Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Olguţa doarme la Beciul Domnesc

Ziarul de Vrancea
30 mar 2016 1139 vizualizări
Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova şi vicepreşedinte PSD, a fost reţinută ieri de procuroii DNA.

 Ea este acuzată de patru fapte de luare de mită, trei infracţiuni de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, urmând să fie prezentată azi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Alături de ea sunt cercetaţi sub control judiciar Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non profit, ambii acuzaţi de complicitate la luare de mită.
"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic. "Donaţiile" respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condiţiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei", anunţă procurorii. DNA mai precizează că în cursul anului 2014, Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, suma totală de 544.209 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. "Concret, Vasilescu Lia Olguţa a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociaţia reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova", anunţă DNA.
Potrivit procurorilor, oamenii de afaceri au acceptat solicitările Olguţei Vasilescu pentru a nu întâmpina dificultăţi în desfăşurarea lucrărilor. Totodată, "edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016", mai arată DNA

Torţionarul Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare

Torţionarul Ion Ficior a fost condamnat, ieri, la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni împotriva umanităţii, decizia nefiind una definitivă. "Sperăm la o achitare pe fond. Nu e vorba de probe, este vorba despre aplicarea unor instituţii juridice cum ar fi prescripţia. După 1990 nimic nu a împiedicat organele statului să îşi facă datoria. Dacă ne vom gândi la consecinţe, la rolul preventiv educativ, evident nu îşi va atinge scopul. Statul este cel care plăteşte, adică noi toţi", a declarat Simona Chitea, avocata torţionarului.
Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici. Potrivit anchetatorilor, din documentele studiate a reieşit faptul că în perioadă în care la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat Ioan Ficior au decedat 103 deţinuţi, toţi făcând parte din colectivitatea contrarevoluţionarilor.

Cei trei români răniţi în accidentul din Cehia, în stare inconştientă

Cei trei români răniţi într-un accident rutier în Cehia sunt internaţi în stare inconştienţă, iar medicii sunt rezervaţi în a da un pronostic, a anunţat ieri Ministerul Afacerilor Externe. "Misiunea diplomatică este în legătură cu familiile celor trei cetăţeni români spitalizaţi", potrivit sursei citate.
De asemenea, MAE a solicitat autorităţilor române competente identificarea şi înştiinţarea, în regim de urgenţă, a familiilor din ţară ale persoanelor decedate în urma accidentului. În prezent, trupurile neînsufleţite ale celor patru cetăţeni români se află la o companie de pompe funebre din Plzen, de unde vor fi transportate la Institutul de Medicină Legală din aceeaşi localitate, pentru autopsie.
Patru români au murit şi trei au fost răniţi într-un accident care s-a petrecut marţi pe autostrada D5 (Praga-Nurenberg), în dreptul oraşului Plzen. Potrivit MAE, în accidentul rutier au fost implicate un camion şi un autoturism, ambele înmatriculate în România. Accidentul s-a produs în dreptul oraşului ceh Plzen, pe autostrada D5 care face legătura între Praga şi frontiera cu Germania, iar conform declaraţiilor unor reprezentanţi ai Poliţiei, camionul a lovit din spate autoturismul, care a fost proiectat în parapetele de protecţie de pe marginea autostrăzii.

Deputat PNL, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă

Deputatul PNL Lucian Ciubotaru a fost trimis în judecată sub control judiciar pe cauţiune pentru complicitate la trafic de influenţă, alături de parlamentar fiind trimis în judecată şi un medic legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Bacău, sub acuzaţia de trafic de influenţă.
Procurorii DNA arată că, la data de 15 februarie 2016, deputatul, la solicitarea unui coleg de partid, a luat legătura cu medicul legist Marcel Bădără şi i-a cerut acestuia să intervină pe lângă angajaţi ai Serviciului de Medicină Legală Bacău. Aceştia din urmă trebuiau să consemneze pe un buletin de analiză toxicologică a alcoolemiei valori situate sub 0,80 g/l alcool pur în sânge. "Buletinul de analize respectiv îl privea pe un prieten al colegului de partid din care făcea parte şi Ciubotaru Lucian. La data de 12/13 februarie 2016, persoana respectivă fusese oprită în trafic de organele de poliţie şi testată cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de 0.52 mg/l alcool pur în aerul expirat", potrivit comunicatului de presă emis de DNA. Potrivit DNA, pentru a fi emis acel buletin, medicul legist Marcel Bădără a cerut 1.000 de euro, primind în aceeaşi zi, prin intermediul lui Lucian Ciubotaru, suma de 4.500 de lei.

Conturile de campanie ale partidelor politice nu mai pot fi executate

Camera Deputaţilor a adoptat ieri o serie de amendamente la Legea privind finanţarea partidelor politice, prin care se s-a decis că nu mai pot fi executate silit conturile de campanie ale partidelor politice. ”Conturile bancare pentru campania electorală (...) nu sunt supuse executării”, se arată în modificarea adusă la Legea nr.334/2006. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel încât legea va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.
Această modificare legislativă a fost susţinută atât de liderul PSD, Liviu Dragnea, cât şi de copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.