Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Dan Voiculescu şi-a retras contestaţia din dosarul ICA

Ziarul de Vrancea
18 mar 2016 647 vizualizări
Avocaţii lui Dan Voiculescu au anunţat vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, că retrag contestaţia prin care solicitau anularea pedepsei de 10 ani închisoare primite de omul de afaceri în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

În contestaţia depusă pe 19 februarie, Dan Voiculescu a cerut instanţei să-i anuleze condamnarea de 10 ani şi solicita ca dosarul ICA să fie rejudecat.
Principalul motiv invocat de avocaţii omului de afaceri era faptul că judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului care a dat sentinţa definitivă în dosarul ICA, nu ar fi fost imparţială în judecarea procesului.
Anterior, Antena 3 şi Grupul de Investigaţii Politice au prezentat documente conform cărora judecătoarea Camelia Bogdan a participat, în calitate de lector, la cursuri organizate în anul 2014 pentru funcţionarii APIA. În cadrul emisiunilor de la Antena 3, s-a susţinut faptul că judecătoarea nu ar fi dat dovadă de imparţialitate în judecarea procesului, deoarece APIA se afla în subordinea Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.
Ulterior, Camelia Bogdan a depus la CSM o cerere de apărare a reputaţiei profesionale, susţinând că a fost supusă unui adevărat "linşaj mediatic" de către postul Antena 3. Judecătoarea a explicat că a primit de la ANI un răspuns conform căruia participarea sa la cursurile organizate în anul 2014 pentru funcţionarii APIA "nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate" şi, în opinia ei, nici nu s-a aflat în conflict de interese.

Ponta nu recunoaşte acuzaţiile de corupţie

La termenul de judecată de vineri, din dosarul Turceni-Rovinari, în care Victor Ponta este cercetat alături de fostul ministru Dan Şova, fostul premier le-a spus judecătorilor că nu recunoaşte faptele de care este acuzat şi că doreşte să dea o declaraţie în cursul cercetării judecătoreşti.
"Nu recunosc faptele şi vreau să dau o declaraţie", a declarat Victor Ponta întrebat fiind de magistraţi dacă doreşte să apeleze la procedura simplificată prin care să recunoască faptele de care este acuzat. Aceeaşi atitudine au avut-o şi celelalte persoane cercetate în dosar. Avocaţii au cerut judecătorilor readministarea probelor din dosar şi reaudierea tuturor martorilor. Instanţa supremă le-a pus în vedere avocaţilor şi procurorului de şedinţă ca până la următorul termen să formuleze cereri de probe noi.
De asemenea, judecătorii au pus în vedere reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia, care este parte civilă în cauză, să precizeze defalcat pretenţiile civile pentru fiecare contract şi act adiţional din dosar. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 5 aprilie, sedinţa la care va fi audiat Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Oltenia.
După şedinţa, Victor Ponta a refuzat, ca şi la sosire să răspundă la întrebările jurnaliştilor, precizând "Poate într-o viaţă anterioară v-aş fi dat declaraţii". La intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) fostul premier a fost apostrofat, câteva persoane strigând "Plagiatorul".
Fostul premier Victor Ponta este judecat, în dosarul Turceni Rovinari, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.
Tot la sediul ÎCCJ, a ajuns vineri şi fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, acuzat în acelaşi dosar de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat. Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Vreme deosebit de rece în weekend

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o informare de vreme rea, valabilă începând cu 19 martie ora 03.00 şi până pe 20 martie ora 08.00, potrivit căreia vremea se va răci în majoritatea regiunilor şi pe suprafeţe extinse se va produce brumă. Meteorologii avertizează că valorile termice vor fi în scădere în majoritatea zonelor, dar în special în jumătatea de nord-est a ţării, unde vremea va deveni rece pentru această perioadă din an. În noaptea de sâmbătă spre duminică (19/20 martie) se vor înregistra temperaturi preponderent negative, în depresiuni vor fi minime la limita gerului şi pe suprafeţe extinse se va produce brumă.
Totodată, se vor semnala precipitaţii în general slabe, sub formă de ninsoare în zona montană şi mixte, la început local în nord, în est şi în centru, apoi izolat şi în partea de sud-est a teritoriului. Vântul va avea intensificări la munte, dar temporar şi în celelalte regiuni, cu viteze mai mari în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi vestul Olteniei, unde vor fi rafale de 55-60 km/h.

Focuri de armă pentru a opri o maşină condusă de un adolescent drogat

Poliţiştii de la Brigada rutieră a Capitalei au urmărit aproape o jumătate de oră o maşină şi au tras 17 focuri de armă pentru a opri un şofer, în vârstă de 16 ani, care consumase droguri. În jurul orei 1 dimineaţa, poliţiştii de la Brigada rutieră a Capitalei au urmărit o maşină timp de 27 de minute pentru a o face să oprească. Echipa de poliţişti a somat, pe Strada Moşilor, o maşină cu numere străine să oprească. şoferul a venit până în dreptul poliţiştilor, a întors şi a fugit. Acesta a fost urmărit prin tot oraşul, pe Calea Văcărescu, Pantelimon, şoseaua Petricani, unde un poliţiştii au tras 17 focuri de armă, din care 11 din maşină. Un poliţist a fost acroşat şi rănit de şoferul fugar. În cele din urmă, pe şoseaua Colentina, unde s-a format un blocaj din mai multe maşini de poliţie, şoferul a oprit, a coborât din maşină şi s-a pus cu faţă pe jos pe şosea. Şoferul, minor 16 ani, a ieşit pozitiv la testul antidrog. În maşină era şi fratele acestuia, în vârstă de 27 de ani.

Partidul Mişcarea Populară nu poate deveni partidul Mişcarea Populară

Traian Băsescu nu poate schimba numele partidului, iar grupul politic se va numi în continuare "Partidul Mişcarea Populară", au decis magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a admis apelul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a respins, vineri, cererea de înregistrare a partidului "Mişcarea Populară".
Fostul preşedinte Traian Băsescu a propus pe 10 octombrie 2015 la Colegiului Naţional al PMP, ca Partidul Mişcarea Populară să se numească doar Mişcarea Populară. "Congresul din 24 octombrie, foarte important, trebuie să fie un Congres de relansare a partidului, pe de-o parte, şi care să aibă şi semnificaţia lui în schimbarea denumirii, care mie nu îmi place că este PMP. Sigur, vă consult şi pe voi, cred că Mişcarea Populară este suficient, lăsând electoratului posibilitatea să opteze. Nu ar trebui să avem un singur curent de dreapta", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.
Deputatul Elena Udrea spune că Mişcarea Populară este primul partid împotriva căruia Parchetul face contestaţie la decizia Tribunalului Bucureşti de înregistrare. "Chiar aşa frică vă este de Traian Băsescu??? Incredibil!!!”, a scris Udrea pe Facebook.

Băsescu speră să devină cetăţean moldovean

Traian Băsescu şi Maria Băsescu au solicitat cetăţenia Republicii Moldova pe data de 8 martie, a declarat, vineri, Ana Samson, consultant principal pentru relaţii publice al Preşedinţiei Republicii Moldova, precizând că cererile sunt în curs de avizare. "A fost depusă (cererea pentru obţinerea cetăţeniei-n.r.), pe data de 8 martie, de către domnul şi doamna Băsescu. Cererea este în proces de avizare la mai multe instituţii ale statului, iar după ce instituţiile vor da avizul urmează ca preşedintele Republicii Moldova să ia decizia de acordare", a declarat Ana Samson. Ea a afirmat că termenul legal pentru avizarea cererilor de cetăţenie este de un an de zile, însă, dacă avizele vor fi primite mai devreme termenul va fi mai scurt. Potrivit unor surse, experienţa anterioară a instituţiilor de la Chişinău arată că cererile ar putea fi avizate chiar şi într-un termen de trei sau patru luni de zile.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.