Național

La ce varstă îşi încep viaţa sexuală copiii din Romania

Ziarul de Vrancea
24 mar 2016 1206 vizualizări
25% dintre adolescenţii romani şi-au început viaţa sexuală înainte de 13 ani, arată un studiu

Sănătatea reproducerii şi a familiei este cel mai controversat capitol din cadrul opţionalului de Educaţie pentru Sănătate, dezbătut ieri la Ministerul Educaţiei cu reprezentanţii societăţii civile, alături de celelalte opţionale principale din preuniversitar. În cadrul dezbaterii au fost prezentate şi datele unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care arată că mai puţin de jumătate din elevii români se spală pe dinţi mai des de o dată pe zi. De asemenea, studiul OMS mai arată că 40% din băieţi şi 20% dintre fete au început să consume alcool la 13 ani, 8% din ei deja fumează, iar 25% dintre aceştia s-au apucat de fumat înainte de 13 ani. În ceea ce priveşte importanţa Educaţiei sexuale, studiul arată că la vârsta de 15 ani, 33% din băieţi şi 11% din fete şi-au început deja viaţa sexuală, iar 25% dintre aceştia au început-o chiar înainte de 13 ani.
Primii care atrag atenţia asupra nevoii unei educaţii sexuale în şcoli sunt chiar elevii. "Organizaţia Mondială a Sănătăţii a realizat un studiu care demonstrează cât de vitală este educaţia pentru sănătate: elevii români sunt primii sau printre primii în Europa la consum de alcool, la fumat, la sarcini juvenile nedorite, şi ultimii la igienă orală. Din păcate, aceste date prezintă realitatea lipsei de informare a elevilor în legătură cu igiena, nutriţia, educaţia reproductivă. Nu considerăm că în această privinţă, având în vedere rezultatele studiului OMS, că ar trebui să luăm în calcul opinia fundamentaliştilor religioşi, care militează împotriva drepturilor elevului, sub umbrela unui argument religios", a declarat Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
La rândul său, reprezentantul tinerilor români la ONU, David Timiş, a explicat că „Educaţia pentru sănătate este încă percepută ca un subiect taboo în unele şcoli şi deşi elevii încep să conştientizeze nevoia unui astfel de curs, nu ştiu câţi dintre profesori ar fi pregătiţi să îl predea.”



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.