Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Iohannis, Isărescu şi Cioloş, cei mai de încredere "politicieni"

Ziarul de Vrancea
11 apr 2016 639 vizualizări
Preşedintele rămane personalitatea publică în care romanii au cea mai mare încredere, dar "cota" lui s-a prăbuşit cel mai mult faţă de anul trecut

Preşedintele Klaus Iohannis, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi premierul Dacian Cioloş ocupă primele trei poziţii în topul încrederii în personalităţile publice, potrivit unui sondaj INSCOP. Astfel, Iohannis se află la 51,2% încredere multă şi foarte multă în luna martie a acestui an, faţă de 59,8% în noiembrie anul trecut. Şeful statului este urmat de Mugur Isărescu cu 36,1% încredere multă şi foarte multă, faţă de 40,4% în noiembrie 2015. Premierul Dacian Cioloş se situează pe poziţia a treia, cumulând 30,4% încredere multă şi foarte multă, faţă de 32,6% în noiembrie anul trecut.
Pe locul următor se află ambasadorul României în SUA, George Maior, cu 27,3% încredere multă şi foarte multă. În schimb, 17,1% dintre respondenţii cercetării sociologice susţin că nu îl cunosc pe Maior. Acesta este urmat de Victor Ponta, cu un capital de încredere de 23,3%, faţă de 20,2% în noiembrie 2015.
Pe poziţia a şasea se situează Călin Popescu-Tăriceanu cu 22% încredere multă şi foarte multă, urmat de Gabriela Firea, inclusă pentru prima dată pe lista încrederii în personalităţile publice măsurată de INSCOP, cu o cotă de încredere de 21,1%. Pe următoarele locuri se află Mihai-Răzvan Ungureanu cu 20,1% (faţă de 21,8% în noiembrie 2015) şi Vasile Dîncu cu 17,1% (17,3% în noiembrie). Ministrul Dezvoltării este urmat de Alina Gorghiu cu 16,7% (18,6% în noiembrie 2015). Pe poziţiile următoare se situează Traian Băsescu cu 15,4% şi Cătălin Predoiu cu 13,9%, Mircea Geoană cu 13,5%, Monica Macovei cu 12,4%, Ludovic Orban cu 10,8%, Liviu Dragnea cu 10,2%, Vasile Blaga cu 9,1% şi Ion Iliescu cu 8,5%.  Nicuşor Dan are 7,7%, iar Marian Oprişan — 4,1%.
Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 21 — 28 martie 2016.

Minerii se îndreaptă în marş spre Bucureşti

Membrii Federaţiei Naţionale de Mine din Energie au pornit ieri într-un marş de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la Bucureşti, protestând faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a sistemului energetic. "Marşul de 320 de kilometri al minerilor şi energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu — Craiova — Slatina — Piteşti — Bucureşti este urmarea avalanşelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea ţării unor interese străine şi trădarea clasei politice a sistemului energetic naţional. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desfiinţarea Academiei Române sau dispariţia istoriei şi a limbii noastre din şcolile româneşti. Punerea în pericol a independenţei energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecinţe catastrofale, inimaginabile şi iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia", preciza preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, într-un comunicat transmis la începutul lunii aprilie.
Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

Pomana electorală ucide - Un bărbat s-a înecat cu un mic

Un bărbat de 41 de ani a murit înecat cu mancare, duminică după-amiaza, în incinta Memorialului Ipoteşti, în timpul lansării candidatului PNL la funcţia de primar al comunei Mihai Eminescu, cand organizatorii le-au oferit participanţilor la acţiunea electorală mici la grătar şi cate un pahar de vin. Potrivit Agerpres, liderul Sindicatului Sanitas din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, Lia Temciuc, care se afla la eveniment, a încercat să îi acorde victimei primul ajutor înainte de sosirea echipajelor medicale. "Eu l-am văzut cand a intrat pe poartă. Se afla în stare de ebrietate. Am încercat să îi acord primul ajutor. La faţa locului au ajuns două echipaje de ambulanţă, unul SMURD şi unul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă", a declarat, ieri, Lia Temciuc.
Deputatul Verginel Gireadă, liderul organizaţiei PNL din localitatea Mihai Eminescu şi soţ al candidatei liberalilor la şefia administraţiei comunale - actualul primar Aneta Gireadă, susţine că bărbatul care a decedat nu a făcut parte din lista de invitaţi la lansare.  "Eu nu l-am invitat, dar îmi pare rău că s-a întamplat. E un eveniment trist. S-a înecat cu un mic. Salvarea a venit repede, dar nu au mai avut ce să îi facă. I-au scos din gat o bucată de carne", a afirmat Gireada.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în legătură cu eliberarea lui Carabulea

Inspectorii judiciari s-au autosesizat în legătură cu posibile abateri disciplinare săvârşite cu ocazia eliberării din arest preventiv a omului de afaceri Ilie Carabulea. La data de 5 martie Tribunalul Sibiu a dispus arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea şi a altor persoane, într-un dosar instrumentat de DIICOT Sibiu. Ulterior, Curtea de Apel Alba Iulia a decis revocarea mandatului de arestare pe numele acestuia, în motivare judecătorii precizând că la prima decizie, cea a Tribunalului Sibiu, în încheiere nu s-a menţionat perioada pentru care s-a luat măsura preventivă şi data până la care a fost dispus arestul preventiv. Astfel, Inspecţia Judiciară va face verificări pe două paliere, atât în ceea ce îi priveşte pe judecători cât şi în privinţa procurorilor DIICOT, pentru a se stabili dacă este vorba despre abateri disciplinare.
Ilie Carabulea este cercetat alături de alte persoane pentru constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul constatat de DIICOT este de aproximativ 70 milioane de lei.

Mihai Necolaiciuc, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului

Mihai Necolaiciuc, fost director al CFR, a fost pus sub învinuire de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce ar fi prezentat date contradictorii într-o cauză în care a fost audiat în calitate de martor. Fostul director al CFR a ajuns ieri dimineaţa la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă noile acuzaţii.
Potrivit procurorilor DNA, Mihai Necolaiciuc a fost audiat în calitate de martor, la data de 05 aprilie, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ocazie cu care "a prezentat declaraţii care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declaraţii date în cursul urmăririi penale şi aspectelor pe care acesta le cunoştea", arată DNA. Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat, în iunie 2015, la zece ani de închisoare pentru fapte de abuz în serviciu prin care compania pe care a condus-o ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 56,7 milioane de euro, decizia nefiind definitivă. Anterior, în octombrie 2014, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000. A fost eliberat condiţionat în luna iulie a anului trecut.

Peste 220 de persoane au cerut azil în Romania, în 2016

Peste 220 de persoane au cerut drept de azil în România, cei mai mulţi fiind din Siria, Irak, Pakistan şi Somalia, iar primii 15 refugiaţi au ajuns în ţară, din Grecia, în primul semestru din 2016, a anunţat ieri Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Potrivit unui comunicat "la sfârşitul primului trimestru al anului 2016, în evidenţele Inspectoratul General pentru Imigrări sunt înregistraţi 109.814 de cetăţeni străini, aflaţi pe teritoriul României. Dintre aceştia 64.493 provin din state terţe (cei mai mulţi din Moldova – 10.658 , Turcia – 9.039 şi China – 7.607 ) şi 45.321 din state membre UE, SEE şi Confederaţia Elveţiană (Italia - 12.962, Germania - 5.492, Franţa – 4.981).
De asemenea, în primul trimestru al anului, "a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un număr de 229 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, cei mai mulţi din Siria, Irak, Pakistan şi Somalia" informează IGI. Cei mai mulţi dintre cetăţenii străini înregistraţi în România trăiesc "în mediul urban, indiferent de ţara/zona de provenienţă sau durata şederii".
Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României "sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul ţării noastre".
În primul trimestru, în urma controalelor efectuate au fost găsite 676 de persoane care se aflau pe teritoriul României fiind "în situaţii ilegale, pentru 149 de cetăţeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului ţării noastre, iar 83 au fost îndepărtaţi sub escortă", se mai spune în comunicat.

ANM: Vreme mohorată în următoarele săptămani

Instabilitatea atmosferică şi valorile termice în scădere vor fi principalele caracteristici meteorologice în următoarele două săptămâni, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 11 - 24 aprilie, şi publicată ieri.
În Moldova, la începutul intervalului, temperaturile diurne vor creşte, în medie, de la 15 până la 22 de grade, valori peste cele normale în această perioadă. În 15 aprilie maximele scad, în medie, cu 6 grade, dar în week-end vremea va redeveni caldă, cu circa 20 de grade în timpul amiezii. În a doua săptămână de prognoză vremea se va răci treptat, iar începând din 22 aprilie se vor înregistra, în medie, 14 grade. Regimul termic mediu nocturn este în scădere treptată, de la 10 grade în primele nopţi, până la 4 grade la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de apariţie a averselor, pe arii extinse şi însemnate cantitativ, va fi ridicată în jurul datelor de 11 şi 14 aprilie. Ploi slabe, de scurtă durată, pot să apară şi în restul intervalului.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.