Marius, dar şi de parohiile penticostale din întreaga lume. De altfel, mulţi manifestanţi consideră că cei doi părinţi, penticostali, sunt victime ale discriminării pe motive religioase şi naţionale.
Cazul lui Marius şi Ruth Bodnariu nu este primul de acest fel, potrivit BBC News. “Un caz care a implicat o familie cehă din Norvegia a dus la o dispută diplomatică majoră între Oslo şi Praga. Preşedintele ceh Milos Zeman a acuzat serviciile sociale norvegiene că acţionează asemeni naziştilor – o acuzaţie pe care Ministerul Copiilor a descris-o drept absurdă”, afirmă trustul britanic de presă.
Astfel de situaţii nu apar numai în cazul imigranţilor, ci şi al familiilor norvegiene, cărora le-au fost luaţi copii fără o justificare adecvată sau fără căutarea de soluţii alternative.

Experţi despre Barnevernet: Lipsă de empatie

Într-o scrisoare de protest către Ministerul Copiilor, 170 de experţi care colaborează cu Protecţia Copilului – avocaţi, psihologi, asistenţi sociali – au avertizat că Barnevernet este o “organizaţie disfuncţională care face erori grave de judecată, cu consecinţe profunde”. “Lipseşte ceea ce eu aş numi factorul uman. O lipsă de empatie, oferirea unei atmosfere în care oamenii să poată învăţa. Este vorba mai degrabă de intervenţii ale poliţiei, mai degrabă ca şi cum ar trebui să aflăm ce este în neregulă” cu părinţii, explică psihologul Einar Salvesen, unul dintre semnatarii scrisorii. Pe de altă parte, Norvegia este mândră de mult timp de resursele pe care le investeşte în protecţia drepturilor copiilor. În 1981, a fost prima ţară din lume care a numit un Ombudsman pentru copii – un oficial independent responsabil pentru protecţia drepturilor copiilor. Ideea a fost preluată apoi în toată Europa şi pe alte continente, precizează BBC.
Mai mult, Barnevernet subliniază că, în majoritatea cazurilor în care suspectează că ceva este în neregulă, nu ia copiii, ci lucrează cu părinţii să rezolve problemele şi să ţină familia unită.
Cu toate acestea, datele oficiale arată că numărul copiilor şi adolescenţilor preluaţi de serviciile sociale a crescut cu 50% în perioada 2008 – 2013.
Potrivit BBC, acest fenomen este cauzat în special de consternarea provocată în 2005, în rândul opiniei publice, de povestea unui copil de opt ani, Kristoffer, omorât în bătaie de tatăl său vitreg. În prezent, însă, majoritatea cazurilor nu mai implică violenţe sau abuz de droguri şi alcool. Cel mai comun motiv invocat este “lipsa abilităţilor de părinte”.

Mama "deprimată", tatăl "simplu"

“Acesta a fost motivul pe care Barnevernet l-a dat atunci când a luat o fetiţă de patru luni a unui norvegian, Erik, şi a soţiei sale chineze, la Bergen, al doilea oraş ca mărime al ţării”, afirmă BBC. Filmări ale familiei arată bebeluşul în pătuţul său, aparent alert şi interacţionând cu părinţii. Potrivit Barnevernet, copila nu se uita în ochii părinţilor, ceea ce sugerează că ar fi putut avea traume. Asistenţii sociali au apreciat că părinţii nu reuşeau să facă faţă nevoilor emoţionale ale fetiţei, pentru că mama era deprimată, iar tatăl era “simplu”, după cum a spus chiar un angajat Barnevernet. “Însă Erik nu a fost diagnosticat cu nicio problemă cu excepţia unei memorii pe termen scurt puţin cam slabe, detectată în copilărie. Iar copilul nu a fost examinat clinic de niciun cadru medical pentru a stabili dacă ceva este în neregulă cu ea şi, în cazul în care este, dacă ar putea fi vina părinţilor”, scrie BBC. Mai mult, cu numai câteva zile înainte ca Barnevernet să înceapă evaluarea de urgenţă a familiei, un medic de la o clinică locală a conchis că fetiţa se dezvoltă normal.  Această concluzie nu a fost luată în calcul, însă, în instanţă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.