Național

Branza de oaie din Romania înspăimantă Europa

Ziarul de Vrancea
18 mar 2016 884 vizualizări
Bruxelles-ul a emis o alertă la nivelul Uniunii Europene cu privire la un potenţial pericol de infecţie cu E.coli după consumul produselor din branză de oaie provenind din ţara noastră n avertizarea vine după ce autorităţile din Florenţa au confirmat prezenţa bacteriei în produsul consumat de copilul roman internat în Italia

Comisia Europeană (CE) a emis vineri o alertă privind posibila existenţă a bacteriei Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România, după ce Italia a semnalat îmbolnăvirea copilului român internat în Florenţa.
Alerta, emisă în sistemul privind siguranţa alimentară (RASFF), atrage atenţia asupra riscului existenţei bacteriei "Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România". CE avertizează că există risc "grav" de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în reţeaua de distribuire. Conform datelor Comisiei, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania şi Franţa.
Infecţia intestinală de care suferă copilul român internat într-un spital din Florenţa a fost provocată de consumul de brânză provenind din România, au confirmat joi seară laboratoare specializate din Italia, după rezultatul iniţial anunţat de autorităţile locale. Ancheta autorităţilor medicale italiene include atât analize medicale ale copilului, cât şi verificarea unor mostre de brânză. Brânza vizată de anchetă ar fi fost cumpărată din magazine de produse specific româneşti, dar şi din altele. Conform Autorităţii sanitare locale din Florenţa, copilul care s-a îmbolnăvit ar fi consumat brânză produsă de SC Brădet SRL.

Irimescu: Sper ca Europa să înţeleagă faptul că a fost un accident

Contaminarea brânzei cu Escherichia coli este un accident şi trebuie să avem încredere în produsele româneşti, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. "Sper din tot sufletul ca Europa să înţeleagă faptul că acesta a fost un accident. Dacă a fost rămâne de confirmat, să vedem sigur ce s-a întâmplat acolo, dar foarte important este să avem încredere în produsele româneşti. Ştim cu toţii că avem produse de o calitate extraordinară. Sunt şi situaţii când nerespectând standardele până la capăt în anumite zone s-au întâmplat mici accidente, dar sperăm să nu se repete şi ca autorităţile să reuşească să îşi facă datoria corespunzător şi am toată încrederea în acest sens, astfel ca asemenea situaţii să nu mai apară", a afirmat Achim Irimescu. Acesta a mai explicat că, în caz de contaminare, pentru a evita îmbolnăvirea consumatorilor, trebuie chemate la fabrică toate produsele şi distruse.

ANSVSA le recomandă românilor să nu mai consume produsele firmei Brădet

Preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru, le-a recomandat celor care mai au în casă produse ale firmei Brădet să nu le mai consume. "În ceea ce priveşte acţiunea de retragere de pe piaţa naţională a produselor lactate ale firmei Brădet, toate produsele fabricate în luna februarie au fost retrase. Acestea putem să spunem clar că sunt retrase din lanţurile comerciale. Există posibilitatea ca să mai fie în casele proprii, dar pe această cale îi anunţăm că nu trebuie să consume aceste produse care au fost incriminate", a declarat preşedintele ANSVSA.  Potrivit acestuia, întreaga cantitate din România de produse lactate ale firmei Brădet a fost retrasă şi distrusă, dar şi din Spania 1.112 kg şi Italia 546 kg.
Butaru a spus că, în eventualitatea în care patronul firmei Brădet va dori să reia producţia, reprezentanţi ai ANSVSA se vor deplasa la fabrică pentru a observa dacă sunt îndeplinite condiţiile în vederea autorizării. El a explicat că un produs alimentar poate să fie corespunzător din punct de vedere sanitar, însă se poate contamina pe durata transportului, prin manipulare sau gestionare. Potrivit lui, în prezent, produsele alimentare din România sunt "sigure", după cum au arătat analizele făcute.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.