Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Un şofer drogat a luat cinci vieţi dintr-o staţie de autobuz

Ziarul de Vrancea
4 apr 2016 573 vizualizări
Cinci persoane care aşteptau într-o staţie de autobuz din municipiul Brăila au murit, ieri dimineaţă, lovite de o maşină al cărei şofer a pierdut controlul asupra volanului, alte două persoane fiind rănite.

De asemenea, şoferul maşinii, un bărbat de circa 27 de ani, a fost descarcerat de serviciile de intervenţie şi transportat la spital.
Tanărul a consumat droguri, potrivit informaţiilor furnizate de directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mihail Iugulescu.
"A fost testat pentru alcoolemie şi pentru droguri şi a ieşit pozitiv la testarea pentru droguri. Noi în zona Brăila-Galaţi facem doar alcoolemie la noi în laborator, astfel încât probele pentru droguri vor fi trimise la Bucureşti, la Institutul de Medicină Legală pentru toxicologie. La analizele care se fac cu bateria de teste UPU, testul pentru droguri a ieşit pozitiv pentru sânge şi urină", a declarat dr. Iugulescu.
El a spus că respectivul şofer, în vârstă de 27 de ani, s-a prezentat, în cursul anului trecut, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, cu o criză de epilepsie, dar a ţinut să precizeze că nu cunoaşte dacă acesta este luat în evidenţe ca epileptic sau dacă ia vreun tratament în acest sens. "Eu am încercat să discut cu el imediat după accident, dar era şocat. Nu am reuşit să obţin de la el amănunte că ar fi făcut sau nu o criză de epilepsie. Nu cunoştea circumstanţele accidentului, dar faptul că el e un pacient care are aşa ceva în antecedente, ridică şi supoziţia asta, dacă nu cumva la volan s-a produs o criză de epilepsie şi a pierdut controlul în urma acestui fapt. Nu avem informaţii că s-ar afla în baza de data a medicului de familie cu epilepsie", a completat Iugulescu.
Potrivit primelor informaţii, şoferul conducea cu viteză mare şi a pierdut controlul asupra volanului.

Cum i-a şantajat Ghiţă pe deputaţi

Un deputat PSD, cu identitate protejată, le-a declarat procurorilor că Sebastian Ghiţă şi-ar fi şantajat colegii pentru ca aceştia să respingă cererile DNA de încuviinţare a reţinerii şi a arestării, precizându-le că în ziua votului Ghiţă "a contactat, personal, deputaţii de la toate formaţiunile". "În ziua votului, Ghiţă Sebastian Aurelian a contactat, personal, deputaţii de la toate formaţiunile politice şi i-a rugat să nu voteze cererea, promiţându-le direct sau lăsându-le să se înţeleagă că atunci când au nevoie, uşa televiziunii RTV le este deschisă, având în vedere şi faptul că urmează două campanii electorale anul acesta. A fost de la sine înţeles că, în cazul unui vot în favoarea arestării observat, consecinţele erau dezastruoase pentru cel în cauză", a precizat parlamentarul cu identitate protejată în faţa procurorilor anticorupţie.
De asemenea, deputatul a precizat că votul ar fi putut fi observat în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a permis filmarea procedurii de vot de la balcon, lucru care, potrivit parlamentarului, nu se mai întâmplase niciodată până atunci, ceea ce ar fi înseamnat că "există posibilitatea ca din cele patru camere, una să fie a postului România TV sau chiar a lui personală, scopul fiind de a monitoriza votul fiecărei persoane care trecea pe la urne", se arată în declaraţie. "A fost prima dată de când sunt parlamentar când s-a permis la un vot cu bile să fie lăsate camerele la balcon pentru a avea vizibilitate maximă. Ghiţă Sebastian Aureşian foloseşte televiziunea sa ca o forma de şantaj pentru oamenii politici, iar toată forţa financiară şi relaţională deţinută o foloseşte ca mijloc de a obţine în schimb avantaje persoanale de orice natură", mai susţine martorul cu identitate protejată.
Totodată, colegul de partid al lui Sebastian Ghiţă le-a mai spus procurorilor că îl cunoaşte personal pe acesta, precizând că "Ghiţă Sebastian Aurelian a avut în ultima perioadă şi are la acest moment atâta putere financiară şi relaţională încât deciziile lui au fost şi sunt respectate de conducerea Partidului Social Democrat şi mă refer aici, în principal la Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Astfel, Ghiţă Sebastian Aurelian a putut să impună, în perioada mandatului lui Victor Ponta din aprilie 2012 până în noiembrie 2015, fără probleme, numirea, menţinerea sau revocarea în funcţii publice importante a unor persoane la nivel judeţean sau central. Această forţă a lui Ghiţă Sebastian Aurelian era şi este potenţată de deţinerea postului de televiziune România TV unde are posibilitatea să promoveze imaginea unor politiciei sau să-i distrugă", se mai arată în declaraţia dată în dosar.
În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, şantaj, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, cumpărare de influenţă şi conducerea fără permis.

Principesa Margareta: Majestatea Sa se simte mai bine

Starea de sănătate a Regelui Mihai este mai bună, dar Majestatea Sa nu va reveni în ţară în perioada următoare, a declarat ieri Principesa Margareta. ''Majestatea Sa e mai bine, m-a sunat de ziua mea. Mă simt mai relaxată acum'', a precizat Principesa Margareta, Custodele Coroanei, în faţa jurnaliştilor prezenţi la evenimentul de aniversare a Academiei Române. Întrebată despre programul de recuperare a Regelui, ea a precizat că acesta ''merge încet-încet'', argumentând că, întrucât nu este medic, nu poate da mai multe amănunte.
Regele Mihai a fost externat pe 14 martie din clinica medicală de la Lausanne, după o internare de 17 zile, şi a ajuns la reşedinţa privată, unde va continua să fie sub observaţia echipei de medici de la clinică, alături de medicii de familie.
Reprezentanţii Casei Regale au anunţat pe 2 martie că Regele Mihai I este grav bolnav şi din acest motiv se va retrage din viaţa publică.

Nepotul fostului dictator Nicolae Ceauşescu a murit la Scorniceşti

Nepotul fostului dictator Nicolae Ceauşescu, Emil Bărbulescu, a murit la vârsta de 58 de ani, la Scorniceşti, după ce a suferit mai mulţi ani de o boală care deteriorează organismul. Primarul din Scorniceşti, Ion Prioteasa, a declarat că Bărbulescu suferea de mai mulţi ani de lupus, o boală ce se caracterizează printr-o inflamaţie puternică dată de o afecţiune autoimună şi care poate deteriora orice parte a organismului. Fiul Elenei Bărbulescu şi al lui Vasile Bărbulescu, zis "Lică", Emil Bărbulescu avea 58 de ani. "Era bolnav, făcuse analize şi pe la Bucureşti şi fusese internat şi la Spitalul Slatina. A murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1.00", a spus Prioteasa. El a adăugat că alături de Emil Bărbulescu au fost surorile sale, Gina şi Nadia, şi fiul său.
Fost căpitan de miliţie, Emil Bărbulescu se retrăsese la Scorniceşti, unde avea grijă de casa în care s-a născut Nicolae Ceauşescu, pe care o deschisese vizitatorilor. Mai mult, în anul 2007 a instalat în curte o statuie a fostului dictator, după ce autorităţile locale au refuzat să o aşeze în centrul oraşului. El declara pentru presa locală că viaţa sa a fost şi rămâne legată de Scorniceşti, de unde nu a putut să plece definitiv, deşi după 1990 a stat timp de un an în Germania.
Emil Bărbulescu a scris două volume cu titlul "Nicolae Ceauşescu a fost unchiul meu”.

Doi din trei români, de acord ca fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice

Peste 70% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice, inclusiv în baruri şi cafenele, potrivit sondajului "Inscop-Adevărul: Fumatul şi Legea antifumat". Conform aceluiaşi sondaj, 29,5% dintre români se declară fumători, în timp ce procentul nefumătorilor este de 69,5%, iar 1% dintre respondenţi au declarat că nu ştiu sau nu răspund.
Legea împotriva fumatului în spaţii publice se bucură de aprobarea a peste două treimi din populaţie. Astfel, 70,3% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice, inclusiv în baruri şi cafenele, în timp ce 28,7% nu sunt de acord cu această măsură. Totodată, procentul nonrăspunsurilor (1%) este şi în cazul acestei întrebări foarte scăzut, semn că dezbaterile intense generate de legea împotriva fumatului au condus la o cristalizare puternică a opiniilor populaţiei, potrivit sursei citate. Faptul că procentul românilor care se declară nefumători este practic egal cu acela al respondenţilor care susţin interzicerea fumatului în spaţiile publice nu trebuie interpretat însă în sensul unei suprapuneri perfecte între cele două segmente. Majoritatea nefumătorilor este de acord cu această lege, dar acest fapt nu înseamnă că în rândul celor care nu fumează nu există şi un procent important care consideră neavenită interzicerea fumatului în toate spaţiile publice.
De asemenea, adaugă sursa citată, în analiza acestor date trebuie ţinut cont şi de faptul că sondajul a fost realizat imediat după intrarea în vigoare a legii împotriva fumatului. Acest fapt înseamnă că există un nivel ridicat al aşteptărilor şi rămâne de văzut în ce măsură aplicarea efectivă a legii va reuşi să răspundă acestora sau dacă efectele ei negative vor începe să erodeze sprijinul de care se bucură la ora actuală în rândul românilor, arată institutul de sondare.
Barometrul a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevărul", în perioada 21-28 martie 2016.

Vremea se va menţine caldă în următoarele două săptămâni

Vremea va continua să se menţină caldă în următoarele două săptămâni, valorile termice având mici oscilaţii în majoritatea zonelor ţării, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 4 - 18 aprilie, publicată ieri.
În Moldova, în intervalul 4 — 9 aprilie valorile termice diurne vor fi mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei şi se vor situa între 20 şi 25 de grade. În următoarele două zile, acestea se vor situa în jurul normelor, iar media maximelor regionale nu va mai trece de 17 grade. Ulterior, temperaturile vor mai creşte şi vor oscila între 19 şi 22 de grade. Temperaturile nocturne vor creşte semnificativ, de la o medie de 3 grade în prima zi, până la o medie de 10 grade în dimineaţa zilei de 8 aprilie. În zilele următoare vor mai avea variaţii de maximum 2 — 3 grade. Până în data de 8 aprilie, doar izolat vor cădea ploi de scurtă. Între 9 şi 11 aprilie vor fi averse în general moderate cantitativ. Ploi de scurtă durată, dar pe arii restrânse şi slabe cantitativ vor putea să mai apară şi după această dată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.