Național

Milioane de euro din aurul şi petrolul romanesc, dosite în insule exotice

Ziarul de Vrancea
4 apr 2016 809 vizualizări
Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, şi-a început investiţia printr-o companie offshore înregistrată în Bahamas, în timp ce Corneliu Iacobov, fost acţionar majoritar la Rafo Oneşti, deţine o companie înregistrată în insulele Seychelles n sunt primele informaţii despre oameni de afaceri romani dezvăluite în urma anchetei jurnalistice "Panama Papers"

Vasile Frank Timiş, românul cu cetăţenie australiană care a iniţiat afacerea Roşia Montană, apare în documentele „Panama Papers”. Omul de afaceri s-a numărat printre românii care au apelat la avocaţii din Panama City pentru a demara afaceri pe teritoriul ţării noastre, la jumătatea anilor '90. El a folosit firma Castle Europa Limited, înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca, susţin junaliştii de la Rise Project, care au făcut parte din echipa de investigaţii. "Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Oneşti şi ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roşia Montană. Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim şi filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munţii Apuseni dar şi alte firme active în extracţia petrolului şi gazelor naturale", scrie Rise Project.
Jurnaliştii de investigaţii mai arată că în documente apar şi alte nume cheie în procesul de privatizare a combinatului Alro.
În topul miliardarilor lumii, întocmit în 2011 de revista Forbes, Frank Timiş se afla pe locul 1.057, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari.

Corneliu Iacobov, unul dintre românii din „Panama Papers”

Corneliu Iacobov este un alt român al cărui nume apare în actele „Panama Papers”. Omul de afaceri a fost condamnat la şapte ani de închisoare în anul 2012 pentru că în calitate de acţionar majoritar la Rafo Oneşti, alături de alte persoane, a prejudiciat rafinăria cu 24.289.450 de lei. Fost politician, el a cumpărat de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles, o firmă înfiinţată de avocaţii din Panama City cu un an înainte, arată jurnaliştii de la Rise Project. "E o practică obişnuită a firmelor registratare să înfiinţeze şi să stocheze companii «de raft» pe care mai apoi le vând doritorilor. Oferta e largă: firme care au deja câţiva ani de activitate în spate şi dau bine la o privatizare unde nu poţi să apari cu firme nou-nouţe, firme cu directori din Panama, firme cu directori din Niue, corporaţii cu acţiuni la purtător şi aşa mai departe", arată Rise Project. Despre implicarea lui Corneliu Iacobov jurnaliştii scriu că „În Ayalex, Iacobov este acompaniat de sora sa, Gabriela Cora Nistor. Firma are ca obiect de activitate: deschiderea de conturi bancare şi desfăşurarea de afaceri inclusiv cu terenuri şi proprietăţi imobiliare în Emiratele Arabe Unite”.
Corneliu Iacobov ar fi achiziţionat firma în timp ce dosarul său se judeca iar autorităţile din România nu au dat de urma societăţii unde s-ar putea afla o parte din averea secretă a fostului politician.
"Alţi afacerişti de top din România, pe care RISE Project îi va prezenta în zilele următoare, au fost clienţii casei de avocatură din Panama", se arată în materialul prezentat de Rise Project.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.