Național

Cine este favorit să conducă Parchetul General

Ziarul de Vrancea
1 apr 2016 667 vizualizări
Ministrul Justiţiei l-a nominalzat pe procurorul Augustin Lazăr să preia funcţia de şef al al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiem dar decizia finală aparţine preşedintelui n presa a speculat o posibilă legătură în cei doi n în plus, Augustin Lazăr ar fi prieten cu tatăl şefei DNA

Ministrul Justiţiei a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. “În cadrul dialogului cu ministrul Justiţiei, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public”, se arată în comunicatul ministerului Justiţiei.
Augustin Lazăr are o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internaţională, transmite ministerul.
Patru procurori s-au înscris pentru funcţia de procuror general al României, aceştia fiind: Augustin Lazăr, Oana Hăineală, Codruţ Olaru şi Gheorghe Ivan.

"Nu îl cunosc pe Klaus Iohannis"

Procurorul Augustin Lazar a declarat vineri că nu datorează nimănui cariera profesională pe care o are şi că nu îl cunoaşte pe preşedintele Klaus Iohannis. "Nu l-am cunoscut pe preşedintele Klaus Iohannis, nu am avut onoarea. Probabil că o să îl cunosc cândva. Nu îmi datorez cariera profesională nimănui. Mi-am susţinut examenele cu onor, am patru examene de procuror general pe care le-am luat fără să cunosc pe nimeni", a declarat Augustin Lazăr, după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora magistratul l-ar fi cunoscut personal pe Klaus Iohannis. Astfel, surse judiciare au declarat că încă de la începutul anilor 2000, la structurile de poliţie din judeţul Alba au fost depuse sesizări în legătură cu retrocedări imobiliare către Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui preşedinte era Klaus Iohannis. O parte dintre aceste sesizări au ajuns, după mai mulţi ani, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde Augustin Lazăr ocupa funcţia de procuror general adjunct, cauzele fiind clasate. Referitor la acest subiect, magistratul Augustin Lazăr a declarat: "Noi am soluţionat o multitudine de dosare în care s-au dat multe soluţii referitoare la o multitudine de persoane, unele şi publice. Toate au fost legale şi temeinice. Orice soluţie poate fi contestată". Pe de altă parte, surse judiciare au declarat pentru hotnews.ro că Lazăr este prieten cu tatăl Codruţei Kovesi, şefa DNA.
Potrivit legii, procurorul general este numit de Preşedintele Romaniei, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.