Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cioloş, referitor la Arafat: Nu mă gândesc la o demitere

Ziarul de Vrancea
29 mar 2016 1359 vizualizări
Premierul Dacian Cioloş a declarat că nu se gândeşte "la o demitere sau la o numire" în ceea ce priveşte conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă condus de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

"Nu e vorba doar de un om, e vorba de un sistem cum funcţionează. Eu am cerut Corpului de Control să aibă discuţii acum de clarificare şi cu Ministerul de Interne, şi cu Ministerul Sănătăţii, să vedem ce date în plus sau elemente în plus avem faţă de concluziile pe care le-a tras Corpul de Control şi probabil săptămâna viitoare o să am o discuţie cu toată lumea ca să vedem ce măsuri de îmbunătăţire a sistemului putem lua pentru perioada următoare", a spus premierul. Reprezentanţii mass-media l-au mai întrebat pe Dacian Cioloş dacă nu a avut cumva impresia că Raed Arafat l-a "atacat destul de dur" arătându-se deranjat de faptul că Guvernul a făcut public Raportul Corpului de Control în cazul Colectiv înainte să aibă o discuţie cu el. "Nu, nu mi s-a părut. Multă lume are impresia că noi trăim acolo, în Guvern, într-un conflict permanent, să dăm afară oameni, să-i numim pe alţii. Nu, nu mi se par. Eu am avut discuţii tot timpul foarte civilizate cu domnul Arafat şi încă o dată cred că cei care au responsabilităţi în Guvern trebuie să-şi concentreze atenţia pe ceea ce e de făcut în Guvern şi nu pe tot felul de astfel de dezbateri. Dezbaterile sunt foarte utile, dar deciziile se iau în instituţii şi instituţiile trebuie să-şi asume responsabilitatea", a spus Dacian Cioloş.

PNL şi UNPR s-au unit să-l demită pe Tăriceanu

PNL a iniţiat un demers cu UNPR pentru a-l schimba pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, copreşedintele PNL Alina Gorghiu. "Este un demers de bun simţ pe care PNL îl demarează încă de această săptămână. Trebuie strâns un anumit număr de semnături", a declarat copreşedintele PNL, afirmând că Tăriceanu "nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească un preşedinte al Senatului". Gorghiu a precizat cã "cei care au expus în spaţiul public dorinţa de a se ralia acestui demers sunt cei de la UNPR". "Am mai discutat informal cu unii, alţii din acest partid care şi-a schimbat conducerea şi pare a încerca o nouă cale cel puţin la capitolul imagine", a mai afirmat copreşedintele PNL. "Tăriceanu este un om care nu ştie decât să vină public cu mesaje antipopuliste, antijustiţie şi cu jigniri la adresa competitorilor politici. Credem că este singură variantă decentă pentru instituţia Parlamentului dacă tot dorim recredibilizare, schimbarea imaginii. Vom vedea câte semnături vom reuşi să strângem", a declarat copreşedintele PNL. Gorghiu a mai spus că discuţiile cu UNPR la nivel de lideri de grup, în Senat, "sunt foarte bune la acest moment", deşi nu se pune problema unor negocieri politice mai ample, câtă vreme UNPR nu face o "declaraţie de independenţă" faţă de PSD. În ceea ce priveşte o eventuală propunere pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Gorghiu nu a avansat niciun nume.
Sâmbătă, noul preşedinte al UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că în Senat s-a format o masă critică, care ar putea duce la schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte, însă preciza că acest demers ar putea fi iniţiat de PSD sau de UNPR.
Potrivit articolului 30 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: "a) încalcă prevederile Constituţiei; b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului". De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.

Premierul Romaniei: Nu am fost şi nu o să fiu niciodată ofiţer acoperit

Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, că nu a fost şi nu va fi niciodată ofiţer acoperit. El a făcut aceste afirmaţii ieri, înaintea participării la bilanţul ANAF, fiind întrebat de jurnalişti în legătură cu declaraţiile sale că anumite cartele prepay ar fi fost folosite în pregătirea unor atentate în UE. "Nu ştiu dacă (n.r. - cartelele prepay din România) au fost folosite în atentatele de la Bruxelles şi n-am spus niciodată lucrul ăsta. Am văzut toate discuţiile care au fost interpretări de fapt la ceea ce am spus. Eu am spus şi am avut informaţia asta de la Serviciul Român de Informaţii, nu-i niciun secret, că în pregătirea unor atentate au fost folosite şi cartele prepay din România. N-am spus că au fost la Bruxelles sau în altă parte pentru că nu ştiu lucrul ăsta", a explicat Cioloş. El a dorit să sublinieze faptul că nu are niciun obiectiv ascuns atunci când a afirmat că s-au utilizat cartele prepay în pregătirea unor atentate. "Cred că e important să ne învăţăm în societatea românească să discutăm aşezat şi să luăm decizii în cunoştinţă de cauză. Nici nu am spus că trebuie luată o decizie sau alta, am spus că avem nevoie de o dezbatere în societatea românească cu cărţile pe masă pe astfel de lucruri. Nu am spus-o nici pentru că - cum am văzut unele interpretări - că sunt acum ofiţer acoperit pentru că am spus de lucrul ăsta. Nu am fost, nu sunt şi nu o să fiu niciodată. Şi nu pentru asta spun nişte lucruri, spun pentru că cred că trebuie să ne însănătoşim şi trebuie să lăsăm deoparte pe cât posibil astfel de interpretări, de teoria conspiraţiei că iese un prim ministru să spună nişte lucruri pentru că are ceva ascuns să promoveze", a declarat premierul.

Rezoluţie PNL: Liberalii cu probleme în justiţie nu se pot înscrie în alegeri

Partidul Naţional Liberal a adoptat ieri o rezoluţie prin care anunţă că selecţia candidaţilor la alegerile parlamentare din 2016 se va face doar pe baza criteriilor de integritate, impuse în decembrie anul trecut, după valul de proteste de la Colectiv. “Parlamentarii PNL vor participa la alegerile parlamentare din anul 2016, în calitate de candidaţi, doar dacă îndeplinesc toate criteriile şi normele de natură profesională, politică şi de integritate stabilite de PNL”, se arată în documentul liberalilor. În privinţa problemelor cu justiţia, criteriile PNL sunt: Să nu fi început urmărirea penală pentru infracţiuni de luare sau dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă; Să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie; Să nu fi fost trimişi în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie; Să nu se afle într-o măsură preventivă - arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.
În privinţa contractelor cu statul, PNL interzice candidatura doar a celor care au avut contracte cu instituţia pentru care intenţionează să candideze sau cu instituţiile subordonate acesteia. Legat de traseism, PNL interzice candidatura doar celor care au schimbat de trei ori partidul politic, “altfel decât prin fuziuni”.
Potrivit citeriilor de integritate nu pot candida nici cei care s-au găsit în următoarele situaţii: Fals în declaraţii (să nu aibă neregului sau falsuri constatate prin hotărîri definitive, în declaraţia de avere sau interese), Incompatibilitate şi conflict de interese (Să nu se afle sub efectul unei hotărari judecătoreşti definitive de incompatibiltate sau conflict de interese), Atitudini discriminatorii (Să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărari definitive), Datorii la buget (Să nu înregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, în calitate de persoană fizică), Plagiat (Să nu fi fost dovedit prin hotărari judecătoreşti definitive că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.