Național

RISE Project: Avem deja peste 100 de nume din România

Ziarul de Vrancea
5 apr 2016 706 vizualizări
Cei implicaţi sunt oameni importanţi, unii foarte cunoscuţi, anunţă jurnaliştii care se ocupă în ţara noastră de analiza informaţiilor privind "Panama Papers"

Jurnalistul Paul Radu, jurnalist de investigaţii din cadrul RISE Project - partenerul media pentru dezvăluirile privind off-shore-ul din Panama - a declarat ieri pentru DIGI24 că are informaţii despre mai mult de 100 de nume din România care vor fi dezvăluite pe măsură ce anchetele vor avansa. "E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date şi apoi le pui rapid online, e vorba de investigaţii. Noi am început acum vreo şase luni să lucrăm la investigaţiile astea şi suntem vreo zece angrenaţi în anchete. Facem analiză de date, lucrăm şi cu programatori. Pe lângă asta colaborăm cu jurnalişti din afara ţării în reţeaua de investigaţii ICIJ. Vom mai lucra în următoarele săptămâni, în următoarea lună, cu siguranţă", a afirmat jurnalistul de investigaţii. Potrivit acestuia, cei implicaţi în oameni importanţi din România, unii foarte cunoscuţi. "Nu vă pot da numele acum, dar sunt în general oameni de afaceri care au un impact mare în economia din ţară", a spus Paul Radu. Rise Project va da în următoarele săptămâni serii de anchete, vizualizări, informaţii despre personaje, despre felul în care au folosit firmele de tip off-shore. E vorba de firme nu doar din Panama, e vorba de firme înfiinţate de avocaţii din Panama, dar unele sunt in Seychelles, altele in Insulele Virgine Britanice, în Bahamas, peste tot în jurisdicţii off-shore. "Avem foarte mulţi giga de documente doar pentru România, informaţia e enormă. Uneori e vorba de PDF-uri cu câteva sute de mega fiecare. Impactul acestora poate să aibă loc mult timp de acum înainte, multe dintre informaţii s-ar putea să fie relevante mai târziu", a precizat Paul Radu, jurnalist Rise Project.
Ancheta "Panama Papers", realizată de un grup de mass-media internaţionale şi care vizează modul de funcţionare a companiilor off-shore, menţionează mai multe personalităţi din toată lumea, printre care Vladimir Putin, premierul Islandei, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, dar şi personalităţi din lumea sportului Lionel Messi şi Michael Platini sau cineastul spaniol Pedro Almodóvar şi actorul chinez Jackie Chan. Din România, au fost menţionate numele lui Corneliu Iacobov şi Frank Timiş (privatizarea Rafo Oneşti).

DIICOT şi ANAF analizează informaţiile din "Panama Papers"

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) analizează informaţiile apărute în urma investigaţiilor "Panama Papers", pentru a se stabili dacă în dosarele actuale sau cele deja soluţionate există date care pot confirma detaliile apărute în urma anchetei. "DIICOT va face o analiză pentru ceea ce a avut şi are în lucru, pentru a vedea dacă există necunoscute şi dacă putem corobora informaţiilor. O posibilitate mai mare de analiză ar avea Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor. Aceasta ar fi ordinea competenţei", a precizat ieri biroul de presă al DIICOT. Un grup de mass-media internaţional, coordonat de către Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, a dezvăluit, duminică seară, faptul că mai multe personalităţi sportive, lideri politici, oameni de afaceri şi celebrităţi, beneficiază de sistemul de conturi offshore, în paradisuri fiscale cu reglementări opace, pentru a-şi ascunde averile. Şi ANAF a anunţat ieri că va analiza informaţiile apărute în urma scandalului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.