Național

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Spaţiul virtual, noul vest sălbatic

Ziarul de Vrancea
17 mar 2016 535 vizualizări
Directorul SIE susţine că frecvenţa atacurilor cibernetice este în creştere

Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, ieri, că frecvenţa şi complexitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea ţintelor, au crescut, afirmand că absenţa unor norme unanim acceptate au transformat spaţiul virtual într-un nou vest sălbatic. Directorul SIE a spus că, deşi, probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa Romaniei rămane redus, dependenţa în creştere a societăţii noastre de tehnologie creşte vulnerabilitatea ei în faţa atacurilor cibernetice care pot afecta performanţa economică a ţării şi siguranţa naţională. "Suntem de două ori mai interesaţi de a avea în Romania un sistem informatic general ale cărui probleme să îşi găsească soluţii rapide şi complete tocmai pentru că ştim cum arată sistemele informatice ale ţintelor noastre", a declarat directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu, la dezbaterea "Securitatea cibernetică-de la protecţia individului, la securitatea naţională", organizată la Parlament.  Şeful SIE a spus că "la nivel global, au crescut frecvenţa, amploarea, complexitatea şi gravitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea ţintelor acestora". "Tot mai mulţi actori internaţionali dezvoltă instrumente complexe în spaţiul cibernetic pe care le folosesc ofensiv pentru a-şi promova interesele ideologice, politice sau economice, pe de altă parte capabilităţile defensive se dezvoltă cel puţin deocamdată reactiv întotdeauna, din păcate, cu un pas în urma sistemelor defensive”, a explicat Ungureanu. El a afirmat că tehnologia atacurilor evoluează de la pagube medii la ameninţări serioase la adresa securităţii informaţiei şi infrastructurii critice naţionale, afirmand că eforturile şi costurile relativ reduse ale atacurilor cibernetice vor atrage din ce în ce mai mulţi actori statali şi nestatali. "Amploarea acestui fenomen va creşte pe măsură ce actorii statali vor conştientiza caştigurile importante pe care le pot obţine în urma unor atacuri cibernetice, eforturile şi costurile de realizare sunt relativ reduse, iniţial atacatorul deţine toate avantajele, nu există nicio formă reală de descurajare, iar riscul de contraofensivă este minimal. Este greu de apreciat diferenţe dintre actorii statali şi nestatali, dacă colaborează direct sau tacit”, a spus Ungureanu. Directorul SIE a mai spus că este foarte posibil ca alte voci decat cele transatlantice şi europene să îşi promoveze valorile în mediul digital. "Impactul geopolitic al efervescenţei din spaţiul digital creşte exponenţial o dată cu schimbarea rapidă a demografiei utilizatorilor spaţiului virtual dinspre N-V către S-E şi este foarte posibil ca alte voci decat cele transatlantice şi europene să vorbească mai răspicat în mediul virtual promovand valori şi idei diferite de cele cu care suntem noi societatea occidentală obişnuiţi”, a spus directorul SIE.

International Insurance Consortium va prelua Carpatica Asig

International Insurance Consortium, din Olanda, a ajuns la o înţelegere cu proprietarii companiei de asigurări Carpatica Asig, aflată în procedură de rezoluţie sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, fondul de investiţii urmand să preia asigurătorul roman. Tranzacţia este condiţionată de avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Intenţia este de a parafa tranzacţia înainte de venirea verii, în funcţie de aprobarea reglementatorului", a transmis International Insurance Consortium. Carpatica Asig a eşuat iniţial să atragă un investitor în acţionariat în termenul dat de ASF şi de aceea a intrat în rezoluţie la începutul acestui an.

Circa 53.000 de investitori sunt inactivi pe bursă

Numărul total de clienţi ai firmelor de brokeraj este de 78.000, însă doar o treime dintre aceştia au tranzacţionat pe bursa de la Bucureşti anul trecut, majoritatea fiind investitori pasivi a căror tipologie este asemănătoare persoanelor care cumpără valută pentru a economisi, scrie ZF. Bursa de la Bucureşti a avut anul trecut un număr de 24.567 de investitori activi, potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Supra¬ve¬ghere Finan¬ciară în raportul cu evoluţia în 2015 a pieţei de capital. Conform ZF, aceştia au generat tranzacţii în medie de 8 milioane de euro pe zi, rulaj în scădere cu 32% faţă de 2014. Ponderea investitorilor activi în total număr de clienţi este de circa 30%, diferenţa de 70% fiind asigurată de cei 53.620 de investitori inactivi. Aceştia au un cont deschis la o firmă de brokeraj, deţin o acţiune sau mai multe la companiile listate la bursă, însă nu au tranzacţionat anul trecut. Bursa a stagnat anul trecut, însă din randul acţiunilor lichide cateva, precum BRD şi Banca Transilvania, au sur¬prins in¬ves¬titorii cu ran¬damente şi de peste 30%. "Mulţi dintre in¬vestitorii la bursă sunt in¬ves¬titori pasivi, cu pla¬samente pe termen mediu şi lung de timp. Nu sunt interesaţi să tranzac¬ţio¬neze, ci ur¬măresc să înca¬seze divi¬dendele. Tipo¬logia este asemănătoare per¬soanelor care cumpără valută pentru a economisi. Cum¬pără o dată, înca¬sează dividen¬dele şi apoi, după caţiva ani, îşi vand acţiunile", a spus Rareş Nilaş, con¬sultant pe piaţa de capital. Cum nu există date oficiale publice privind evoluţia numărului de in¬vestitori activi, valoarea tranzac¬ţiilor zilnice cu acţiuni poate să arate care dintre cele două categorii de investitori (activi şi inactivi) a crescut mai mult în ultimii ani. În primele luni ale lui 2016, rulajul mediu zilnic pe bursa de la Bucureşti a scăzut puternic pană la circa 6 milioane de euro, valoare apropiată de cea din anul 2010, cand media zilnică era de 5,2 mi¬lioane de euro. În 2010, la bursa din Bucureşti erau listate mai puţine companii (74 în 2010 faţă de 84 în 2016) şi funcţionau mai multe firme de brokeraj (65 în 2010 faţă de 40 în prezent). Scăderea lichidităţii şi ponderea ridicată a investitorilor inactivi în total număr de investitori lovesc în principal în firmele de brokeraj, ale căror venituri depind într-o mare măsură de comi¬sioanele de tranzacţionare. Un număr de 25 de firme de brokeraj au spus adio bursei de la Bucureşti în ultimii şase ani, potrivit Ziarului Financiar.

Autoritatea Feroviară Romană are un nou director general

Autoritatea Feroviară Romană (AFER) are un nou director general, Dragoş Floroiu, iar ministrul Transporturilor, Dan Costescu, i-a cerut acestuia să reformeze autoritatea. Floroiu a ocupat anterior funcţia de şef departament la Departamentul Inspector şef în cadrul AFER, precum şi de director al Organismului de Investigare Feroviar Roman - OIFR. "Ministrul Transporturilor a solicitat noii conduceri să reformeze Autoritatea Feroviară Romană, astfel încat să poată fi implementate cu succes practicile europene ce decurg din Pachetul IV Feroviar care facilitează crearea unui spaţiu feroviar unic european. Astfel, va fi posibilă revigorarea transportului feroviar şi prin aceasta, stimularea economiei naţionale", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor. Costescu a efectuat joi o vizită de lucru la AFER. "Mă bucur să mă întorc în locul unde mi-am început activitatea acum mai bine de 20 de ani. Pentru că avem unii dintre cei mai buni specialişti din domeniul feroviar din Romania, îmi doresc o implicare mai mare a AFER-ului în realizarea unui cadru legal care să simplifice şi să favorizeze activitatea operatorilor şi furnizorilor feroviari şi să nu o îngreuneze", a spus Costescu.

Menţinerea dobanzilor la acelaşi nivel în SUA saltă bursele asiatice

Bursele asiatice au crescut după ce Rezerva Federală din SUA a dat înapoi şi a anunţat că dobanda nu va creşte, rămanand între 0,25% şi 0,5% pentru încă cel puţin patru luni, potrivit Bloomberg. Indicele MSCI Asia Pacific a crescut cu 1,1% în Tokyo. Semnalul Rezervei Federale că dobanzile nu vor creşte a propulsat şi acţiunile americane la cel mai ridicat nivel de acest an. Acţiunile japoneze au urcat chiar şi după ce Banca Japoneză, în urma sfaturilor FED, a apreciat yen-ul în şedinţa de miercuri. ”Rezerva Federală a ajutat din nou la salvarea pieţelor. FED s-a oferit să facă un compromise cu pieţele, şi anume o creştere progresivă a dobanzii, care ar urma să aducă doar două creşteri ale dobanzilor, în loc de 4 cum se anunţa anterior”, a spus Michael McCarthy, strategist la CMC Markets.  Oficialii FED au anunţat că ţinta pentru dobanda de politică monetară rămane neschimbat, între 0,25% şi 0,5%, aducand în discuţie impactul potenţial din partea unei creşteri economice mai slabe şi a unei instabilităţi financiare în Statele Unite. Estimările pentru finalul lui 2016 sunt ca dobanda să ajungă la 0,875%. Indicele bursier MSCI Asia Pacific a sărit cu 13% faţă de cea mai scăzută valoare de anul acesta, care a venit luna trecută.

Cel mai bogat ceh cumpără un proiect imobiliar din Bucureşti

Fondul ceh de investiţii PPF Real Estate, deţinut de miliardarul ceh Petr Kellner, cumpără complexul Metropolis Center, din zona Dorobanţi, de la austriecii de la Soravia, făcandu-şi astfel intrarea pe piaţă, scrie Ziarul Financiar. Complexul Metropolis Center din zona Dorobanţi are o suprafaţă de circa 19.000 de metri pătraţi pentru birouri şi retail, la parter fiind deja deschis un magazin Mega Image şi o cafenea. Cehii sunt în proces de due di¬ligence pentru acest pro¬iect unde printre chiriaşi se nu¬mără BERD, casa de avo¬catură DLA Piper şi com¬pania Parexel care se ocupă de rea¬li¬za¬rea de studii clinice pentru com¬paniile farma. PPF Real Estate Holding este parte a grupului financiar PPF Group, busi¬nessul antreprenorului Petr Kellner, cel mai bogat ceh, cu o avere estimată la peste 11 miliarde de dolari. El face afa¬ceri în Romania prin Gaz Sud, com¬panie de distribuţie a gazelor care aco¬peră Bucureştiul şi zonele învecina¬te, Roşiorii de Vede şi Siret. Gaz Sud este controlat de vehiculul de investiţii al lui Kellner PPF Investiments. Tot prin PPF Investiments Kellner deţine în Romania Petrom Distribuţie Gaze, preluată în 2013 de la OMV Petrom. În imobiliare însă, el nu era prezent.

Lipsa legislaţiei privind securitatea cibernetică afectează drepturile cetăţenilor

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan,a declarat, ieri, că absenţa unei legislaţii şi a unor reglementări privind securitatea cibernetică duce la nerespectarea drepturilor cetăţenilor, prevăzute de Constituţie, afirmand că problema este una globală şi subliniind importanţa cooperării dintre aliaţi. ”Cum poate statul roman să garanteze respectarea dreptului fundamental al cetăţeanului, privind secretul comuincaţiilor, în lipsa unei legislaţii care să oblige furnizorii de servicii să respecte nişte criterii minime în securitate? Cum am putea să garantăm acest lucru? (...) În acest sens, lipsa acestei legislaţii şi a reglementărilor de securitate cibernetică, concură în mod direct la nerespectarea drepturilor cetăţenilor, exprimate în Constituţie", a declarat ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, la conferinţa "Securitatea cibernetică de la protecţia individului la securitatea naţională", organizată la Parlament. Ministrul Comunicaţiilor a mai spus că provocările din mediul online sunt "extrem de importante" şi că problema este una globală.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.