Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Paradox? Romanii nu vor primari penali, dar votează PSD şi PNL

Ziarul de Vrancea
13 apr 2016 660 vizualizări
Peste 80% dintre români spun că nu ar vota la alegerile locale din iunie pentru funcţia de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupţie, se arată într-un sondaj INSCOP, publicat ieri. De asemenea, opiniile sunt relativ împărţite în ceea ce priveşte alegerea edililor într-un singur tur de scrutin. În plus, 38,3% dintre respondenţi declară că nu vor vota primarul în funcţie sau actualul primar interimar, în timp ce 37,8% spun că da. Cam la fel se împart şi voturile pentru PSD şi PNL.

Majoritatea populaţiei este intransigentă când vine vorba despre fapte de corupţie, arată cercetarea sociologică. Astfel, întrebaţi dacă ar vota pentru funcţia de primar al localităţii o persoană care este cercetată sau judecată pentru asemenea fapte, dar care nu este condamnată definitiv, 82,6% dintre români răspund negativ şi doar 8,4% afirmă că ar vota un astfel de candidat. Întrebaţi cum ar prefera să îşi aleagă primarul din localitatea în care domiciliază, 45% dintre respondenţi au declarat că doresc să îşi desemneze edilul într-un singur tur de scrutin, în timp ce 39,1% au optat pentru două tururi de scrutin.
Potrivit sondajului, doar 57,7% dintre români declară că sunt interesaţi de alegerile locale, 22,3% dintre respondenţi spun că sunt foarte interesaţi, iar 35,4% că sunt interesaţi. În schimb, 19,4% susţin că sunt oarecum interesaţi, 12,6% nu sunt foarte interesaţi, iar 9,9% — nu sunt deloc interesaţi de scrutinul din iunie. Din cei 57,7% dintre respondenţii care se declară interesaţi de alegerile locale, doar 44,3% exprimă o opţiune de vot, 13,4% fiind nehotărâţi sau alegând să nu răspundă la întrebare.
Astfel, dacă duminica viitoare ar fi chemaţi la urne, 38,4% dintre români ar vota listele PSD pentru consiliile locale şi judeţene, iar 36,7% pe cele ale PNL. În clasamentul intenţiei de vot pentru consiliile locale şi judeţene urmează PMP cu 5,5%, UDMR — 5,1%, ALDE — 4,1%, M10 — 1,6%, UNPR — 1,2%, PRM — 1,2%, PSRO — 1%, PRU — 0,7% şi PNŢCD — 0,6%.
Potrivit cercetării, 1,9% dintre români ar vota un candidat independent, 1,6% ar alege un alt partid naţional, iar 0,4% optează pentru un partid local sau regional. Întrebaţi dacă ar vota la alegerile locale candidaţii unui partid nou înfiinţat, doar 27,2% dintre români răspund pozitiv, în timp ce 41,9% declară contrariul. De asemenea, 39,7% afirmă că ar fi dispuşi ca la alegerile locale să acorde votul unui candidat independent, fără legături cu partidele politice actuale, în timp ce 31,8% nu ar vota cu un asemenea candidat.
Sondajul a fost realizat la comanda Adevărul în perioada 21 — 28 martie, pe un eşantion de 1.063 persoane.

Parlamentarii chiulangii i-au lăsat pe primari fără pensii speciale

Camera Deputaţilor a respins ieri legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, în condiţiile în care nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobare. Astfel, în favoarea legii s-au pronunţat 149 de deputaţi, 67 au fost "împotrivă", 5 s-au abţinut şi 4 deputaţi au refuzat să voteze.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că PNL nu va susţine proiectul de lege pentru că nu s-a ţinut cont de obsevaţiile CCR, în condiţiile în care judecătorii au declarat actul normativ neconstituţional, au stabilit că legea discriminează între categoriile de aleşi şi nu indică sursele de finanţare pentru pensiile speciale. Andronache a mai spus că PNL susţine că textul legii ar fi trebuit să specifice în mod exhaustiv aria de cuprindere a sintagmei „aleşi locali”. „Proiectul de lege trebuia respins şi redactat un altul care să prevadă modificarea cuantumului indemnizaţiilor acordate aleşilor locali aflaţi în exercitarea mandatului”, a adăugat liberalul. La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a susţinut că Parlamentul prin modificările pe care le-a adus ar fi pus în acord legea cu Decizia CCR, definind cui se adresează şi sursa de venit. Social-democratul a mai spus că este discriminatoriu ca aleşilor locali să li se ceară performanţă fără a le oferi „salarii decente”.

Procurorii sar în apărarea femeii acuzate că şi-a răpit copilul

Poliţiştii au pus ieri în aplicare mandatul de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Bucureşti pe numele Anei Maria Nedelcu, aceasta fiind dusă în arest de la locuinţa sa din Capitală. "Deocamdată e un mandat de arestare pentru 30 de zile. Nu am cuvinte. Copilul rămâne cu mama mea. Este cumplit. Până să-mi fac bagajul au venit cei de la poliţie. Nu am avut timp să-mi iau rămas bun de la copil", a declarat Ana Maria Nedelcu.
Decizia a fost luată după ce autorităţile din Canada au cerut extrădarea femeii, fiind acuzată de răpire internaţională de minori şi încălcare a ordinului de custodie pentru că în anul 2014 a decis să plece din Canada alături de unul dintre copii săi minori, deşi pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui.
În sala de judecată, procurorii au susţinut că nu se impune arestarea preventivă a Anei Maria Nedelcu, însă instanţa a dispus emiterea unui mandat de arestare, în vederea extrădării. Ulterior, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a contestat hotărârea. Extrădarea Anei Maria Nedelcu urmează să se judece la Curtea de Apel Bucureşti la data de 21 aprilie.
Femeia a locuit în Canada până în 2014 când a decis să plece alături de unul dintre copii săi minori, deşi pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui. Potrivit femeii, copilul ar fi fost abuzat de tatăl său.  După plecare, tatăl a făcut plângere penală iar acum femeia este urmărită penal pentru răpire şi încălcarea unui ordin comun de custodie, fapte pentru care, în Canada, riscă până la 10 ani de închisoare.

Legea securităţii cibernetice, finalizată în mai

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, ieri, că legea privind combaterea terorismului, legea cartelelor prepay şi legea securităţii cibernetice vor fi finalizate de Guvern şi trimise Parlamentului în luna mai, astfel încât pachetul legislativ să poată fi adoptat în această sesiune parlamentară
Iohannis a mai spus că, în urma discuţiilor avute cu premierul şi cu partidele, s-a convenit asupra acestui calendar al adoptării celor trei legi care au nevoie atât de o largă majoritate parlamentară, cât şi de aprobarea societăţii civile.
"Din discuţiile cu partidele am ajuns la concluzia că este fezabil să se încerce finalizarea acestor legi încă în această sesiune parlamentară. Guvernul trimite legile la sfârşitul lui mai şi în cursul lunii iunie, dacă toată lumea colaborează, ele pot fi trecute prin ambele camere ale Parlamentului. Aceste lucruri au fost acceptate de toată lumea", a precizat preşedintele.
Klaus Iohannis a mai spus că nu a discutat cu liderii partidelor detalii de conţinut, susţinând că acest lucru va fi făcut de specialişti, ci doar despre calendar şi despre elaborarea unui nou pachet de legi după cele trei la care lucrează Guvernul.

Dragnea: Nu ştim dacă Marian Munteanu va rămâne candidatul PNL

Preşedintele PSD Liviu Dragnea declarat ieri, referitor la candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, că nu este sigur că acesta va rămâne în cursa electorală, fiind al treilea candidat susţinut de PNL pentru Primăria Generală. "Aş vrea să nu comentez deocamdată pentru că am vorbit şi cu colegii mei. Am vrea să comentăm după ce se încheie perioada de depunere a candidaturilor pentru că nu suntem siguri că rămâne domnul Marian Munteanu la PNL. Este a treia variantă şi deja este ca în povestea cu Petrică şi lupul. Aşteptăm şi, la final, vom avea un punct de vedere. (...) A fost domnul Buşoi, domnul Orban, acum au venit cu a treia variantă. Nu am de unde să ştiu, fiind deja a treia variantă suntem rezervaţi şi poate ne interesează să mai şi rămână", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea.
El a spus că PSD nu o va înlocui pe Gabriela Firea în cursa pentru Primăria Bucureşti, afirmând că zvonul a fost lansat de liberali.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.