Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Românii au asaltat cu propuneri ”Comisia de tăiat hartii”

Ziarul de Vrancea
11 mar 2016 759 vizualizări
”Comisia de tăiat hârtii”a primit în jur de 3000 de propuneri din partea cetăţenilor şi a companiilor în 15 zile n pe primul loc în topul solicitărilor românilor fiind eliminarea completă sau comasarea plăţilor pentru eliberarea cărţii de identitate.

Eliminarea completă sau comasarea plăţilor pentru eliberarea cărţii de identitate, inter-conectarea bazelor de date în vederea eliminării, la comunicarea dintre instituţiile publice, a cazierului judiciar, respectiv înlocuirea obligaţiei de procurare a timbrului fiscal cu un alt sistem de plată mai accesibil, inter-operabilitatea bazelor de date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu cele ale Poliţiei Române/Ministerului Afacerilor Interne (MAI) astfel încât contravenienţii să nu mai fie obligaţi să trimită ei/să păstreze dovada plăţii amenzii rutiere şi, nu în ultimul rând, reducerea etapelor cerute pentru întocmirea unui dosar de înmatriculare auto – reprezintă cele mai dorite 5 propuneri de măsuri ale cetăţenilor pentru reducerea birocraţiei, anunţă Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC).
Potrivit aceleiaşi surse, cetăţenii solicită şi formularea unei cereri unice şi reducerea numărului de documente cerute pentru a beneficia de prestaţiile sociale oferite părintelui: îndemnizaţia pentru creşterea copilului, stimulentul de reinserţie şi alocaţia de stat pentru copil, respectiv persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă: îndemnizaţia de şomaj, consilierea profesională sau înscrierea la cursuri de calificare.
De la lansarea, în 24 februarie, a platformei MaiSimplu.gov.ro, până în 10 martie, Guvernul a primit aproximativ 3000 de propuneri. Propunerile de simplificare sunt în curs de centralizare, iar premierul Dacian Cioloş şi viceprim-ministrul Vasile Dîncu au convocat marţi o reuniune pe această temă a Comitetului de lucru interministerial.
Cele mai des menţionate instituţii, atât de către cetăţeni cât şi de către companiile comerciale, au fost Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi Poliţia Română/Ministerul Afacerilor Interne (MAI). ''Eliminaţi taxele pentru emiterea cărţii de identitate! Cartea de identitate nu este un document solicitat de cetăţeni, ci impus de statul român, prin urmare nu există nici un motiv pentru a le pretinde explicit bani cetăţenilor pentru emiterea lui! Statul ne ia deja taxe! Dacă nu vreau să plătesc cartea de identitate, legea nu mă lasă să trăiesc fără ea. Cum s-ar spune, jaf pe faţă!'', este una din sutele de propuneri ce vizează cărţile de identitate.
''La preschimbarea actului de identitate se cer mereu aceleaşi documente. Nu ar fi mai simplu, datele persoanei existând la ora actuală într-o bază de date a poliţiei, ca în cazul nemodificării datelor de contact, preschimbarea să se facă pe baza unei simple cereri semnată în original în faţa funcţionarului de la secţia de poliţie? În acelaşi moment să poată fi plătită atât taxa de preschimbare, cât şi costul noii cărti de identitate'', s-a plâns un alt român.
Un alt subiect des întâlnit în propunerile postate pe platforma Guvernului este legată de plata amenzilor. ''Primeşti o amendă, o plăteşti la fisc, dacă nu trimiţi chitanţa doveditoare la poliţie, acelaşi fisc, chiar acelaşi ghişeu îţi spune după două luni că nu ai achitat amenda'', scrie reprezentantul unei firme.

Tokes: Romanii comit atrocităţi împotriva maghiarilor

Europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), susţine că Guvernul României îi provoacă pe secui şi unguri prin măsurile antimaghiare din ultimii ani şi prin proiecte de legi antimaghiare. El a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, că pledează pentru formarea unei relaţii normale de parteneriat între Guvernul României şi comunitatea maghiară, „o relaţie de parteneriat între majoritate şi minoritate”. „Guvernul României ne provoacă pe secui şi unguri prin acele măsuri antimaghiare din ultimii ani, prin proiecte de legi antimaghiare, prin atrocităţi împotriva tinerilor maghiari din Târgu Secuiesc sau a primarilor celor mai mari oraşe secuieşti. Refuzăm această atitudine a majorităţii şi a guvernului majoritar, dorim să devenim din asupriţi şi din cetăţeni şi comunităţi de gradul doi ai României, parteneri ai majorităţii, ai Guvernului. Ar trebui să se formeze o relaţie normală de parteneriat între Guvernul României şi comunitatea maghiară, o relaţie de parteneriat între majoritate şi minoritate şi sistemul de autonomie să fie cuprins în sistemul social general democratic, pentru că această instituţie democratică, autonomia, are locul în structura generală democratică a unei ţări democratice”, a spus Tokes.
Europarlamentarul mai spune că retragerea Ordinului "Steaua României" reprezintă "o ofensă clară împotriva schimbării de regim pornită din Timişoara", gest în care se poate găsi "elementul provocator al puterii post comuniste”. "Cred că în retragerea distincţiei mele se poate găsi elementul provocator al puterii post comuniste reprezentate prin Victor Ponta, Corina Creţu şi tovarăşii lor. E foarte trist că nu doar comuniştii şi ceauşiştii de azi stau în spatele acestor acte, ci şi naţionalismul tradiţional românesc, deoarece vedeţi că un german retrage distincţia de la un maghiar, în România. Este chiar ridicol. Pe de altă parte, e o ofensă clară împotriva schimbării de regim pornită din Timişoara şi reprezintă un fel de negaţie a procesului schimbării de regim. Trebuie văzut acest act în aşa fel. Fac abstracţie de la persoana mea, pentru că asemenea lucruri se pot întâmpla şi cu alţi cetăţeni români de etnie maghiară sau altă etnie sau cu cetăţeni români de etnie românească”, a spus Tokes.

Avocat, reţinut pentru evaziune de un milion şi jumătate de euro

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti l-au reţinut pe Florin-Cătălin Ivan, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, pentru evaziune fiscală în valoare de un milion şi jumătate de euro, urmând ca instanţa să decidă dacă acesta va fi arestat preventiv. "În perioada 2010 – 2011, în calitate de reprezentant a două societăţi comerciale cu sediul social în municipiul Bucureşti, inculpatul nu a înregistrat în contabilitatea acestora operaţiunile comerciale derulate şi nu a declarat în totalitate veniturile obţinute, modalitate prin care s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. Astfel, acesta a cauzat un prejudiciu în valoare de aprox. 1.500.000 de euro, reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit", au transmis procurorii printr-un comunicat de presă.

Bilet de tren cu preţ la jumătate, în săptămâna "Şcoala Altfel"

CFR pune la dispoziţia elevilor, în perioada 18 – 22 aprilie, călătorii cu trenul la preţuri reduse chiar şi cu 50%, pentru toţi cei care fac parte din programul educaţional "Şcoala Altfel". Astfel, elevii cu vârsta de până la zece ani beneficiază de reduceri de 50% la trenurile InterRegio şi Regio, atât la clasa întâi cât şi la clasa a doua, spre orice destinaţie din România. "Copiii mai mici de cinci ani pot călători gratuit fără loc separat", mai transmite CFR. "Reducerile pentru elevi de până la zece ani se cumulează cu reducerea pentru cumpărarea cu anticipaţie, cu reducerea de fidelitate (pentru călătoria cu mai multe trenuri) şi cu reducerea de 5% pentru biletele cumpărate online. Grupurilor de minim 20 de copii, organizate prin unitatea de învăţământ sau prin inspectoratele şcolare, li se acordă o reducere de 50% la trenurile InterRegio şi Regio, clasa a doua. De reducere beneficiază inclusiv personalul însoţitor (o persoană la zece copii)", se mai spune în acelaşi comunicat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.