Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Se pregăteşte o nouă "mineriadă"?

Ziarul de Vrancea
5 apr 2016 515 vizualizări
Minerii şi energeticienii de la Complexul Energetic Oltenia vor începe marţi, 11 aprilie, un marş de protest în care vor parcurge, pe jos, traseul de la Târgu Jiu la Bucureşti. Marşul de 320 km este un protest faţă de disponibilizarea a 800 de mineri de la Complexul Energetic Oltenia.

Traseul minerilor va fi Târgu Jiu - Craiova -Slatina-Piteşti- Bucureşti şi "este urmarea avalanşelor de distrugere a ultimei redute energetice a României". "Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desfiinţarea Academiei Române sau cu dispariţia istoriei şi a limbii noastre din şcolile româneşti. Punerea în pericol a independenţei energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecinţe catastrofale, inimaginabile şi iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia", se arată în comunicatul de anunţ al marşului, emis de Federaţia Naţională Mine Energie (afiliată Cartel ALFA). "Domnilor guvernanţi, dacă vreţi să disponibilizaţi sau să trimiteţi în şomaj pe cineva, disponibilizaţi Guvernul sau trimiteţi în şomaj Premierul, Parlamentul sau Preşedintele României. Voi, guvernanţii, aveţi obligaţia faţă de cetăţeni, aşa cum spune art. 47, alin.l din Constituţia României: ”Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protectie socială de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”, se mai spune în comunicat.
Administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) a propus, pe 24 martie, ca aproximativ 800 de salariaţi ai firmei prestatoare de servicii deţinute de companie, Minprest Rovinari, să fie disponibilizaţi în acest an. Sindicaliştii poartă negocieri cu administraţia Complexului Energetic Oltenia, după ce managamentul a propus, din iulie, ca în total 2000 de persoane să fie disponibilizate, dintre aceştia, 1.070 fiind pensionabili până la data de 31 decembrie 2019.

Mai mult de un roman din zece suferă de diabet zaharat

Prevalenţa diabetului zaharat la populaţia adultă este de 11,6%, dar pericolul mare îl reprezintă prediabetul care are o prevalenţă de peste 16%, a declarat, ieri, dr. Maria Moţa, membru în Consiliul director al Asociaţiei Europene de Diabet (EASD). "În România, din fericire, avem rezultatele studiului Predatorr încheiat în 2013 care ne arată că la populaţia adultă există o prevalenţă de 11,6% pacienţi cu diabet zaharat, dar pericolul mai mare este dat de prediabet, fiind o prevalenţă de peste 16%. Dacă nu vom lua măsuri de prevenţie, atunci cel puţin jumătate dintre aceşti pacienţi vor avea în următorii zece ani diabet zaharat şi la ei se vor adăuga şi alte cazuri noi", a spus dr. Maria Moţa.
Potrivit specialistului, complicaţiile diabetului zaharat sunt extrem de severe. "Complicaţiile cronice sunt teribile. Prima cauză de orbire a populaţiei adulte, care poate lucra, este diabetul zaharat. Peste 40% dintre pacienţii cu boli cronice de rinichi care intră în terapii de substituţie cronică a funcţiei renale au diabet zaharat. Amputaţiile non-traumatice sunt de zeci de ori mai frecvente la pacienţii cu diabet zaharat şi o serie de alte complicaţii, precum mortalitatea cardiovasculară, complicaţii care necesită îngrijirea în echipă a pacientului cu diabet", a punctat medicul. Ea a susţinut că diabetul ar putea fi prevenit în jumătate din cazuri dacă populaţia ar fi instruită. "Nu ne putem lupta nici cu industria alimentară, nici cu marile firme care produc ţigări şi care au tot felul de reclame. Trebuie să acţionăm la nivelul populaţiei. Cred că am putea reduce creşterea diabetului masiv, cu peste 50%, intervenind pe programe de alimentaţie sănătoasă, facilitând diverse modalităţi de a efectua exerciţiu fizic în funcţie de preferinţele fiecărei persoane, educaţia de a renunţa la fumat, la consumul excesiv de alcool, iar în ultima vreme este tot mai evident că somnul insuficient nici sub şase ore, nici peste şapte ore nu este bun, dar e necesar", a explicat Maria Moţa.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, a subliniat că, potrivit statisticilor OMS, în România mortalitatea prin diabet este înregistrată la 1%.

Vreme tropicală maine în sudul ţării

Temperaturile vor specifice celor de început de iulie şi vor ajunge ajunge la 30 de grade Celsius în cursul zilei de joi, iar pe timpul nopţii temperaturile se apropie de cele din zona tropicală, a declarat meteorologul Gabriela Băncilă. Potrivit ANM, în cursul zilei de miercuri temperaturile vor ajung până la 29 de grade Celsius, în sud- vest, centru, zonele deluroase şi nord- vestul României. "Temperaturile vor fi ridicate, deoarece la nivelul ţării vorbim de valori termice de 29 de grade Celsius, chiar şi 30 de grade Celsius, izolat în Lunca Dunării", a declarat meteorologul Gabriela Băncilă.
Pentru ziua de maine, meteorologii spun că temperaturile vor atinge valori specifice zonei tropicale, adică de 30 de grade Celsius pe timpul zilei şi de aproape 20 de grade Celsius pe timpul nopţii. "Suntem foarte aproape de noaptea tropicală, adică de temperaturi care să nu coboare sub 20 de grade Celsius pe timpul nopţii, semn că această masă de aer care ne influenţează, este cu caracter tropical" a mai spus Gabriela Băncilă.
Joi, temperaturile se vor situa peste 21, 22 de grade Celsius, 25 de grade frecvent, (temperaturi normale pentru o zi de vară) în Moldova, Maramureş, Transilvania, Câmpia de Vest, iar în regiunile sudice vor fi 30 de grade Celsius. Temperaturile vor scădea uşor începând de vineri. "În prima decadă a lunii aprilie ar trebui să avem temperaturi între 12 şi 19 grade Celsius, acestea ar fi valorile normale", a mai declarat meteorologul.

Noii primari vor urma un curs de pregătire

Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, a declarat, ieri, că va prezenta în săptămânile următoare Strategia de formare a funcţiei publice, afirmând că primarii care vor câştiga alegerile din iunie ar putea urma cursuri de pregătire şi perfecţionare. ''Strategia de formare a funcţiei publice pe care o avem în acest moment în vedere şi pe care o pregătim o voi prezenta săptămânile viitoare şi în comisia de administraţie. (…) Unul dintre principiile noastre cele mai importante este ca indiferent de modul în care cineva ajunge să lucreze în administraţia publică, prin alegeri sau prin concurs, trebuie să participe la un sistem de formare pentru orice funcţie publică'', a precizat Dîncu la finalul şedinţei Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor, unde a participat în calitate de invitat. El a apreciat că şi în cazul prefecţilor, indiferent dacă vor fi numiţi politic sau nu, aceştia trebuie să aibă un curs de pregătire prealabilă pentru această funcţie.
Ministrul Dezvoltării a subliniat că, în cazul primarilor, o astfel de instruire este ''mult mai necesară'', afirmând că cei care vor câştiga alegerile din 5 iunie ar putea lua parte la aceste cursuri. "Avem deja câteva proiecte de formare continuă, o formare iniţială la începutul mandatului şi una continuă pe tot parcursul mandatului. Există şi o viziune europeană în acest sens. Noi ne gândim la o serie de cursuri care vor fi realizate, în prima fază, de Institutul Naţional de Administraţie pe care îl creăm anul acesta, dar până atunci vom face câteva programe de formare cu ajutorul universităţilor din România care au secţii puternice de Administraţie'', a explicat Dîncu. ''Vor fi cursuri de formare intensivă şi apoi cursuri la care vor veni din când în când pe teme specifice. Tema achiziţiilor publice ar putea însemna un curs de câteva zile, temele care sunt legate de dezvoltarea localităţilor, ar putea fi dedicate şi primarilor, dar şi consilierilor locali'', a detaliat vicepremierul.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.