Național

Dosarul lui Ghiţă explodează în biroul lui Ponta

Ziarul de Vrancea
25 mar 2016 650 vizualizări
Sebastian Ghiţă este acuzat de DNA, printre altele, că obţinea informaţii din dosarele penale ale unor apropiaţi prin intermediul procurorului Liviu Tudose n deputatul i-ar fi promis acestuia o avansare în funcţie, cu sprijinul lui Victor Ponta n fostul premier l-ar fi lăsat pe Tudose să-şi aleagă singur postul pe care să promoveze

DNA menţionează, în referatul prin care cere încuviinţarea arestării deputatului Sebastian Ghiţă, că Victor Ponta i-ar fi oferit o funcţie de conducere procurorului Liviu Tudose, magistratul fiind în prezent arestat preventiv pentru că i-ar fi furnizat informaţii dintr-un dosar lui Sebatian Ghiţă. Anchetatorii redau în document o declaraţie dată la începutul lunii martie de procurorul Liviu Tudose, în care acesta susţine că "în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiţă Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcţie de conducere, respectiv director Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată", se arată în referatul Direcţiei Naţionale Anticorpuţie. Informaţia a fost confirmată şi de unul dintre martorii din dosar, susţin procurorii, potrivit căruia "în cursul anilor 2013-2014, în timp ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti instrumenta dosarul, pentru a-l recompensa pentru sprijinul informativ acordat, Ghiţă Sebastian i-a facilitat lui Tudose Liviu o întâlnire cu premierul Victor Ponta, care a avut loc în Bucureşti, prilej cu care procurorului i s-a oferit funcţia de şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă" acesta precizând şi că "pentru a justifica desele întâlniri pe care le are cu procurorul general Tudose Liviu, Ghiţă Sebastian i-a propus acestuia să devină naşul de cununie al unui apropiat de-al său, lucru care s-a şi materializat în cursul lunii august 2013, la eveniment fiind prezent şi Victor Ponta care a stat la masă cu procurorul general", se precizează în documente.

"Să-l salveze pe moşu"

Potrivit declaraţiei date de Liviu Tudose, începând cu toamna anului 2013, parlamentarul Sebastian Ghiţă a început să îl viziteze tot mai des "solicitându-i, în mod insistent, «să-l salvez pe moşu» referindu-se la Mircea Cosma (şeful CJ Prahova; lider PSD), întrucât pe măsură ce avansau cercetările în respectiva cauză, era previzibil că se va ajunge la Mircea Cosma, la acel moment fiind de notorietate faptul că societăţile agreate plăteau şefului Consiliului Judeţean Prahova comisioane pentru acordarea lucrărilor", arată procurorii.
Un alt martor îl descrie pe Sebastian Ghiţă ca fiind "persoana care hotărăşte promovarea, numirea definitivă sau temporară a unor persoane agreate de acesta în funcţii de conducere din cadrul unor instituţii descentralizate", mai scrie în document. Procurorii îşi motivează cererea de ridicare a imunităţii susţinând că acesta s-a folosit de "încrederea acordată prezumat de statul român în exercitarea cu onestitate şi cinste a unei înalte demnităţi publice cum este cea de parlamentar – ales al cetăţenilor români" şi "a săvârşit mai multe infracţiuni, dovedindu-şi astfel dispreţul făţiş faţă de legi, faţă de colectivitatea reprezentată în Parlament şi cetăţenii care l-au ales, faţă de instituţiile statului", arată DNA.
Procurorul şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, a fost arestat, vineri, pentru o perioadă 30 de zile, alături de Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova, Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova, şi de procurorul Aurelian Mihăilă.

Ghiţă îi imploră pe deputaţi să nu-l lase la zdup

Sebastian Ghiţă a declarat vineri că îşi va ruga colegii din Camera Deputaţilor să respingă solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării sale. "Pare un dosar voluminos, dar ţinând cont că e vorba doar despre denunţuri şi că toate seamănă între ele şi că vin de la nişte denunţători cel puţin curioşi pe care am să-i prezint colegilor din Comisia juridică, nu cred că sunt elemente care să-mi ocupe foarte mult timp. O să îmi pregătesc pentru marţi în comisia juridică argumentele. Deputaţilor din Comisia juridică în primul rând o să le prezint calitatea denunţătorilor şi o să o fac şi publică să ştiţi toţi cum arată astăzi un denunţător în România cu peste 10 dosare penale şi nu ştiu câte arestări şi dacă un astfel de personaj reuşeşte să-şi dărâme anchetatorul, dacă un astfel de personaj după ce este închis de către un procuror şef, după ce este arestat şi trimis în judecată, reuşeşte cu un denunţ să îl trimită el în închisoare pe procuror, apoi nu ştiu cine cui face dosare aici", a afirmat Sebastian Ghiţă, venit să îşi consulte dosarul la Comisia juridică din Camera Deputaţilor. El a susţinut că nu este singura ''victimă'' a celui care l-a denunţat, ''acel personaj căruia îi spunem om de afaceri Răzvan Alexe''. ''Şi pe procurorul care l-a cercetat l-a închis şi mă întreb dacă nu cumva e o răzbunare a acestui persoanj şi care este calitatea morală în faţa societăţii a acestui personaj să denunţe un procuror care l-a anchetat şi cum ajungem să îl credem. Un om care a vândut droguri, a făcut contrabanda, nu ştiu câte infracţiuni nu a făcut omul ăsta şi ajunge să înfunde un procuror cu un denunţ mincinos'', a adăugat Sebastian Ghiţă. El a sugerat că nu crede că deputaţii vor da curs cererii DNA. "Am încredere în judecata colegilor mei şi îi voi ruga să nu încuviinţeze această cerere", a adăugat Sebastian Ghiţă. El a arătat că nu există în dosarul său interceptări, astfel că nu se va folosi de decizia CCR pe acest subiect. Totodată, deputatul a vorbit şi despre acuzaţiile de şantaj prin intermediul unei televiziuni pe care o controla. "Acuzaţia este că respectivele reportaje se difuzau şi, după discuţia dânsului cu mine pe care după 5 ani a interpretat-o ca şantaj, eu am oprit difuzarea. O să vedeţi marţi după Comisia juridică dovezile pe care le aduc în favoarea mea. Ar fi putut fi găsite foarte uşor şi de procurori, dar nu ştiu dacă s-a dorit să aflăm exact cum stau lucrile. Cred că cel mai mult s-a dorit să facem o acuzaţie", a conchis Sebastian Ghiţă.
Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului independent Sebastian Ghiţă, acesta fiind acuzat de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi alte infracţiuni. Votul în plen este programat miercuri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.